Konferencia Liga

Nem jó előjel az Olimpiakosznak ez a statisztika a KL-finálé előtt

Az Olimpiakosz nem topligás klubként jutott el a fináléig, ami nem sűrűn fordul elő az európai klubfutballban.

Szerdán a harmadik számú európai kupasorozat, a Konferencia Liga döntőjét rendezik Görögországban. Az Olimpiakosz komoly skalpokat szedett a KL-sorozatban. A Ferencváros és a Maccabi Tel Aviv legyőzése után még sokan legyintettek, de a Fenerbahce és főleg az Aston Villa kiverése mindenképp óriási fegyvertény.

A görögök első ízben jutottak el egy nemzetközi kupasorozat döntőjébe, a finálé kiharcolása pedig egyre ritkábban sikerül egy nem topligás csapatnak. Megvizsgáltuk, hogy milyen mérleggel bírnak a top öt ligán (Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga, Ligue 1) kívüli csapatok, ha eljutottak a döntőig a 21. században.

Óriási fölényben a topligák

A globalizáció okán ugyanis egyre inkább szűkül a topfoci, a nagyok gyakorlatilag szökő évente adnak esélyt, hogy odaférjenek a húsos fazékhoz a kicsik. A Konferencia Liga talán ebben segíthet a nem topligáknak is, a harmadik kiírás alkalmával ugyanis már a második nem topligás csapat lesz a fináléban a görög csapat.

A Bajnokok Ligájában 2000 óta egyedül a Porto jutott el 2004-ben a döntőig, akkor a Mourinho vezette portugálok be is húzták a finálét.

 

A maradék 23 kiírásban, ahogy idén is a Dortmund-Real Madrid finálé alkalmával csak a top öt liga képviselteti magát. Az Európa Ligában azért már oda-odafértek a kisebb csapatok is, de az elmúlt években itt is megfigyelhető, hogy kezd eltolódni az eredménysor a topligák felé. Míg a 2000-2009 között az Európa Liga elődjében, az UEFA Kupában a 10 döntő során kilenc nem topligás klub is odafért, az elmúlt 10 évben ez a szám mindössze három, ráadásul mind a három klub vesztett a fináléban. 

Európa Liga-döntők, amikor nem topligás klub is bejutott a fináléba
Év Döntő győztese Döntő vesztese Eredmény
2011 Porto Braga 1-0
2013 Chelsea Benfica 2-1
2014 Sevilla Benfica 0-0 (*t.u. 4-2)
2015 Sevilla Dnyipro 3-2
2017 Manchester United Ajax 2-0
2022 Frankfurt Rangers 1-1 (t.u.5-4)
t.u. - tizenegyesek után

 

 

A Konferencia Ligában ahogy említettük, a harmadik fináléra kerül sor, a 2022-es kiírásban pedig a Feyenoord jutott el a döntőig, de a Romáé lett a trófea.

 

Minden sorozatot figyelembe véve tehát legutóbb 2011-ben a Porto tudott nyerni nem topligás klubként, akkor a Bragát verte a döntőben.

 

Látva ezeket a statisztikákat, abszolút meglepetés lenne, ha az Olimpiakosz meg tudná nyerni a finálét, mindenesetre a bukmékerek szoros fináléra számítanak.

{"headTitle":"Ki nyeri a Konferencia Ligát?","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-05-29 21:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Olimpiakosz","odds":"2.15","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Fiorentina","odds":"1.70","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}