Francia foci

Közel 50 éves rekord dőlt meg a franciáknál, ennyit lehetett vele keresni

Mozgalmas hétvégéje volt a francia bajnokságnak, bajnok lett a PSG és egy 48 éves rekord is megdőlt.

Lassan ráfordulunk az európai klubfoci tavaszi véghajrájára, így egyre több izgalmas kérdésre kapunk majd válaszokat. A tét vagy éppen a tét elmaradása látványos meccsek egész sorát hozhatja majd el, ezeket a folyamatokat pedig sportfogadóként is érdemes figyelni. 

 

Embed from Getty Images

Zsinórban harmadszor bajnok a PSG 

A 31. fordulót rendezték meg a hétvégén a Ligue One-ban, a legfontosabb kérdés pedig már el is dőlt: ugyan a Le Havre szombaton még elnapolta a bajnokavatás Párizsban, de mivel vasárnap a Monaco 3-2-re kikapott Lyonban, a bajnoki arany mégis Párizsba került már ezen a hétvégén. 

Ez volt sorozatban a harmadik bajnoki címe a PSG-nek, a katari tulajdonosok megjelenése óta pedig 11 év alatt már a kilencedik aranyérmet akasztották a fővárosiak nyakába. 

A csapatot a nyáron átvevő Luis Enrique a szezon elején még rengeteg kritikát kapott, az év vége előtt pedig még az is felmerült, hogy eltessékelik a PSG kispadjáról, a szezon végére azonban kiegyenesedett a csapat. A PSG már megnyerte a Ligakupát és immáron a bajnokságot, de döntőben van a Francia Kupában és elődöntőt játszik a BL-ben is, ahol elég komoly esélye van a továbbjutásra. 

A PSG ugyan lezárta a bajnoki kérdést, ám a maradék 3 körben még komoly csaták vannak kilátásban: a BL-csoportkörért a Monaco-Lille-Brest hármas vív ádáz harcot, a kiesés elkerüléséért pedig a Clermont, Lorient, Metz, Le Havre, Nantes ötösfogat küzd egymással. 

 

48 éves rekord dőlt meg a hétvégén 

A francia bajnokságról sok minden eszébe jut az embernek, de talán legkevésbé az, hogy gólzáporos találkozókat játszanának a csapatok. Emiatt is lehet az, hogy egy gólszámos rekord közel fél évszázadot keresztül életben tudott maradni a Ligue 1-ban. 

Az Opta statisztikái szerint legutóbb az 1976–1977-es idény negyedik fordulójában, azaz 48 évvel ezelőtt fordult elő, hogy az összes csapat szerzett gólt.

A 2000-es években pedig másodszor fordult elő, hogy egy fordulóban legalább 40 gól született a francia élvonalban, legutóbb a 2007–2008-as kiírás utolsó körében 43 alkalommal voltak eredményesek a csapatok.

 

'Csupán' 74-es oddsot ért a rekorddöntés 

A magyar bajnokság kapcsán varin kolléga időről időre feldobja az ötletet, hogy minden meccsre egy BTS, azaz mindkét csapat szerez gól opciót kötésben megfogad. Ez leginkább egy szórakoztató és izgalmas terv, amit igazán a szezon végéhez közeledve, kvázi már kevesebb tét mellett még inkább érdemes próbálgatni. 

A francia élvonal hétvégi mérkőzései közül most mindegyiken történt gólváltás, vagyis leesett a gól/gól mind a 8 párharcban. Utánanéztünk, hogy ez milyen eredő szorzót ért volna egy kombinációs szelvényen:

egy nemzetközi piaci átlagot tekintve cirka 74-szeres szorzót fogadhatott meg valaki azzal, hogy minden meccsen gólváltást várt.

Nézőpont kérdése, hogy ez kevés vagy sem, viszont ha azt nézzük, hogy 48 éve fordult elő utoljára ilyen a francia élvonalban, akkor talán inkább kevés...

 

2024-04-27;53
2024-04-28;53

 

435270