Vélemény

Csak bunda lehetett az Újpest-Diósgyőr 7-0-ja?

  • varin

A lila-fehér gála a szezon leginkább furcsa eredménye, így nem meglepő, hogy felmerül a bunda lehetősége.

Mióta megjelent a világon a sportfogadás és a sportolók rájöttek, hogy ők is tudnak fogadni, a bunda intézménye is jelen van és jelen is lesz - hosszabb erről ebben a cikkben olvashatsz. Az változó, hogy kik és mi okból akarnak befolyásolni egy mérkőzést, de még az is, hogy milyen módszer alapján teszik ezt és pontosan mit is akarnak befolyásolni. Az amatőr szinttől egészen a legprofibb szintig elér valamilyen formában, most pedig ismét kis hazánkban került célkeresztbe egy mérkőzés, nevezetesen az Újpest-Diósgyőr. De vajon tényleg bunda lehetett a 7-0? Ezt vizsgáltam meg több aspektusból is.

Fotó: Török Attila (MTI)

A mérkőzés lefújását követően természetesen rögtön megjelentek a bundát firtató kommentek az interneten. Sokan biztosak voltak benne, hogy valami furcsa mesterterv részeként a miskolci futballisták asszisztáltak ehhez a megaláztatáshoz, benntartva ezzel az újpesti csapatot.

Az olajat a még nem csituló tűzre Aranyosi Péter, Karinthy-gyűrűs humorista öntötte tovább hétfő este, aki kimondta, amit azért ilyen őszintén kevesen mernek.

Hatalmas bunda volt! De ezt lehet finomabban csinálni. Értem én, hogy a lényeg, az Újpest maradjon bent az első osztályban, viszont diósgyőri szimpatizánsként azt mondom, a közönség így nagyon hamarosan eltűnik majd.

És pontosan ez az, amiben Aranyosinak tökéletesen igaza van, az "ezt lehet finomabban csinálni" a kulcsa a kérdésnek, de erről majd később.

 

A végeredmény azért nem meglepő

Bár a Kisvárda felcsúti vereségével azért nem maradt sok kérdés, hiszen ekkor úgy állt a helyzet, hogy a lilák csak akkor eshetnek ki, ha zsinórban 3 meccsen (Diósgyőr, Kecskemét, @Ferencváros) vereséget szenvednek és a Várda hozza a mérkőzéseit, azért lehetett sejteni, hogy Mészöly Géza fiai nem a 0-0-t védik majd.

Különleges akciót hirdetett a klub, kicsábítva ezzel a nézőket a rangadóra, ez pedig meg is tette hatását. A szép számú szurkolósereg igazi gólparádénak örülhetett, de azért a hazai siker erősen a papírforma kimenetel volt.

Bár a fogadóirodáknál viszonylag magasan, 2.40 körüli oddson volt fogadható a fővárosi győzelem, azért járt ez magasabb szorzón is - mutatva ezzel, hogy a fogadók láttak értéket az Újpest sikerében.

Ráadásul ne felejtsük el, Radenkovics mester már korábban elmondta, rotálni fogja kezdőjét, így például az a Braniszlav Danilovics védte a miskolci kaput, aki idén eddig csupán 180 percet volt a gyepen. Emellett egy összeszokatlan hátvédsor állt ki, illetve a Ondrej Baco személyében egy olyan játékos is kezdett, aki idén szinte a keretben sem volt.

Az tehát, hogy nyert az Újpest, egyértelműen a legvalószínűbb eredmény volt, ráadásul még a Tippmixpro oddsrakétás fogadási lehetősége is zöldült @2.20-as szorzóért.

 

Kattinst a képre és ismerd meg te is jobban az Oddsrakétát!

 

Jól fizetett a 7-0?

Sajnos azt nem tudjuk megmondani, a    milyen szorzót kínált erre a fogadási opcióra, de érdekesség, hogy a most hétvégi NB I-es meccseken például pont erre az eredményre nem is lehet fogadni.

Fogadáskészítővel egyébként összeállítható ilyen kombináció is, az Újpest-Kecskeméten egy 6.5 gól felett + Kecskemét 0.5 gól alatt @126-szoros szorzóval bír.

