Taktikai Zóna

A védekezésben látja a siker titkát Van Gaal - meccselemzés, Villa-United

  • gradessaint

Egy éve a United szedett-vedett kerettel, kiérleletlen taktikával és vereségekkel kezdte a szezont a PL-ben. Most két meccs után hat ponttal és kapott gól nélkül állnak, itt az ideje megnézni, mit csinál másképp Louis Van Gaal. Az Aston Villa elleni meccset elemeztük.

A United tavalyi idegenbeli mérlege kétségbeejtő volt, októberig meccset sem nyert a csapat az Old Traffordtól távol, és később is állandó kellék maradt a tarsolyukban a bicsknyitogatóan gyenge játék. Úgy látszik, ennek okát a középpályás védekezés puhányságában találta meg Van Gaal, mert nyáron egyrészt beszákolta a liga legjobb holding midfielderét, Morgan Schneiderlint, másrészt kitalálta azt a 4-2-3-1-et, ami támadásban egyelőre ugyan erősen dadog, de eddig minden szembejövő ellenfelet akkurátus mozdukatokkal fojtott meg.

A Villa ellen Carrick és Schneiderlin volt a két szűrő, előttük viszont nem Depay, hanem Januzaj kezdett, akitől azt várta a holland edző, hogy több kreativitást adjon a támadójátéknak. A Spurs elleni győztes csapatból Young maradt ki, az ő helyén Depay játszott a balon, a túloldalt pedig Mata vette birtokba.

A hazaiak tradicionális 4-4-2-vel kezdtek, a középpályán Gueye és Westwood feladata volt megállítani a United támadásait, a számbeli fölény (3 vs. 2) ellen pedig a jobbszélső Veretout beljebb tolásával védekezett Sherwood. A túloldalon Sinclair sokkal támadóbb szerepet kapott, a két csatárnak (Ayew, Agbonlahor) viszont rendszeresen vissza kellett jönnie védekezni az MU középpályásain.

Mélyen, két négyesláncban védekezik a Villa, a United középen szinte egyáltalán nem talál passzopciókat. A mélységi irányító Carricken közben a csatár Agbonlahor dolgozik.

Ez utóbbi miatt az első percekben a United nehezen tudta kihozni a labdát, középen alig volt területük, a játékosok pedig egyszerűen nem helyezkedtek egymáshoz elég közel. A Villa azonban nem tudta megtalálni a helyes egyensúlyt védekezésben: azzal, hogy Veretout középen próbálta zárni a passzsávokat, és kiegyenlíteni a United számbeli fölényét, a baloldalon óriási területek nyíltak meg Van Gaal számára.

Erre az előnyre még rá is erősített, hogy a Villa jobboldali játékát gyakorlatilag egyszemélyben a fullback Bacuna jelentette, aki mögött nem egyszer tízméterekben mérhető folyosók nyíltak meg. Sherwood a középső stabilitás érdekében beáldozta a vonalak melletti védekezést, de rajtavesztett, mert Van Gaal pillanatok alatt felismerte a trükköt.

A United nagyjából a hetedik perc környékétől már célzottan támadta a Villa jobboldalát. Shaw egészen mélyen belépett a támadásokba, szinte folyamatosan az ellenfél térfelén állomásozott, a mögötte lévő területet a játékot jól olvasó, és mozgékony Blind védte. Schneiderlin szinten balra kezdett húzódni, Depay pedig bevitte a döntő csapást azzal, hogy egészen a vonal mellé húzta ki az őrzésére kirendelt Bacunát.

Bacuna és Richards között óriási terület, Januzaj ráadásul lendületből törhet be Schneiderlin labdájára. Ebből még nem lett gól.

A Villa védelmén ütött lyukat végül Januzaj használta ki, aki a gól előtt teljesen tudatosan támadta a Richards és Bacuna között kialakított folyosót:

Eközben a Villának nagyjából az egész meccsen nem volt valódi helyzete, ami mindjárt felvet egy komoly kérdést: most akkor a United védekezése ennyire jó, vagy Sherwood csapatának támadójátéka értékelhetetlen? A válasz valahol a kettő között lehet, amit az elábbi két kép magyaráz meg kiválóan:

a) a United védekezése

Van Gaal már a Tottenham ellen is nagyon merészet húzott azzal, hogy agyig feltolta a két közéső középpályását a letámadáshoz, és ez folytatódott a második fordulóban is. Schneiderlin és Carrick nem egyszer az ellenfél térfelének közepéig nyomultak előre, hogy lezárják a passzsávokat, így viszont a Villának nem igen volt más lehetősége, mint vagy felrúgni a labdát a masszeségbe, vagy a vonalak mellett előrenyomulni. 

Januzaj és Rooney is részt vesz a védekezésben, Carrick és Schneiderlin pedig egyenesen az ellenfél térfelének közepén fogja az embert. Clarknak nincs más választása, ívelnie kell.

b) a Villa támadójátéka

Veretout középre tolásával a Villa mindjárt komoly kényszerpályára került. Egyrészt jó lett volna hasznosítani a francia képességeit a támadásépítésben, másrészt viszont a United minden lehetőséget elzárt a pálya közepén. A hazaiaknak már a labdakihozatal is sok gondot jelentett a meccs bizonyos szakaszaiban, így jobb híján azzal próbálkoztak, hogy Richards vitte fel a labdát, miközben Bacuna próbált előreporoszkálni a jobboldalon. 

Veretout és Sinclair is középre húzódik, de a United zárja a passzsávokat, még Depay is lohol vissza az emberével. Bacuna és egy ívelés, ezek közül lehet választani.

A Unitednak a második félidó elején voltak kisebb problémái, de amikor a fáradó Carricket Schweinsteiger váltotta, még dinamikusabb is lett a csapat játéka. Az Herrerával összeálló 4-3-3 első blikkre talán még jobb megoldásnak is tűnik, mint a most erőltetett 4-2-3-1, de úgy látszik, Van Gaal az előző szezonból azt a következtetést vonta le, hogy a PL-ben sokkal óvatosabb játék szükségeltetik a sikerhez. 

[1987078] 2015-08-14 20:45:00 Aston Villa - Manchester Unitedx;