EURO 2024

Több ki-ki meccs is lesz az Eb-ért - íme az utolsó forduló körképe

24 csapatból már 16 ismert a jövő évi Európa-bajnokságon, az utolsó napok pikantériáját pedig az NL-helyek adják.

 

A- csoport

Skócia a grúziai botlásával szinte biztosan elbukta a csoportelsőséget, de aligha okoz ez óriási törést a válogatottban. A spanyolok így behúzzák a csoportjukat, míg Grúzia számára irány a rájátszás, mint a legjobb C-divíziós. Norvégia számára viszont lefőtt a kávé, hiszen a pótselejtezőjükhöz az kellett volna, hogy mondjuk Románia helyett Izrael jusson tovább. Haalandékat így már biztosan nem látjuk a tornán.

 

 

B-csoport

A Gibraltárnak 14-et vágó franciák és a hollandok is kijutottak, hiszen pontszámban még beérhetik a görögök a Tulipánosokat, de a jobb gólkülönbség ellenére is ez kevés. Görögország pótselejtezhet, az írek viszont azt is elbukták, így ebben a csoportban is minden eldőlt.

 

C-csoport

Olaszország a papírformának megfelelően nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon Észak-Macedónia ellen, így tisztult a kép. Ha Leverkusenben pontot szereznek az Azzurrik, kijutottak az Eb-re és pótselejtezhetnek az ukránok, ha viszont szomszédunk nyer, akkor pont fordítva. Nagy meccs lesz, annyi szent.

 

 

D-csoport

Wales óriásit bukott Örményországban, ami a kijutásába is kerülhet, hiszen így Horvátország sorsa a saját kezében van, csupán vernie kell a kiesett örményeket. Wales ugyan vigasztalódhat a pótselejtezők során, de ezt bizony nagyon elszúrták, kizárólag rajtuk múlt az Eb-kvalifikáció.

 

 

E-csoport

Valamelyest tisztult a kép az E-csoportban is, ahol Lengyelország kiesésével (azért Lewáék pótselejtezhetnek) az is eldőlt, hogy Albánia kijutott az Európa-bajnokságra. Az utolsó fordulóban egy ki-ki meccs vár ránk, Moldovának Prágában kéne egy kisebb csodát tennie, egy győzelemmel kijuthat a tornára. Azért nem lenne semmi, ha egy cseh-lengyel kettős helyet egy albán-moldovai duót látnánk viszont Németországban!

 

 

F-csoport

Ausztria és Belgium nagyon régen eldöntötte már a továbbjutást, itt csupán a csoportelsőség a kérdéses, ehhez a belgáknak nyerniük kell otthon az azeriek ellen.

Észtország pótselejtezője biztos, az azeriek viszont csak akkor jutnának tovább a 12-es döntőbe, ha a kazahok végül beelőznék a szlovénokat a H-csoportban.

 

G-csoport

A szívünknek oly' kedves G-csoportban Magyarország már biztosan Eb-résztvevő, egy Montenegró elleni remivel pedig a csoportgyőzelem is összejönne. Ami a szerbeket illeti, ha Bulgária nem nyer Leskovacban, akkor Mitrovicsék is utazhatnak a kontinensviadalra, míg ha mindkét találkozón vendégsiker születik (körülbelül 70-szeres oddsért), akkor Joveticsék válthatják meg a jegyüket.

 

H-csoport

Dánia kijutott az Eb-re csoportelsőként, így egy Szlovénia-Kazahsztán "döntő" vár ránk, ahol a vendégeknek csak a győzelem elfogadható. Itt a finnek is mehetnek pótselejtezni, míg ha a szlovénok kikapnak, számukra elúszott ez a lehetőség, ugyanakkor a kazahokkal még biztosan találkoznánk a későbbiekben.

 

I-csoport

Románia nyerte a ki-ki csatát Felcsúton, így Svájc ellen már csak az a tét, hogy ki nyeri a szextettet. Izrael pótselejtezhet, míg a másik három csapat immáron kiesett.

 

J-csoport

A J-csoportban is eldőltek a nagy kérdések az utolsó fordulóra, hiszen Portugália és Szlovákia Eb-résztvevő, Luxemburg és Bosznia pedig biztos pótselejtezős. Ami Izlandot illeti, a sorsuk attól függ, hogy hogy alakul a többi csoport és a többi hely. Amennyiben például Montenegró beelőzi a szerbeket vagy a moldávok a cseheket, bukják az utolsó helyüket a B-ligában.