Sportfogadás

Nyertes fogadások veszítenek a hibás statisztikák miatt

 • varin

A fogadók valójában szinte tehetetlenek, ha a játékvezetők rosszul ítélnek a pályán. Igazságos ez?

Manapság már semmi meglepő nincs abban, ha valaki egy focimeccsen lövésekre, bedobásokra, szögletekre és egyéb, statisztikai jellegű piacokra tehet pénzt. A Tippmixpro is rengeteg ilyen piacot kínál, a topligás meccseken rendre találkozhatunk játékos speciális fogadásokkal.

Az ilyen mérkőzésekhez a fogadóirodák és maguk a ligák is egy külön cég adatait veszik alapul. Az Opta hivatalos számai alapján születnek a statisztikák, illetve történik a fogadóirodáknál az egyes piacok kiértékelése. Mi történik azonban, ha hibázik valaki a játékvezetők közül és emiatt veszít egy fogadó?

 

Mire fogadhatsz egy topligás meccsen a Tippmixprón?

 

 • Játékos passzok száma
 • Játékos kaput eltaláló gólszerzési kísérletek száma
 • Játékos kapura tartó gólszerzési kísérletek száma
 • Játékos szerelések száma
 • Kapus védések száma
 • 16-oson kívül gólt lő
 • Fejjel gólt szerez
 • Csapatok lövései

 

A BBC beszámolója alapján nem egy ilyen eset fordult elő, amely egyes fogadóknak súlyos nyereményébe került. Az angol lap Sean Murphy, egy helyi fogadó példáját hozza fel, ki egy Premier League-meccsen Mo Szalah legalább két, kaput eltaláló lövésére fogadott. Az egyiptomi játékos azon a meccsen betalált, egy lövése esetében viszont a játékvezető tévesen kirúgást ítélt, szöglet helyett, holott a visszajátszások alapján a kapus védése miatt került az alapvonalon túlra a labda.

Sean érve szerint az Opta által közzétett definíciónak megfelelt Szalah lövése, ez egyértelműen látszódott az ismétlésnél, ám a bíró hibát követett el, így ahogyan fogalmazott "igazságtalanul kirabolták".

Egy másik példában Connor egy fogadásépítős szelvényén minimum 14 Sunderland-szerelés szerepelt egy Newcastle elleni kupameccsen. A lenti képen látható becsúszás lett végül a vita tárgya, amely esetében Jobe Bellingham szerelését blokkolt passzként rögzítették - emiatt pedig a szelvény is úszott.

Fotó: BBC

A BBC jobban is utánajárt az ilyen hibákból akadó téves kiértékeléseknek, dr. Alireza Monajati egyetemi kutató pedig elismerte, jogosak az ügyfelek részéről érkező panaszok. "Nem garantálják és nem is lehet garantálni a 100%-os pontosságot. Még egy 95%-os arány is 5%-os pontatlansági rést jelent" - fogalmazott Monajati.

Az IBAS (nagyjából úgy fordítható, hogy a Független Fogadási Bíráló Szolgálat) jelentése szerint évente több százan próbálnak fellebbezni a fogadásaikkal kapcsolatos statisztikák miatt, ami nagy munkaterhet ró a szervezetre is.

Richard Hayler igazgató szerint tisztességesnek tekinthető, hogy egy fogadóiroda a fogadásokat egy harmadik fél nyilatkozata alapján rendezi. Ugyanakkor "az aggodalomra ad okot, hogy jelenleg nincs olyan mechanizmus, amely rávehetné az adatszolgáltatót, hogy vizsgálja meg újra a dolgot".

Mindemellett a fogadóirodák egy része nem az Opta számait tekinti alapnak, az UEFA vagy a FIFA által rendezett mérkőzéseken előfordul, hogy a szervezet saját statisztikája irányadó. A cikk példának a 2022-es vb-döntőt hozza fel, ahol az Opta 30, a FIFA 31 kapura lövési kísérletet jegyzett fel.

A cég anyavállalata, a Stats Perform elismeri, a végfelhasználók vagyis például a fogadók a bukmékereknél tudnak panaszt tenni, ők viszont folyamatosan dogoznak a minél magasabb szintű munkán és pontosságon, amely az adatgyűjtőkön és a folyamatokon alapul.

A BBC cikke egyébként arra az aspektusra nem tér ki, hogy egy vesztesről nyertesre változtatott fogadás esetében vajon mi is lenne a korrekt eljárás a másik oldallal szemben. Talán még mindig jobb egy valójában nyertes fogadást elveszíteni, mint a már megnyert, jóváírt pénzt utólag elvenni egy fogadótól, másvalaki reklamációja miatt.

Ez valószínűleg az a hibázási faktor, amelynek az esetek felében a jó, a másik felében a rossz oldalán leszünk fogadóként.

 

⭐️🍀 Játssz a Tippmixprón Te is! 🍀⭐️

 • Biztonságos, engedélyezett fogadóiroda 🔐
   
 • Magyar nyelvű felület, magas szorzók 🇭🇺
   
 • Magyar bankkártyás gyors be- és kifizetések 🪪
   
 • Tippmixpro mobilapplikáció 📲
   
 • Élő stream közvetítések 📺
   
 • Minden nap extra magas szorzó >> Oddsrakéta 🚀
   
 • Lépj be a Tippmixpro oldalára és készítsd el a regisztrációdat ezen a biztonságos linken keresztül. 👇
   

>>>Tippmixpro Regisztráció <<<