Sportfogadás Suli

Mi számít jó ROI-nak a sportfogadásban?

  • varin

Mindent a mutatóról, amelyet az egész sportfogadó közösség használ - íme a ROI.

Oldalunkon is rengeteget olvashattok az úgynevezett ROI statisztikáról, amely talán a legjobb mutató egy tippmester vagy fogadó sikerességére. Az azonban közel sem egyértelmű, sőt különösebben egységes vélemény sincs arról, hogy mi számít jó ROI-nak, mikortól kimagasló a szám.

De mi az a ROI?

A ROI (Return on Investment) egy közgazdaságtani fogalom, magyarul befektetésarányos megtérülésnek lehet fordítani. Jelen van az élet rengeteg területén, a szerencsejáték-ipar szektorai mellett egy bármilyen más befektetés sikerességét is lehet ROI-val jellemezni.

A számítása rendkívül egyszerű a sportfogadásban: (feltett tét + profit) / feltett tét.

Ebből következően a ROI lehet negatív előjelű is, hiszen amennyiben az egyenleged mínuszos, úgy a ROI-d is mínuszt mutat majd.

Példa: Adott fogadó 400 fogadásából feltett 1530 egységet, amelyből összesen 64 egység profitot ért el. Ebben az esetben a ROI-ja az alábbi módon kerül kiszámításra: (1530+64) / 1530 = 1,0418 ---> vagyis a ROI 4,18%.

Tanulj még többet a sportfogadásról - olvasd el további Sportfogadás Suli-cikkeinket!

A ROI akár egyetlen tippre is levetíthető, hiszen ha egyetlen tipp esetében nézzük, akkor amennyiben az a tipp vesztes, a ROI mindenképpen -100%, míg ha nyertes, akkor megegyezik a szorzó 1 feletti részével. Tehát ha te egyetlen fogadást teszel és 2.20-as szorzóval adsz nyertes tippet, akkor a ROI-d 120%. De természetesen egyetlen tipp esetén ROI-t számolni nincs igazán értelme.

 

Hosszútáv a sportfogadásban

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk a ROI-t bizonyos tippszámnál, fontos definiálni, hogy mi számít releváns mintának vagyis mi nevezhető hosszútávnak. Ez nagyban függ a tippelési stílustól is, hiszen akadnak olyan fogadók, akiknél egy 1000 tippes minta 2-3 hónap alatt összejön, míg másoknál 300 tipphez is több év kell.

Ha a szélsőségeseket levesszük, a különböző szakértői vélemények alapján nagyjából 700-as mintánál beszélhetünk releváns adathalmazról, ennél a számnál lehet már valakiről véleményt alkotni a számai alapján. Illetve itt már a véletlen szerepe is elhanyagolható, míg mondjuk egy 100-as tippszám esetében még jócskán van szerepe a rövidtávú szerencsének/balszerencsének is.

A masszív tippszám nem csak a statisztika miatt szükséges, de jó eséllyel a nyereséges fogadók túlnyomó többsége is ebből a táborból kerül ki. Korábban már megtanulhattuk, hogy az összes sportfogadó körülbelül 96-97%-a hosszútávon veszteséges, ám minél nagyobb a tippszám, minél nagyobb a minta, annál könnyebben jön a felismerés is a fogadó számára, hogy veszteséges játékos. Míg aki megbizonyosodott arról, hogy több száz tipp után is veri a bukmékert, az valószínűleg nem is áll le.

 

Mi számít jó ROI-nak?

A kérdés nagyon nem egyszerű. Ha leírjuk azt, hogy a -2%-os ROI például az átlagosnál lényegesen jobb ROI, akkor furcsán nézhetnek az olvasók, pedig így van, aki képes elérni ezt a számot, már közel van a fogadóirodák legyőzéséhez.

Mivel a bukmékerek nagy átlagban körülbelül 5-6%-os marginnal, vagyis profittal dolgoznak, aki ezen belül tud maradni a veszteségével, már sokkal eredményesebb az átlagnál. Ebből következően egy 0% ROI-s fogadó, vagyis aki hosszútávon nem nyer és nem is veszít, már masszívan eredményes bettornak tekinthető.

Ha viszont profi tippmesterekről beszélünk, elvárható, hogy profitot termeljenek, minimum ugye például az előfizetés díját.

Hosszútávon éppen ezért az 5%-os ROI az, ami már ténylegesen nagyon jó mutatónak számít.

Még egyszer ismételjük, itt már közel 1000 tippes mintáról beszélünk.

Milyen tippszám esetén milyen ROI számít jónak?
Tippszám ROI
>700 >5.0%
>5000 >3.5%
>10000 >2.0%
Hathárom szakértői vélemény alapján

Ám ahogyan az alacsony tippszám esetében nem igazán releváns egy 20-30%-os ROI, úgy egy több ezres mintánál már szinte tarthatatlan az 5% is. Véleményünk szerint 10 ezer tipp felett már a 2%-os ROI a nagyon jó tippmester határa. Ez elsősorban amiatt van, hogy ahogy növekszik a tippszám, annál kevesebb átlagosan a nyereséges fogadó.

