Sportfogadás

Eldőlt, hogy ki kapja az Aranylabdát 2024-ben

A Real Madrid támadójának végső sikerét gyakorlatilag készpénznek veszik a fogadóirodák.

Nagyon úgy tűnik, hogy megvan, melyik játékos fogja elnyerni a 2024-es Aranylabdát, legalábbis a fogadóirodák szorzói alapján azt mondhatjuk, hogy innentől kezdve egészen extra teljesítmény kellene ahhoz, hogy - képletesen szólva - valaki kiénekelje a sajtot Vinícius Jr. szájából. 

A Real Madrid brazil támadója a Bajnokok Ligája döntőjében szerzett találatával (és teljesítményével) akkora előnyre tett szert az erőrangsorban, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezt a fórt már nem is tudja elveszíteni. 

Ugyanis bármennyire is kiszámíthatatlan az Aranylabda odaítélésének folyamata, amikor a fogadóirodák ilyen alacsony szorzót kínáltak egy játékosra, az meg is nyerte az aranygömböt. Persze, ez nem jelenti azt, hogy most is így lesz..

 

Embed from Getty Images

 

 

Vinícius nem produkált valami erős őszi szezont a Madridban, pedig Karim Benzema nyári távozása után mindenki azt várta tőle, hogy átvegye a vezér szerepét a csapaton belül és ő lesz a Real Madrid első számú szupersztárja. Csakhogy az angol Jude Bellingham ellopta előle a showt, hiszen a fiatal újonc gyakorlatilag azonnal integrálódni tudott az új csapatába és középpályás létére csatárokat megszégyenítő módon termelte a gólokat.

{"headTitle":"Megnyeri az Aranylabdát ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-10-28 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Vinícius Jr. ","odds":"1.41","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}

Bellingham azonban tavaszra egy picit elfáradt, Vinícius pedig feltámadt és elsősorban a BL-ben mutatott teljesítményével be is töltötte azt a pozíciót a csapaton belül, amit a szurkolók és közvélemény várt tőle. 

 

✅Gól a nyolcaddöntőben a Lipcse ellen

✅Két gólpassz a negyeddöntőben a Manchester City ellen

✅Két gól az elődöntőben a Bayern München ellen 

✅Gól a döntőben a Dortmund ellen 

✅A 2023/24-es BL-szezon legjobb játékosa 

 

Egyéni statisztikák helyett megnyert címek 

Az Aranylabda intézménye rengeteg kritikát kapott az elmúlt években és való igaz, hogy olykor a szurkolók számára nehezen következő, hogy pontosan milyen szempontok alapján is kell mérlegelniük a szavazásra jogosultaknak. A szervezők gyakorlatilag minden szezonban eszközölnek néhány változtatást, ami miatt komoly támadási felületet rajzolnak magukra.

2022-ig például naptári évben nyújtott teljesítmény volt a mérvadó, azóta azonban már adott szezont kell nézniük az illetékeseknek. Ezen felül, hol arra kérik a voksoló játékosokat és újságírókat, hogy vegyék figyelembe a csapatokkal megnyert trófeákat, hol pedig arra ösztökélnék őket, hogy az egyéni teljesítmény nyomjon többet a latba. Idén ráadásul már csak újságírók szavaznak, a FIFA világranglistájának első 100 országának 1-1 zsurnalisztája jogosult szavazásra. 

 

Az biztos, hogy ha az egyéni statisztikákat vennénk alapul, akkor Viníciusnak nem sok esélye lenne a legrangosabb egyéni trófea megszerzésére.

 

 

 

Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis Lionel Messi és Cristiano Ronaldo olyan magasságokba jutott a gólszerzés terén, hogy a 'maiak' számait nézve mosoly kerülhet az arcunkra. Vinícius szezonbeli statisztikáitól sem feltétlenül kell hátast dobni. Ha csupán a szerzett gólokat nézzük - és egy támadónál ez azért nem meglepetés - akkor Harry Kane, Kylian Mbappé, Erling Haaland vagy Lautaro Martinez is jócskán többet lőtt nála és ezek a játékosok ugyanúgy nyertek trófeákat. 

 

Az 5 nagy európai topliga összesítésében Vinícius csak a 34. helyen végzett a kanadai táblázaton a 23/24-es szezonban!  

 

A bajnoki teljesítmény tehát nem predesztinálja a brazilt az Aranylabdára, de a Bajnokok Ligája-produkciója már talán.

