Magyar foci

Bundázást emleget a volt NB I-es edző

  • ivan

Érdekes interjút adott a Digi Sport Reggeli Start című műsorának Dajka László, volt válogatott labdarúgó, aki az eredménytelenségre hivatkozva felállt az NB III-ban szereplő Dabas kispadjáról.

A most 57 éves Dajka László játékosként ott volt az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, közel egy évtizedet húzott le a Budapest Honvédban, de megfordult a spanyol Las Palmasban és a Kecskemétben is. Edzőként többek között Kecskeméten, a BVSC-nél, Debrecenben és Békéscsabán is dolgozott az élvonalban, ám az elmúlt 10 évben többnyire már csak alacsonyabb osztályú csapatoknál kapott munkát.

Dajka László legutóbb az NB III Közép-csoportjában szereplő Dabas vezetőedzője volt, ám múlt hét szerdán lemondott a Pest megyei csapat vezetőedzői posztjáról. A tavalyi évben bronzérmet szerző Dabas mindössze a 14. helyen áll a táblázaton, a legutolsó öt fordulóban egyaránt vereséget szenvedett, ráadásul ezeken a találkozókon még gólt sem sikerült szereznie.

Dajka László a Digi Sport Reggeli Start című műsorának csütörtök reggeli adásának volt a vendége. A beszélgetés rögtön erős témával nyitott, amikor a tréner arról számolt be, hogy csapata még gólt sem tudott szerezni, miközben "jöttek az öngólok" és az óriási fegyelmezetlenségi hibák. Ezen a ponton a műsorvezető felvetette a bundázás lehetőségét.

És ekkor Dajka László beleállt a témába. Az edző megemlítette, hogy már a tavalyi évad vége felé is akadtak furcsa eredményei csapatának és emiatt próbálták megtisztítani a keretet a nyár folyamán. "Egy bizonyos nevű cég én úgy gondolom, hogy az NB III-ban is jelen van. Időnként a csapatok fel vannak véve erre a listára, a hétvégi mérkőzésük rajta van ezen a fogadási listán és innentől kezdve nem igazán tudok ebbe mélyebben belemenni. Az ördög nem alszik" - fogalmazott Dajka, majd a műsorvezető kérdésére megerősítette, hogy "szinte biztos" benne, hogy fertőzöttség van jelen.

Dajka László őszinte nyilatkozata meglehetősen furán hathat a magyar focit követők és szeretők körében, hiszen erről a témáról a legritkább esetben mernek vagy akarnak beszélni a futballban szereplők, különösen a bundabotrány kirobbanása óta észlelhető a fogadásokkal kapcsolatos témák kerülése.

Az biztos, hogy magyar fogadóirodánál harmadosztályú találkozókra nem lehet fogadásokat kötni, de az ilyen alacsony osztályú bajnokikat a külföldi bukik sem igazán erőltetik.

Ugyanakkor valóban akad olyan angol bukmékeriroda, amely időnként felveszi a kínálatába az NB III-as találkozókat, így a focistáknak alkalomadtán lehetőségük nyílhat némi bérkiegészítésre.

Dajka László kiemelte, hogy bizonyítékai nincsenek, a fenti megállapításait pedig csak a megérzései súgták. Mi viszont megpróbáltunk utánajárni, hogy vajon jók voltak-e ezek a megérzések.

A Dabas NB III-as mérkőzéseinek idei eredményeit pásztázva túl sok extrém esetet nem véltünk felfedezni, az ominózus ötmeccses bukószériából is négy találkozó 1-0-s végeredménnyel záródott. Gólparádét hozó találkozók, félidő/vendég kimenetelek nem szerepelnek a palettán, márpedig ha valakik nagyot szeretnének kaszálni, többnyire az ilyesféle opciókat favorizálják, hiszen a szorzók ezekben az esetekben magasak. A bajnoki meccseket tekintve egy találkozót találtunk, amely szerepelt az egyik neves külföldi bukmékeriroda kínálatában, az pedig a szeptember 2-án megrendezésre került Szigetszentmiklós - Dabas találkozó volt, amely háromgólos hazai győzelemmel ért véget. A felkészülési vagy barátságos mérkőzéseket tekintve viszont már más a helyzet, a Dabas csapatát több ilyen tét nélküli mérkőzésen is láthattuk a kínálatban, ám visszakeresési lehetőséget nem találtunk.

Bármit is érzett Dajka László, vezetőedzőként sem tudott tenni ellene, utólag pedig bármit is bebizonyítani már szinte lehetetlen.