 

A ROI legnagyobb hibái

Egy fogadó vagy tippmester elemzésére és munkájának megítélésére a ROI egy jó szám, de mégsem tökéletes - ahogyan ilyen szám nem is igazán létezik, csak a számlánk egyenlegének változása. A ROI egyik legnagyobb hibája, hogy nem veszi figyelembe a tippmester tapasztalatát, amely éppen a szélsőséges tippszámok esetén jön elő.

Próbáld ki te is a Logibetet, csatlakozz a nyerőkhöz!

 

>>> ÉRDEKELNEK A PROFI TIPPMESTEREK  TIPPJEI! <<<

 

Gondoljunk csak egy olyan tippmesterre, aki két hónap alatt felad 800 tippet és egy olyanra, aki három év alatt publikált ennyi ötletet, mindketten 5%-os ROI mellett. Melyikben bízzunk inkább? Természetesen utóbbiban, ugyanis hiába az ugyanakkora tippszám, 36 hónap munkája jobban visszaadja a tippmester megbízhatóságát, mint 2 hónapé.

A másik nagy probléma a piacok mérete, amely szintén a tippelési stílussal áll összefüggésben. Ha például a Bajnokok Ligáját, Premier League-et és egyéb olyan piacokat veszünk alapul, ahol a fogadóirodákat szinte lehetetlen megverni, akkor az 5% ROI brutálisan jónak számít, míg a kisebb piacokon, ITF-teniszeken, kisebb ligákban, rétegsportokban elvárható a magasabb ROI, a gyakori oddsesések és alacsony limitek miatt.

Kevésnek hangzik az 5%-os ROI hosszútávon? Számoljunk csak utána!
Ha egy fogadó 200 eurós tőkével kezdi meg a sportfogadást és 5%-os ROI-val dolgozik, akkor egy hét alatt 10 euró a profitja - ez első hallásra nem hangzik túlságosan acélosnak. Ám a megnövelt tőkének köszönhetően a második hét végére már 220.5, a harmadik végére 231.5 euró lesz a balance (ez ugye már több, mint 15%-os gyarapodás), míg három hónapot követően közel megduplázzuk eredeti tétünket. Egy év után a kezdeti 200€ pedig már több, mint 2500€-vá duzzadhat. 5% ROI tehát rövidtávon nem hangzik jól, hosszútávon viszont masszív profitot eredményez.

 

Akkor ne bízzak abban, aki 300 tipp után 20%-os ROI-val áll?

Erről sincs szó. Egy tippmester kvalitásait rengeteg módon "megtippelhetjük" már akkor is, amikor még nincs mögötte 1000 tipp vagy 3 év. Ha például azt látod, hogy adott tippmester kisebb piacokra tippel eredményesen, a megjátszott szorzói rendszeresen legyőzik a fogadóirodák záróoddsait, illetve hiteles, releváns indoklásokat csatol a tippjeihez, sejtheted, hogy hosszútávon is jól jársz majd vele.

Az ilyen tippmesterekben rejlő érték felkutatása nem könnyű feladat, ugyanakkor rendkívül kifizetődő lehet.

 

Mely tippmesterek felelnek meg a fenti kritériumoknak a Logibeten?

Fontos leszögezni, hogy a fenti táblázat nem egzakt számokat tartalmaz, ha valaki 500 tipp után 10%-os ROI-val áll négy évnyi tippelés után, az vélhetően egy kiváló tipster, noha a 700-as küszöböt még nem lépte át. A fenti statisztikának szerencsére a Hathárom testvéroldalának számtalan tippmestere megfelel, bizonyítva ezzel, hogy valóban nyereséges, hiteles tippmester. 

Mely logibetes tippmesterekre igaz a fenti kritérium?
Tipster Szint Tippszám ROI
varin Master 20044 2.68%
Abetting Bet Master 1804 7.17%
Karlsson Master 2422 8.04%
Griezmann Master 721 11.21%
MoneyMaker Master 1814 5.28%
kecsege55x Master 1023 4.81%
onlyvape Senior 688 8.81%
knorbika Junior 890 6.37%
Sunikk Junior 1055 5.77%
th3k1ngl2p Junior 632 14.70%

 

A ROI tehát az összes lehetséges közül talán a legfontosabb adat, amely segít értékelni egy tippmestert, de ahogyan egyetlen más statisztika, úgy ez sem értelmezhető önmagában, egy tippszám, hónapszám vagy fogadási piacok ismerete nélkül. Szintén kiemelten fontos, hogy ha jó tippmestereket és megbízható fogadókat keresel, informálódj és győződj meg a statisztikák hitelességéről. Egy excel táblázatba bárki azt ír, amit akar, így attól még, hogy nagyon szépen hangzó 15-20%-os ROI-król olvasol, még nem kell feltétlenül elhinned azok valóságtartalmát.

Ha hiteles statisztikákat szeretnél és biztos akarsz lenni abban, hogy nem vernek át, válaszd a Logibetet és a fenti tippmestereket!