Sportfogadás Suli

A világ legjobb fogadói 1.20-as oddsokkal is tudnak nyerni!

  • varin

Meglepő tény lehet, hogy egy 1.20-as szorzóval hosszútávon sokkal nehezebb plusszolni, mint mondjuk egy 5-össel.

Szinte hallom néhány laikus olvasó hangját, amelyet egyébként rendre hallani az amatőr sportfogadók között: "de hiszen 1.20-as oddsokat bárki el tud találni, az nem művészet". De, valójában az, méghozzá hosszútávon sokkal nehezebb is, mint mondjuk magas szorzókkal nyerni. Ha nem hiszed el, ezt a cikket mindenképpen olvasd el.

Mi a jó tipp?

Ahhoz, hogy a fenti gondolatmenetet megértsük, rögtön el kell fogadnunk egy olyan tényt, amely látszólag nélkülöz minden értelmet és realitást, mégis cáfolhatatlanul igaz.

Hosszútávon nem a nyertes tipp a jó tipp, hanem az, ahol megverted a fogadóirodá és megfogtad a value-t. Lehet egy vesztes tipp is sokkal jobb, mint egy nyertes, mivel a sportfogadás nem sprint, hanem maraton.

 

A végtelenségig csépelt bölcsesség már akár unalmasnak is hathat, de fontos kiemelni a cikk szempontjából a jelentőségét. Jó tipp az, amikor magasabb oddson fogadunk, mint a fogadóirodák záró szorzója, rossz tipp az, amikor nem.

A záró odds megverését és value jelentőségét ebben a cikkben meséltük el bővebben, de a lényeget egy mondattal ezelőtt leírtuk.

Ha gyakorlatilag minden alkalommal azon az oddson zár az adott kimenetel, amiért te megfogadtad, a te eredményed hosszútávon konvergálni fog a bukméker átlagos kifizetéséhez vagyis payoutjához, csak éppen ez egy 100% alatti szám. Ennek értelmében ha például te egy nagyobb piac záró szorzóit játszod meg mindig, hosszútávon 5-6% közötti veszteséget könyvelhetsz majd el, akár teljesen vakon fogadva is.

Megverni a záró oddsokat

Önmagában persze megverni a záró oddsokat se nem jelent biztos profitot, se nem jelenti azt, hogy biztosan value fogadást kötöttél. Nem árt ehhez ismerni az egyes fogadóirodák limitjeit, hiszen ha extrém alacsony limittel bíró eseményre fogadsz, akkor önmagában a te téted módosítani tudja az oddsokat, amelyet a piac nem is biztos, hogy visszakorrigál a helyes számokig. Ha viszont nagyobb (értsd : több ezer eurós) limitekkel bíró piacokról beszélünk, nagy átlagban megállja a helyét az állítás, mely szerint aki megveri a closing line-t, az nyereséges fogadó lesz.

Más kérdés, hogy egy nagyobb piacnál már a nyitó szorzók is sokkal kevésbé vannak elhibázva, mint egy kisebb piacnál, így az esély is kevesebb, hogy szignifikánsan változik majd a zárásig.

Baromi nehéz megverni az 1.20-akat, könnyű az 5-öket

A fenti sorok végigolvasása után már talán nem is kell külön ecsetelni, miért is nagyon nehéz megverni az 1.20-as oddsot. Ha pusztán a matematikát nézzük, akkor sokkal könnyebb megállapítani, hogy valaminek a bekövetkezési esélye magasabb, mint 20% vagy pedig azt, hogy az most 75% vagy 85%.


Ha vetted a fáradtságot és elolvastad ezt a cikket, akkor Te máris több lettél, mint egy átlagos fogadó. Ha szeretnél jobban kiigazodni a sportfogadás világában, kövesd továbbra is Sportfogadás Suli cikkeinket!


Azt érezni ugyanis, hogy az 1.20-as szorzó valójában csak 1.10-es kéne legyen vagy még kevesebb, mind matematikailag, mind pedig logikailag igencsak bonyolult, mindemellett érzésre is hasonló, mindkettő "bármikor behúzható, kombiba jó miniodds". Ezzel szemben az 5-ös szorzónál jóval nagyobb a mozgástér, hiszen mondjuk egy 25%-os eltérés itt nem 5 századot, hanem 1 egészet ér.

Becsüld meg az 1.20-as tippadókat!

A fogadóirodák többségénél távolról sem ugyanannyi a limit az egyes kimenetelekre. Minél kisebb az odds, annál több tétet vesznek be, hiszen a bukik ilyenkor a potenciális kifizetést veszik alapul, annak az állásához alakítják a számaikat. Éppen ezért ha van egy alacsony átlagszorzóval bíró tippmester, akkor ott kevésbé kell tartani a beeső oddsoktól és rakhatatlan tippektől - igaz, cserébe az "eddig éri meg" odds is csak néhány századdal, esetleg tizeddel van a kiírt odds alatt.

Néhány érdekes tudnivaló RyanFawcettről
A Logibet első tengerentúli tippmestere, de tippjeit európai idő szerint szokta feladni, ezáltal nem kell éjszakázni.
Ezelőtt 26 tippel volt utoljára olyan ötlete, amely vesztes lett volna, zsinórban pedig 23 tippje nyert.
2021 áprilisában volt legutóbb veszteséges hónapja, a logibetes debütálása (2020. június) csupán 3 olyan hónapja volt, amikor nem termelt profitot.
Az utolsó 30, 180 és 360 napja is bőven 20% ROI feletti statisztikával bír, ami világklasszisnak mondható.

 

Kiváló példa erre a Logibet egyik teniszguruja, RyanFawcett. A kanadai tippmester szépen megtestesíti az alacsony odds, magas találati arány kombinációt, amely kizárólag a laikusok számára hathat amatőr módon. Az elmúlt egy évben 1.40-es szorzóval dolgozó tipster (amely amúgy nem is extrém alacsony) a kiírt tippjei kevesebb, mint 10%-át bukta csak el, ami brutálisan jó statisztika.

További előnye az ilyen tippmestereknek a kiszámíthatóság, illetve az a faktor, mely szerint nem egyetlen tipp hajtja pluszba az egész mutatót, ezáltal aki lemarad egy meccsről, az sem bukik el sok profitot.


Érdemes tehát levetkőzni a felesleges előítéleteket és lekicsinylően beszélni arról, aki alacsony szorzókkal sikeres, sőt valójában ők azok, akik hosszútávon igazán értékes és hasznos tippadók tudnak lenni.

 

>>> ÉRDEKELNEK A PROFI TIPPMESTEREK  TIPPJEI! <<<