Vívás

Együttműködés a magyar és az olasz szövetség között

  • MTI

Közös edzőtáborozások szervezése, a sportdiplomácia összehangolása, továbbá a Santelli-emlékverseny ismételt életre hívása szerepel többek között abban a megállapodásban, amelyet az Olasz, illetve a Magyar Vívó Szövetség kötött egymással.

A budapesti Olasz Kulturális Intézetben rendezett szerdai ceremónián - melyen jelen volt Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete és Simicskó István sportért felelős államtitkár is - Giorgio Scarso és Csampa Zsolt sportági elnök látta el kézjegyével a riói olimpiáig szóló szerződést.

Az ünnepi eseményen elhangzott, hogy vívásban az olasz a legeredményesebb olimpiai sportnemzet 48 megszerzett ötkarikás aranyéremmel, míg a magyar - a francia mögött - a harmadik helyen áll 35-tel, így ezúttal nem egy erősebb által nyújtott segítségről van szó, hanem az erők egyesítéséről.

"Úgy gondoljuk, hogy ha van olyan sport, amely kifejezi az olasz és a magyar együttműködést, akkor az éppen a vívás" - mondta köszöntőjében a nagykövet, hozzátéve, hogy a megállapodás alapvetően a tapasztalatok átadásáról szól.

Simicskó István arról beszélt, hogy a sport jó eszköz a közös nevező megtalálására, "olasz barátainkkal" az együttműködés egyszerű, mert "sok mindent hasonlóan értünk, sok mindennek hasonlóan örülünk". Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány stratégiai területnek tartja a sportot, ezen belül kiemelten kezeli a vívást, ezért is üdvözli ezt a példa értékű megállapodást.

Giorgio Scarso azt emelte ki, hogy első alkalommal köt ilyen jellegű megállapodást két erős vívónemzet. Hozzátette, hogy a világ globalizálódik, ez a vívásban is érzékelhető, de mint mondta: "van egy olyan irány is, hogy az erőinket egyesítsük". Kérdésre válaszolva megemlítette, hogy nagyon sok szerződést kötöttek már, de azok eddig mind arra irányultak, hogy fejlődő országokban segítsék elő a vívás elterjedését, most viszont két olyan szövetség talált egymásra, amelyik alapító tagja volt az idén százéves nemzetközi szövetségnek.

Scarsót tavaly decemberben hívta meg Magyarországra Csampa Zsolt, hogy a legutóbbi, 2011-es cataniai vb szervezésének tapasztalatairól érdeklődjön az idei, hazai világbajnokság közeledtével, s az akkori beszélgetés együttműködést eredményezett, és ez vezetett el a szerdai szerződéskötésig.

Az MTI érdeklődésére a magyar szövetség elnöke elmondta, hogy a Santelli-emlékversenyen a tervek szerint minden korosztály és minden fegyvernem érintett lenne, s már idén szeretnének versenyt rendezni Budapesten és Rómában is.

Az Olaszországban született és Magyarországon elhunyt vívómester, Italo Santelli mindkét ország vívósportjának meghatározó alakja volt, itthon az 50-es évektől a 90-esekig rendszeresen tisztelegtek előtte a nevét viselő emlékversennyel.