 

A nemzetközi fogadóirodáknál az Újpest 7-0-s sikere 150 és 250-szeres szorzó között volt.

Fontos tényező azonban, hogy az ilyen oddsokra sehol sem fogadhatunk nagy összegben, ha mégis megpróbálnánk (vagy a játékosok), az azonnal szemet szúrna a bukiknak is, akik alighanem jeleznének az illetékes szervek, illetve az MLSZ felé a bundagyanút.

Az tehát, hogy ez a pontos végeredmény volt elrendelve, abszurd gondolat.

 

Voltak azért furcsa jelenetek, de a magyar foci már csak ilyen!

Sok pofátlan és furcsa bundát láttunk már életünk során, de talán itt ilyen méretet ez nem ölt. A hét gólt végignézve viszont élünk a gyanúval, hogy a diósgyőri játékosok motivációs szintje nem verdeste a plafont. A harmadik gólt megelőző tizenegyes egészen furcsa kezezés után jött össze, az ötödik gólnál Danilovics kapus igencsak alibiből tesz úgy, mint aki vetődne, míg a hetedik találatnál Ambrose intim szférájának közelébe sem kerül egyetlen bekk sem.

 

A mérkőzés összefoglalója

Persze ne felejtsük el, ez az NB I, itt nem Alessandro Nesták és Iker Casillasok akarják megóvni a góltól a kaput.

 

"Ezt lehet finomabban csinálni"

Talán ez a legfontosabb része az ügynek. Tegyük fel, az Újpestet bármi áron bent kellett tartani, hiszen jön a MOL, jönnek a milliárdok és mégis, milyen kínos lenne a Csákvár vagy a Tatabánya ellen megerősíteni a csapatot ebből a végtelen pénzből. És azt a gondolatot most engedjük is el, hogy ehhez muszáj volt "megvenni" a Diósgyőrt, mert úgy számoltak egyesek, hogy a Kisvárda 6 pontot szerez 2 meccsen, az Újpest 0-t 3 találkozón - ennek a szorzója egyébként olyan 80-100-szoros lett volna.

 

Ilyen, amikor nem csinálják finoman a bundát

Ha pedig ez így van, ki az az idióta, aki kitalálta, hogy ez a meccs 7-0 legyen egy olyan bajnokságban, ahol még csak nem is a gólkülönbség dönt azonos pontszám esetén?! Ez a Diósgyőr számára egy igen szégyenteljes, megsemmisítő vereség volt, amelyet komoly szankciók is követhetnek. Már önmagában az masszív bevételkiesést okozhat, hogy emiatt aligha lesz telt ház a Ferencváros ellen.

Voltak, vannak és lesznek is bundák, de azok nagyon ritkán olyan látványosak, mint ez. Ezt egyébként rengeteg kommentelő is belátja, hiszen ha ez egy lebeszélt meccs lett volna, ahol benn kell tartani az Újpestet, játszanak egy fordulatos, izgalmas 4-3-at, ahol még a miskolciak is elégedetten állnak fel, hogy láttak egy kis futballt a pénzükért, nem pedig a félidőben hagyják el a lelátót.

Az, hogy egy csapat bármiért is vállalja az ilyen mértékű megaláztatást, nem életszerű és nem is logikus. A bundák nem így néznek ki...

 

Szokatlan = Bunda?

Az viszont már egyértelműen megszokott és természetes, hogy ha valaki valami szokatlant lát, az egyet jelent nála a bundával. Sok amatőr sportfogadó nagyjából ott leragadt, hogy a bundák a kiforduló félidő/végeredmény tippeket, a 7-0-kat és a 90. perces gólokat jelentik. Egy olyan világban, ahol már egy NB I-es meccsen is fogadhatsz a szögletekre, a lapokra és sok egyéb olyan piacra, amelynek befolyásolását senki észre sem veszi.

A bundák egyszerűen nem ilyenek 2024-ben, még akkor sem, ha itt a "kötelező" az Újpest győzelme volt.

A fogadók és az elvakult szurkolók többségének egyszerűen az a legkönnyebb, ha egy külső körülményt okolhatnak a szelvényük és/vagy kedvenceik bukásáért. Na, belőlük nem lesz például soha sikeres sportfogadó...