Átigazolás

Rudolf Gergely Mezőkövesden köthet ki?

Rudolf Gergely évek óta tartó kálváriája újabb fejezetéhez érkezett Diósgyőrött. A hatharom.com utánajárt, vajon hol köthet ki a Miskolcon szabadlistára került válogatott támadó.

Ahogyan arról korábban a hatharom.com már beszámolt, Rudolf Gergelyt szabadlistára tette a Diósgyőr, miután a 28 éves válogatott támadó maga kérte a klub vezetőitől, hogy engedjék el Miskolcról. Rudolf facebook-oldalán tette közzé a válás okait, saját bevallása szerint a DVTK-ban nem képes megmutatni, mire képes valójában.

Évek óta nem találja a helyét

Rudolf Gergely sosem volt egy könnyű eset, ígéretes pályafutását folyamatos botrányok árnyékolják be, eddigi karrierje során egy csapatnál sem tudott gyökeret ereszteni. Emlékezhetünk, a Debrecennel a BL-ben vitézkedő, már a válogatottban is bemutatkozó támadót 2010 januárjában az Ajax vitte volna, azonban Rudolf nemcsak akkori menedzserét, Vladan Filipovicsot, hanem a patinás amszterdami csapat vezetőségét és a DVSC vezérkarát is átejtve négy évre az olasz Genoához kötelezte el magát. Lett is balhé az ügyből, Filipovics feljelentette Rudolfot a FIFA-nál, a támadó pedig utolsó debreceni félszezonjában fizetés nélkül "futballozott".

Rudolf a Bari színeiben a Milannak is betalált - Fotó: MTI

Portré
Név: Rudolf Gergely
Születési idő: 1985. március 9.
Életkor: 28 éves
Pozíciója: támadó
Klubjai:
Nancy (2005-2007)
Debrecen (2007-2010)
Genoa (2010-2012)
Bari (2010/2011, kölcsönben)
Panathinaikosz (2011/2012, kölcsönben)
Diósgyőr (2012-2013)
Válogattotságainak száma: 24
Válogatottban szerzett gólok száma: 9
Piaci értéke: 800 ezer euró (a transfermarkt.de 2013. augusztus 21-i adata szerint)

Olaszországban nem töltötte ki szerződését a csatár, ugyan a topcsapatok hálóját nemegyszer bevette, Genoában és Bariban sem mindig volt hajlandó edzésre jelentkezni. Utóbbi klubban kölcsönben szerepelt, és csakúgy mint szinte az összes állomáshelyéről, a délolasz klubtól is viharos körülmények között távozott. Rudolf Görögországban sem alkotott maradandót, a Panathinaikosz színeiben sorozatos sérülései miatt egy év alatt mindössze nyolc meccsen lépett pályára, ezeken egy gólt szerzett. Magyarországi visszatérését nagy várakozás előzte meg, azonban Diósgyőrben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Már első fellépésére is hónapokat kellett várni, első góljára pedig még többet. Az, hogy Miskolcon szabadlistára kérte magát a válogatott támadó, nemcsak a Diósgyőrben uralkodó kaotikus állapotokról árul el sok mindent, hanem Rudolf szeszélyességéről is.

 

A válogatottban a svédek ellen győztes gólt szerzett - Fotó: AFP

A válogatottba sem fér be

Kiszámíthatatlanságáról Egervári Sándor is tudna mesélni. A legutóbbi Eb-selejtezősorozat legeredményesebb magyar játékosáról beszélünk, aki amellett, hogy kivételes technikai képességeivel nyűgözte le a szövetségi kapitányt - Rudolf (nem kevés) szabadidejében még a freestyle világába is belekóstolt -, rejtélyes sérülések sorozatával borzolta Egervári idegeit. A válogatott tavaly nyári, az írek és a csehek ellen vívandó felkészülési mérkőzései előtt a szövetségi kapitány a hatharom.com-nak fakadt ki a támadó kapcsán, elmondása szerint Rudolf folyamatosan "nehezen magyarázható sérüléseket szenved". Hat találatával még a 2012-es Eb kvalifikációs sorozatának (holtversenyben) ötödik legeredményesebb játékosa lett, a 2011 szeptemberi moldovai Eb-selejtező (0-2) óta viszont mindössze egy félidőt játszott a válogatottban a fehéroroszok elleni felkészülési meccsen. Meccshiánya miatt jelenleg a keret közelében sincs, ahhoz hogy újra esélye legyen a címeres mez felöltésére, jelentős formajavulásra van szüksége, és ami még fontosabb, a hozzáállásán is változtatnia kell.

Rudolf Kovács Péter freestyle-világbajnokkal trükközik a válogatott Telki edzőtáborában

Hová szerződhetne?

