Európa Liga

Az Atalantán kívül senki nem hisz a Leverkusen vereségében

Óriási esélyese az EL-döntőnek a Leverkusen, ugyanakkor az Atalanta egy olyan csapat, amely nem ismer félelmet.

Szerdán este Dublinban rendezik az Európa Liga döntőjét, amelyet az olasz Atalanta és a német Bayer Leverkusen vív meg. Az olasz csapat történelme legnagyobb sikerét ért el azzal, hogy bejutott egy európai kupasorozat döntőjébe, az a siker pedig annyira felvillanyozta a csapatot, hogy egészen pazar formába került a nagy meccs előtt. 

A Bayer Leverkusen szárnyalásáról pedig aligha kell beszélni, a gyógyszergyáriak 51 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre. A német Bundesligát történetük során először nyerték meg, amivel Xabi Alonso örökre beírta magát a klub históriás könyveibe, de ha meglesz az Európa Liga is, akkor lehet, hogy szobort is emelnek a spanyol trénernek. 

Az nem meglepő, hogy a fogadóirodák a Leverkusen győzelmét várják ebben a fináléban, az már annál inkább, hogy az Atalanta sikerért nagyjából annyira esélytelennek lássák, mint a Dortmundét a BL-ben. 

{"headTitle":"Atalanta - Leverkusen ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-05-22 21:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Atalanta ","odds":"4.40","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Döntetlen ","odds":"3.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Leverkusen ","odds":"1.86","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}

Mit várnak a főszereplők? 

Mindkét klub története nagy dobására készül szerdán, így természetesen mindkét oldalon elképesztően felfokozott a hangulat. Az UEFA hivatalos honlapján is több cikket szentelnek a szezon első nemzetközi kupadöntőjére, így például megkérdezték a legismertebb városi sportújságírókat, ők hogyan látják az esélyeket. 

 

Paolo Menicucci, Atalanta 🗣"Láttátok az Atalanta-Roma meccset? Az Atalanta szenzációs. Bárkit le tudnak győzni, akit akarnak -ezek szavak nemrég Pep Guardiola száját hagyták el, hát ki vagyok én, hogy ne értsek vele egyet... Az Atalanta szezonjának csúcspontja hihetetlenül jól sikerült, Gasperini fiai más tempóban játszanak, mint a Serie A-s riválisok, és sziporkáztak az UEFA Európa Ligában, ahol a csatárok, Charles De Ketelaere és Gianluca Scamacca csúcsformát mutattak, ráadásul éppen akkor, amikor a legtöbbet számított. A Leverkusen ebben a szezonban még veretlen, de ez egy nagyon komoly teszt lesz a német bajnok számára" .

.

Matthias Rötters, Leverkusen🗣: "Bárki, aki látta idén a Leverkusent, az nehezen hiszi, hogy a Bayer ezt a meccset elveszítheti. Ez nem azért van, mert Xabi Alonso együttese érinthetetlen lenne, hanem azért, mert minden kihívásra remekül válaszoltak idáig és a német bajnokságban és az Európa Ligában is veretlenek. A késő góljaik száma is mutatja a Leverkusen kvalitásait és azt, hogy milyen erős a kispadjuk. Még egy olyan leleményes csapat, mint az Atalanta számára is túl meleg lehet ez a meccs".

 

A trénerek visszafogottak

Gian Piero Gasperini és Xabi Alonso végtelenül szimpatikus alakjai az európai focinak. Botrányoktól mentesen, az ellenfél legnagyobb tisztelete mellett végzik munkájukat, méghozzá nagyon jól. A mérkőzés előtti adok-kapok is elmaradt, mindkét szakvezető a saját csapatának tartását és erejét próbálta meg fókuszba helyezni. 

 

Gian Piero Gasperini:"A döntő egy történelmi pillanat lesz. Az olyan klubok számára, mint a miénk, ez tényleg hihetetlen, de egyben jó ómen is. Történelmi jelentőségű, amit elértünk, már a Liverpool és a Sporting kiejtése után is ünnepeltünk. De nagyon jól tudjuk, hogy még nincs vége". 

Xabi Alonso: "Boldogok vagyunk, hogy ott lehetünk a döntőbe. Két finálét is játszunk egy hét alatt. Remek arcunkat mutattuk a Roma elleni elődöntőben. A párharc után a játékosaim szemébe néztem, és láttam, hogy többet akarnak. Még mindig megvan az esélyünk arra, hogy három trófeát nyerjünk, és a srácok mindhárom címet megérdemlik."

 

Mit gondolnak a fogadók és a szurkolók? 

 

A fogadóirodák nyitó oddsaihoz képest nem sok változás van az 1X2-es piacokon, ami azt jelenti, hogy a fogadók nem nagyon 'vitatkoznak' a bukmékerek által vázolt esélyekkel. A Leverkusen rendes játékidőben aratott győzelme 1.80-1.90 közötti szorzón mozog teremtől függően, míg az olaszok sikere 4.20 és 4.50 közötti oddstartományban mozog. A trófea megnyerése a németek számára 1.40 körüli szorzóval kecsegtet, az olaszoknál ugyan ez 2.80 körüli oddsot kapott. 

Az UEFA honlapjának szavazásán cikkünk írásának pillanatában 76-24 % arányban a Bayer Leverkusen vezet. 

 

Nincs ebben különösebben semmi meglepő, hiszen a Bayer a szezon egyik legnagyobb szenzációja. A 49 mérkőzés rúgó veretlenségi sorozat a leghosszabb a modern európai futballban, a számtalan hajrában szerzett gól és így megmentett mérkőzés pedig már-már mitikus erővel ruházta fel az Alonso-legénységet. 

{"headTitle":"Atalanta - Leverkusen ","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"2024-05-22 21:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"ODDSRAKÉTA - Leverkusen szerzi az első gólt (rendes játékidő) ","odds":"2.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}

Szétnéztünk a nagyobb nemzetközi sportoldalakon is, ott miként látják az Európa Liga döntőjét. A napi többmilliós nézettséggel bíró whoscored.com szerkesztői 3-2-es Leverkusen győzelmet jósoltak a fináléra, ami egy 10-11-szeres szorzót is érhet (4.5 gól felett + győztes). 

A Sportmole szerkesztői picit visszafogottabbak voltak és ők "csak' 2-1-es német győzelmet prognosztizáltak és az olvasóik is valamivel megosztottabbak a kérdésben, hiszen ezen az oldalon közzétett szavazáson "csak" 64% várja a Bayer győzelmét és 26% az Atalanta sikerét, 10 százalék pedig nem vár döntést a rendes játékidőben. 

 

Szerinted milyen eredménnyel zárul az Európa Liga döntője? 

[4446413] 2024-05-22 21:00:00 Atalanta - Bayer Leverkusenx;

 

tippmixpro