Sportfogadás-suli

Így tudod legyőzni a fogadóirodákat!

  • mr.blonde

Előbb megtudni valamit, mint mások, a sikeres sportfogadás egyik kulcsa. Az intelligens fogadó összegyűjti a lehető legtöbb információt, elemzi a piacra gyakorolt hatásukat, és ennek megfelelően fogad. Az információk megváltoztathatják az oddsokat és az eredmények valószínűségét. Éppen ezért fontos, hogy résen légy!

Az alacsony margin és a magas fogadási limit rendkívül fontos egy profi fogadó számára, de talán még ezeknél is előrébb való, hogy időben jusson megfelelő típusú és minőségű információhoz. Akik ezt rendszeresen meg tudják tenni, azok jó eséllyel vehetik fel a harcot a fogadóirodákkal szemben, belőlük válnak ki a profi fogadók.

Az, hogy időben megszerzed az értékes információkat, még nem jelenti azt, hogy sikerül is kiválasztani a nyerő tippet, de hozzásegíthet ahhoz, hogy legyőzd a bukmékereket, mégpedig azzal, hogy megvered a záróhatárokat (closing line).

Illusztráció

  • Mi az a 'closing line'?

A fogadási esemény utolsó elérhető szorzója. Ha egy fogadó ehhez a számhoz képest jobb oddson tudta megtenni tétjeit, akkor legyőzte a bukmékereket és olyan fogadást tett meg, amely értékkel bír és jó eséllyel nyertes lesz. Ezt hívjuk pozitív várható értékű fogadásnak.

A záró vonal rendszeresen legyőzése a profi fogadók egyik ismérve.

Csupán az információk begyűjtése még nem garancia arra, hogy nyertes fogadást kössünk, de segíthet, hogy a záróvonalnál jobb értékekkel tegyük meg a tétjeinket. Ha hosszútávon folyamatosan verjük a bukmékereket, jó esélyünk van rá, hogy profitot tudjuk termelni.

Amikor legyőzöd a bukmékert
Próbáltunk példát keresni a fentiekre és a közelmúltból találtunk egy magyar vonatkozású esetet. Október 21-én a Győri ETO női kézicsapata BL-csoportrangadót játszott az orosz Rosztov otthonában. A mérkőzés előtt két nappal azonban jött a hír, hogy a sérülésektől tizedelt győriek soraiból kidőlt Nycke Groot is. A holland klasszis a Győr egyik legfontosabb embere, így kiválása érthetően átírta az esélyeket. A bukmékerek viszont lecsúsztak az infóról, így a szemfüles fogadóknak bőven volt idejük letámadni az oddsokat.

Az egyik legnépszerűbb fogadóiroda az 1X kimenetelt 1.90-es szorzóval hozta ki, azonban ez a szám kezdésre 1.70-re esett le. Vagyis, ha az 1.70-es szorzónál jobb oddsot rakta meg valaki az 1X kimenetelt, akkor legyőzte a záró értéket és jó fogadást kötött meg. A meccset egyébként a Rosztov nyerte meg 23-22-re.

 

  • Mi nem számít értékes információnak?

A digitalizáció világában már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy hozzájussunk az információkhoz. A hivatalos honlapok, sportoldalak, szurkolói fórumok vagy éppen a sportolók saját közösségi oldalai is segítséget nyújtanak abban, hogy betekintést nyerjünk a pillanatnyi állapotokra.

Például, ha egy fórumon beleszaladunk egy olyan hírbe, hogy egy csapat két hónapja nem kapott fizetést és a játékosok nem akarnak kiállni a hétvégi mérkőzésre, az egy olyan információ, amely megváltoztatja a mérkőzés végeredményének a valószínűségét. Ez nevezhetjük értékes információnak, azonban ne felejtsük:

A tippadók többségének ugyan lehet átfogó ismerete az általa preferált sportágról, de amikor fogadási tanácsot ad, az legtöbb esetben egy szubjektív vélemény.

