Német foci

501-szeres szorzót hozhat a Bundesliga első női edzőjének csodája

Erre ugyan nem sok realitás van, de a kieséstől megmentheti az új edzőpáros a hullámvölgybe került Uniont.

Új korszak indult a válogatott szünet alatt az Union Berlin együttesénél, hiszen öt év után a csapat közös megegyezéssel felmondott Urs Fischer korábbi sikeredzőnek. Fischer 2018 nyarán vette át a csapatot és történelmi tetteket vitt véghez a fővárosi együttessel. Az Uniont ugyanis a csapat alapítása óta először felvitte a Bundesligába, ahol a 2019-es első szezon óta évről évre jobban teljesített. Az első élvonalbeli idényben a 11. helyre futott be, aztán 7., 5. majd végül tavaly a 4. helyig jutott, amely már Bajnokok Ligája-indulást is ért.

Tudtad? Fischer 224 meccsen ült az Union kispadján, ebből 95 győzelem és 71 vereség született!

Mint tudjuk azonban, miden tündérmese véget ér egyszer, a 2023/24-es idényben pedig eljött az elkerülhetetlen mélyrepülés is, amely viszont a vártnál hosszabbra és súlyosabbra sikerült eddig. A csapat zsinórban 12 tétmeccset bukott ősszel és ugyan a Napoli otthonából pontot rabolt a BL-ben, a Leverkusen elleni 4-0 volt az utolsó szög Fischer-koporsójába. A döntés mind a vezetőségnek, mind az edzőnek rendkívül nehéz volt, hiszen igen gyümölcsöző évek vannak a hátuk mögött, ám egyetértés volt abban, hogy új arc, új impulzusok kellenek a csapatnak. 

A csodás évek ellenére jelenlegi öröksége nem túl hálás, hiszen a berliniek 11 kör után hat ponttal a Bundesliga utolsó helyén tanyáznak. Innét kell felhoznia a csapatot az új ideiglenes vezetőedzőnek, Marco Groténak, de a hírek mégsem tőle hangosak, hanem segédedzőjétől, aki a liga első női edzőjeként vonulhat be a történelemkönyvekbe. A hölgy neve Marie-Louise Eta, aki korábban a BL- és többszörös Bundesliga-győztes Wolfsburg alapembere volt, de már 26 évesen szögre akasztott a cipőjét, hogy edzői babérokra törjön. 

A Bundesliga tehát ismét mutatja az utat, hiszen korábban a német élvonalban volt az első női játékvezető szerepeltetése is - Bibiana Steinhaus hat évvel korábban lett az első topligás sípmester a gyengébbik nemből.

Na, de hogy zárja az idényt az Union Berlin?

A Schäfer Andrást is foglalkoztató, BL-ből már biztosan kihulló együttes ugyan nagyon megrekedt, de a helyzet közel sem menthetetlen, hiszen még a szezon harmada sem ment le. A minőség ott van a keretben, ahol csak rendezni kéne a sorokat és a Bundesliga első felét bőven meg lehet még célozni.

A nemzetközi kupaindulást érő helyektől 13 pontra van a csapat, ha pedig valami irdatlan - de nem példátlan - bravúrral visszajutna a top 4-be, 501-szeres pénzt nyerhetnénk. A jelenlegi utolsó helye ellenére a bukik a kiesést sem veszik reális forgatókönyvnek, hiszen erre 9-szeres szorzón fogadhatunk és ilyen viszonylatban hét csapat is előzi az esélyességi listán. Az újdonsült edző-duó mindenesetre az Augsburg ellen mutatkozhat be hazai környezetben, a korábban otthon szinte verhetetlen Union pedig enyhe favoritként várhatja azt a bajnokit.


✅ Tipp: Bundesliga 2023/24 - Union Berlin szereplése
 

Top 4-ben végez @501.00

Kiesik @9.00

Fogadási határidő: november 24. 20:30