Nemzetközi foci

Bajban az angolok, eldőlt melyik országok indíthatnak öt csapatot a BL-ben jövőre

Az angolok katasztrofális BL-eredménye megpecsételte a sorsukat.

A Bajnokok Ligája 2024/25-ös szezonjától drasztikus változás következik be a lebonyolítást illetően, a legfontosabb talán, hogy 32-ről 36 csapatosra duzzad a mezőny, emellett pedig a klasszikus csoportkört felváltja a svájci típusú.

A topligáknak sikerült azt kiharcolniuk, hogy az előző (azaz mostani) szezon koefficiens pontjai alapján a legtöbbet gyűjtő két ország további egy-egy klubot indíthat a Bajnokok Ligája főtábláján, így a két legjobban végző topliga 5-5 hellyel számolhat a következő idénytől.

Sokak szerint csak az volt a kérdés, hogy az angolok mellett ki lesz a másik fél, aki kiharcolja a plusz helyet, de hoppon maradtak az angolok, hiszen már csak az Aston Villa van versenyben a nemzetközi porondon.

Harc az ötödik BL-helyért
Helyezés Ország Koefficiens pont Versenyben levő csapatok
1. Olaszország 19.428 (3/7 csapat)
2. Németország 17.928 (3/7 csapat
3. Anglia 17.375 (1/8 csapat)
4. Franciaország 16.083 (2/6 csapat)
5. Spanyolország 15.312 (1/8 csapat)
6. Belgium 14.200 (1/5 csapat)
7. Csehország 13.500 (0/4 csapat)
8. Törökország 12.000 (0/4 csapat)
9. Portugália 11.000 (0/6 csapat)
10 Hollandia 10.000 (0/5 csapat)

A pontszámítás viszonylag egyszerűen működik, az adott ország minden klubja által megszerzett pontot elosztják a nemzetközi porondon indult csapatok létszámával. Az angolok és a spanyolok ebből a szempontból is hátrányban voltak, hiszen nyolc-nyolc csapattal indultak, szemben a német-olasz párossal, akik csak héttel.

Ez annyit jelent, hogy az Aston Villa megnyerné a KL-t és minden további meccsét, már akkor sem tudná befogni a németeket, ráadásul garantált, hogy további pontokat fog gyűjteni a németek is, hiszen versenyben van még a Bayern München, a Dortmund és a Leverkusen is.

Az olaszok ötödik helye is garantált, hiszen kimagasló szezont futnak a dél-európaiak, akik szintén három csapattal vannak még versenyben. 

Jó helyzetben Gulácsiék

Az tehát eldőlt, hogy az ötödik hely is BL-indulást jelent az olaszoknál és a németeknél, ami nagyon jól jött a Lipcsének is. Fej-fej melletti harc volt a Dortmund és a Lipcse között a negyedik helyért, de így már valódi tétje nem marad a két csapatnak a Bundesligában, hiszen 14 ponttal előzik meg a hatodik helyezett Frankfurtot.

Kezdhetünk megbarátkozni azzal a gondolattal is, hogy a Bologna jövőre a BL-ben fog játszani. Az olaszoknál a Roma és a Bologna örülhet nagyon, de a két csapat még nem dőlhet hátra, noha jó helyzetbe került.

Az Atalanta próbálhatja befogni a két riválist, de Gasperiniék akár az EL-ből is kvalifikálhatnak, így nem kizárható, hogy hat olasz csapat legyen jövőre a BL-főtáblán.

 

Bajban a Spurs

A Tottenham és az Aston Villa viszont bajban lehet, hiszen csak az egyiküknek lesz hely a jövő évi BL-mezőnyben.

Hétvégén csak a Villa lép pályára, a Bournemouth gárdáját fogadja, ahol egyértelműen favorit, de a 120 perces KL-továbbjutás után nem számíthat könnyű meccsre Emery gárdája.