Foci

Ennyire erős a Real-lobbi? Új topfavoritja lett az Aranylabdának!

Nagyon érdekesen alakulnak a 2024-es Aranylabda szorzók, úgy fest Madridba kerül az aranygömb.

A héten kialakult a 2024-es Bajnokok Ligája döntős párosítása, vagyis bő három hét múlva megtudjuk, hogy idén melyik európai csapat ülhet fel a kontinens trónjára. Ez azért fontos, mert az Aranylabda-szavazásokon a BL-győzelem nagyon sokat nyom a latba, ugyanakkor ne feledjük, hogy idén Európa-bajnokságot is rendeznek. 


👇Szerezd meg a 30 000 forintos Tippmixpro bónuszt 👇
 


Legutóbb március 18-án foglalkoztam az Aranylabda-győztes piacokkal, ekkoriban pedig még csak a BL-negyeddöntők előtt álltunk. Nem ünnepelhetett még bajnoki címet a Real Madrid vagy a PSG, és a Bayern München is reménykedhetett még abban, hogy megállítja a Leverkusent. 

 

Jól mutatja, hogy szűk két hónap alatt mennyit változik a világ a fociban, hogy az akkori állapotokhoz képest teljesen felborult az Aranylabda outright piac. 

 

Március közepén publikált cikkünkben azon merengtünk, hogy az Mbappé-Bellingham csatából melyik játékos kerülhet ki győztesként. Mi akkor egy hajszállal a franciák világbajnok támadójának szorzóját láttuk értékesebbnek, amit elsősorban amiatt gondoltunk úgy, mert a francia válogatott a legnagyobb favoritja az Eb-nek. 

Bellingham kapcsán úgy tippeltünk, hogy lassítani fog a gólok terén és ez a várakozásunk be is jött. Sőt, a BL legutóbbi öt meccsén az angol titán egyetlenegyszer sem kapott 7-esnél magasabb osztályzatot, vagyis picit mintha elfáradni látszana a szezon végéhez érkezve. 

Ezzel együtt a Real Madriddal a spanyol bajnoki cím mellé Bajnokok Ligája-győzelmet is szerezhet, vagyis továbbra is indokolt Bellinghamet tartani a legnagyobb favoritnak tartani az Aranylabdára. 

 

Csakhogy a szorzók szerint ezzel hatalmasat tévedtünk. 😳

 

Aranylabda győztes szorzók alakulása
Játékos március 18. május 10. Buki
Jude Bellingham 🔄 3.90 3.90    
Kylian Mbappé ⬇️ 4.40 7.75    
Harry Kane ⬇️ 5.25 7.75    
Vinícius ⬆️ 11.75 2.32    
Erling Haaland ⬇️ 5.25 30.00    
Lionel Messi ⬇️ 9,75 20.00    

Az Eb évében egy brazil lesz a győztes? 

A márciusi szemlében még nem szerepelt a TOP6-ban sem Vinícius Junior, ami igazából nem is volt meglepetés, mert akkora nagy szezonja azért nincs a brazilnak. Mostanra viszont nemhogy bekerült a topba, hanem akkora favorit lett, mint a ház. 

 

Vinícius 10 mérkőzést játszott azóta, ezeken pedig 3 gólt és 5 gólpasszt osztott ki. 

 

Nem állítom, hogy ez gyenge produktum, de azt sem mondanám, hogy el kéne dobni az agyunkat. Tény, hogy a Manchester City elleni negyeddöntőben és a Bayern München elleni elődöntőben is volt Viníciusnak egy-egy kiváló meccse (egyiken két asszisztot adott, másikon két gólt lőtt), de egyik találkozón sem kapott még 8-as osztályzatot sem az Optától. 

 

Szóval akkor talán jogos a kérdés, hogy mire lett ő a legnagyobb favorit? 

 

Az biztos, hogy a Real Madridnál megkezdték a Vinícius melletti lobbit. Carlo Ancelotti gyakorlatilag minden meccs előtt elmondja a sajtótájékoztatókon, hogy a brazilt tartja érdemesnek az idei Aranylabdára, de a játékostársak és egykori madridista legendák is nyilatkoznak hasonlóakat. 

 

Embed from Getty Images

 

Csakhogy ha vetünk egy pillantást a 23 éves játékos szezonbeli statisztikáira, látható, hogy azért ez messze nem az a szint, ami az elmúlt 10-15 évben Aranylabdát ért volna. Íme: 

Vinícius statisztikája 2023/2024
  Meccs Gól Gólpassz Osztályzat
La Liga 24 13 5 7.3
BL 9 5 5 7.8
Hazai kupák 5 3 - 7.3

 

Sehol egy gólkirályi cím, sehol egy kimagasló G+A statisztika, van viszont egy fantasztikus Real Madrid, amely gyakorlatilag útban van a 15. Bajnokok Ligája serleg felé.

Tény, hogy Vinícius kétségtelenül az egyik kulcsembere a Real Madridnak, de hogy olyan minőségű  vezérbikája lenne a csapatnak, mint anno Cristiano Ronaldo volt, azt nem lehetne mondani. Van ugyanis még egy Bellingham, egy Kroos vagy akár Rodrygo is a csapatban, akik ugyanúgy magukénak mondhatnak kimagasló meccseket, mint Vini. 

Ami szintén furcsának tűnik, hogy egy olyan játékos lett hirtelen ekkora favorit az Aranylabdára, aki nem fog pályára lépni az Európa-bajnokságon. Igaz, hogy lesz Copa América is, de a világ szeme, de főleg Európáé, természetesen Németországon lesz majd, nem pedig majd Amerikán. Nagyon reméljük, hogy nem arról van, hogy valami sportba nem való 'PC' dolog miatt tolják a brazilt...

 

Kinek a szorzójában az érték? 

Vetve még egy pillantást az Aranylabda outright piacra, egyszerűen nem tűnik ez jó beszállónak Viníciusra. Ha Mbappé megnyeri az Eb-t a franciákkal és behúzza mondjuk az MVP-t címet, a francia triplázás és aranycipő mellett nem valószínű, hogy ne ő ne nyerne. Ugyanez igaz Bellinghamre is, az jó angol Eb-szereplés felrepítheti őt is a csúcsra, de akár az európai aranycipőt szerző Harry Kane is bízhat a sikerben, egy angol Eb-győzelem esetén. 

Ezzel szemben viszont Vinícius szorzója annyira alacsony, hogy innen tulajdonképpen az lenne a meglepetés, ha nem ő kapná meg az Aranylabdát. Brazil játékos egyébként utoljára 2007-ben nyerte meg a díjat, akkor a milanos Kaká ért fel a csúcsra...

 

 

Szerinted ki lesz az Aranylabda győztese 2024-ben?x;