Az interneten fellelhetők egészen impozáns statisztikával rendelkező tipsterek, ami után azt is feltételezhetnénk, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak, de ha egy picit jobban utánajárunk a dolgoknak, sokszor kiderül, hogy bizony egy nagy adag szerencse vagy egy jó széria is kellett a sikerességhez.

Hogy mire gondolunk?

Sajnos a legtöbb publikálásra szánt tipp olyan információkon alapul, amely mindenki számára elérhető - így például a bukmékerek számára is.

Triviális példa lehet, de ha valaki azzal indokolja meg A-csapat győzelmét B-csapat ellenében, hogy az egymás elleni eredmények alapján jó esélye van erre, az nem nevezhető értékes információkon alapuló fogdásnak, hiszen ebben az esetben csak szubjektív véleménye alapján gondolja úgy, hogy jó az odds, valójában azonban a fogadóirodák jól lőtték be a számokat. 

Mindenezek ellenére a tippje bejöhet, de az ilyen stílusú tippadóknál értékeljük helyén az eredményeit, hiszen nem minden nyertes fogadás jó fogadás, és nem minden vesztes tipp rossz választás.

Illusztráció

  • A különbség pletyka és az információ között

Ahogy fentebb is írtuk, a mai digitális világban már minimális erőfeszítéssel juthatunk információkhoz a világhálón vagy éppen a közösségi site-okon keresztül. Egy olyan korszakban élünk, ahol bárki bármikor megoszthat vagy éppen hozzáférhet értékes információkhoz, hírekhez.

Ugyanakkor éppen ez a nagy szabadság is jelenti az egyik legnagyobb veszélyforrást, ugyanis rendkívül könnyű bedőlni egy-két álhírnek, dezinformációnak.

Sok tippmester vagy tippadó úgy próbálja meg magára felhívni a figyelmet, hogy hangzatos kifejezéseket használ az elemzéseiben, úgy tüntetve fel magát, mint aki abszolút egyedi infókra alapozza tippjeit. Csakhogy sok esetben kiderül, hogy tudása az adott eseménnyel kapcsolatban felszínes, a birtokába került információk pedig nem tartalmaznak akkora értéket, mint ahogy ő azt gondolta.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy saját magunk is utánajárjunk a leírtaknak.

A profi sportfogadók nem hisznek el semmit elsőre, mindig utánajárnak a szóban forgó információ valódiságának és meggyőződnek annak valóságtartalmáról,  ezzel együtt pedig monitorozzák a tipp által hordozott értéket is.

Amikor az emberek besétálnak a csapdába
Tavasszal a Manchester United nagy menetelést vágott le az Európa Ligában. A Vörös Ördögöket irányító José Mourinho az elődöntők előtt lenyilatkozta, hogy mivel az EL-megnyerése automatikus BL-indulást ér, amennyiben csapata eljut a fináléba, úgy a bajnokságot dobni fogják. Az Ajax elleni döntő előtt 3 nappal a Crystal Palace látogatott az Old Traffordra a Premier League-ben...
A bukik a Mourinho-nyilatkozatot sem felejtve próbáltak óvatos számokat megszabni a nyertesre, de így is 1.70-es átlagodds körül hozták ki a hazait. A fogadók viszont tutira vették, hogy a United tartalékokkal áll majd ki és mohón el kezdték pakolni az X2, 2-es opciókat. Ugyanennél a fogadóirodánál 1.73-ról 2.35-re kúszott fel a hazai győzelem szorzója. A meccset végül a MU 2-0-ra megnyerte - a kezdőben többek között Pogbával és Rooney-val.
Ez az eset arra kiváló példa, hogy a "lehet, hogy - talán - esetleg" című történeteknek soha nem szabad bedőlni, az ilyen nyilatkozattételeket pedig illik fenntartásokkal kezelni.

A hatharom.com-n a Sportfogadás-suli rovaton belül rendszeresen találkozhatsz olyan elemzésekkel és írásokkal, amelyeknek segítségével jobb fogadó válhat belőled! Tarts velünk!