Mivel az átigazolási időszak hamarosan lezárul, körbenéztünk az NB I-ben, melyik együttesnél találhatna újra magára Rudolf Gergely. A topcsapatok közül a Debrecen-Videoton-Győr hármas kapásból kizárható. A Lokiból annak idején nem éppen ideális körülmények között távozott, nem valószínű hogy ismét szóba került a neve a Cívisvárosban. Székesfehérváron jelenleg teljes a keret, az EL-kiesést követő sokk már a múlté, José Gomes csapata 100 százalékos teljesítménnyel áll a tabella élén, magyar játékost egyébként sem gyakran igazol a Vidi az utóbbi időben. A bajnokságot gyengén kezdő címvédő 34 fős kerete inkább karcsúsításra szorul, semmint bővítésre, ráadásul Lázok, Martínez vagy Burgos után a legkevésbé valószínű újabb támadó érkezése Győrbe.

Budapesten sem sok keresnivalója van Rudolfnak, Ricardo Moniz Fradija kezd összeállni, az MTK szinte kizárólag eladóként vesz részt az átigazolási piacon, míg Újpesten és Kispesten van annyi gond, hogy minden bizonnyal sem a kluboknak, sem a támadónak nem hiányozik egy újabb "rossz házasság".

Paunoch Péter, Vass Ádám és Bajner Bálint menedzsere a rangado.hu-nak a minap úgy fogalmazott, meglátása szerint Rudolfnak egy "nyugalom szigete" típusú helyre van szüksége ahhoz, hogy újra felépítse önmagát. Furcsán hangozhat, de ilyen helynek számít ma a magyar futballtérképen a két újonc gárda, a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd, valamint a Haladás és a Paks. Utóbbi két klubnál ugyan a magyar játékosokat favorizálják, az eddigi kiegyensúlyozott teljesítmények láttán nehezen képzelhető el, hogy akár Horváth Ferenc, akár Artner Tamás megkockáztatná egy problémás játékos beépítését a csapatba. Rudolfhoz "hasonló habitusú" ex-válogatott sztárból egyébként is akad mindkét oldalon egy-egy (Pakson Tököli Attila, Szombathelyen Halmosi Péter). A biztos anyagi háttérrel működő, azonban az NB I ritmusát még nem találó újoncoknak azonban szükségük van az erősítésre, hogy eséllyel vegyék fel a harcot a bennmaradásért folyó küzdelemben.

A Puskás Akadémia nem is tétlenkedik, a korábban Tischler Patrikkal, Szekeres Adriánnal és Francisco Gallardóval erősítő felcsútiak szerdán két újabb játékos érkezését jelentették be. Czvitkovics Péter és Lencse László is a támadásokért lesz felelős Benczés Miklós együttesében, így Rudolfnak minden bizonnyal nem jutna szerep az egyre izmosabb kerettel rendelkező felcsútiaknál.

Diósgyőrben nem jöttek be a számításai - Fotó: boon.hu

Mezőkövesden tárt karokkal várnák

Mezőkövesden azonban annál inkább. A borsodi csapatban lenne hely Rudolf számára, ugyanis Véber György együttese a kecskeméti gólparádét leszámítva eddig súlytalan volt támadásban, három meccsen is gólképtelennek bizonyult. A klub továbbra is aktív az átigazolási piacon, jelenleg két játékost is tesztel Véber György. Az MSK Zilina 23 éves szlovák utánpótlás-válogatott védője, Dominik Fótyik elnyerte a vezetőedző tetszését, így minden bizonnyal Mezőkövesden folytatja pályafutását. Szintén próbajátékon vett részt a svájci Aarau csatára, a kameruni Otele Mouangue, azonban rá nem tart igényt az Mezőkövesd Zsóry együttese. Talán éppen azért, mert a vezetők Rudolfot szeretnék Matyóföldre csábítani?

Klubhoz közel álló forrásaink szerint Véber szívesen látná Rudolf Gergelyt együttese soraiban, a fanatizmusáról ismert szakember pedig minden bizonnyal fel tudná rázni a gödörben lévő támadót. Rudolf számára is ideális terep lehet Mezőkövesd, nyugodt körülmények között nyerhetné vissza önbizalmát, folyamatos játéklehetőséget kaphatna, jó játékával pedig ismét fel tudná hívni magára a nagyobb klubok figyelmét. Mivel a bundaügybe keveredett Németh Norbertről le kellett mondania a Mezőkövesdnek, egy technikás támadóra égető szüksége lenne Vébernek.

A problémát egyedül Rudolf magas bérigénye jelentheti. A pletykák szerint 7,3 millió forintos havi fizetéssel Rudolf volt az NB I legjobban kereső játékosa. Ugyan az utóbbi hónapokban Diósgyőrben 4 millióra csökkentették a csatár fizetését, még ez a kereset is kiugróan magasnak számít az élvonalban. Értesüléseink szerint ennek az összegnek a negyedét tudnák felajánlani Rudolf szolgálataiért az évi 360 milliós költségvetéssel gazdálkodó Mezőkövesdnél. Patthelyzet, azonban egyértelműnek tűnik, ha Rudolf újra vissza akar kapaszkodni a csúcsra, le kell adnia igényeiből. Amennyiben hajlandó erre, Mezőkövesden tárt karokkal várnák, a Miskolctól mindössze félórányi autóútra lévő kisvárosban pedig visszanyerhetné rég nem látott formáját az önmagát "menedzselő" támadó.