Vinícius a 2023/2024-es idényben a második helyen zárt a kanadai táblázaton (6 gól + 5 gólpassz) és valóban kulcsembere volt a végső győztes Real Madridnak ebben a sorozatban.

Nála több pontot csak Harry Kane szerzett a BL-ben idén (8 gól + 4 assziszt), aki gólkirálya lett a sorozatnak, sőt még az Európai Aranycipőt is behúzta. Viszont Vinícius megnyerte a sorozatot, így az UEFA őt választotta meg az év BL-játékosának. 

A megnyert címek és a Real Madridra gyakorolt hatása tehát joggal tette őt a világ (egyik) legjobbjává. De lássuk, mit is jelent ez a számok nyelvén. 

Vinícius statisztikái 2023/24
Sorozat Meccs Gól + gólpassz
🇪🇸 La Liga 26 15+5
🇪🇸 Spanyol Kupa 1 0 +0
🇪🇸 Spanyol Szuperkupa 2 3+0
🇪🇺 Bajnokok Ligája 10 6+5

 

 

A Real-lobbi legyőzhetetlen vagy lehetnek még kihívók? 

Már a tavaszi idény hajrája előtt írtunk arról, hogy a Real Madrid milyen vehemenciával kezdte meg a lobbizást Vinícius aranylabdájára. Florentino Péreztől Carlo Ancelottin át korábbi klublegendák egész során mindenki arról beszélt, hogy a brazil megérdemelné az Aranylabdát. Mindezt akkor, amikor még közel sem volt biztos, hogy a Real Madrid egyáltalán eljut a BL fináléjába. 

Most erre persze lehet mondani, hogy az idő végül a madridistákat igazolta, hiszen Vinícius kulcsszerepet játszott abban, hogy a Real története 15. BL-trófeáját nyerte meg Londonban. 

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy ezen a nyáron Európa-bajnokságot és Copa Américát is rendeznek. Bár szigorú értelemben véve ez nem tartozik a 2023/24-es szezonhoz, de hát a 2024/25-öshez sem, szóval biztosak vagyunk benne, hogy a szavazók nem fogják tudni függetleníteni magukat ezektől a nagy tornáktól. 

Vinícius természetesen tagja a brazil válogatottnak és Neymar kiválása után egyértelműen ő a legnagyobb ásza a selecaónak. Az előrejelzések szerint vagy brazil vagy argentin befutója lesz majd a Copának, vagyis Vinícius egy jó performansszal megerősítheti pozícióját az Aranylabdáért zajló versenyben. 

Ugyanakkor el is bukhatja azt.

Az Eb-n jócskán nagyobb lesz a figyelem és bizony akadnak potenciális jelöltek, akik egy Eb-arannyal - és mondjuk egy Eb MVP-címmel - kanyarban előzhetik Viníciust. 

 

Ők okozhatnak még meglepetést 

Gyorsan menjünk is végig azokon a játékosok, akik még 'bekavarhatnak' Viníciusnak és a fogadóirodák szorzói alapján lehetnek még győzelmi reményeik. 

  • Harry Kane

Az angol támadó európai Aranycipősként és a BL-társgólkirályként még reménykedhet. A Bayernnel ugyan nem tudott nyerni semmit, de a BL-elődöntő azért nem tragédia. Az angolok az Eb legnagyobb esélyeseinek tűnnek, így ha Kane csapatkapitányként győzelemre vezetné Angliát, alighanem komolyan lehetne vele is számolni, bár a jelenlegi szorzója brutálisan magas.

Számára az lehet a gond, hogy honfitársa, Jude Bellingham jócskán előtte van a rangsorban, vagyis ha nyernek, akkor a fiatal középpályást is valahogy maga mögé kéne utasítania. 

{"headTitle":"Megnyeri az Aranylabdát ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-10-28 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Harry Kane ","odds":"20.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}

 

  • Kylian Mbappé

A 27 éves világbajnok támadó a PSG-ből éppen a Real Madridhoz tart. Francia bajnok, kupagyőztes és ligakupagyőztes, emellett francia gólkirály és társgólkirály a BL-ben. Neki is van egy BL-elődöntője. A franciák a másik nagy esélyesei az Eb-nek, Mbappé pedig nagyon ficánkolt az utolsó két nagy tornáján. Egy Eb-győzelem és egy Eb MVP-cím alighanem komoly esélyessé tenné őt az Aranylabda voksoláson. 

{"headTitle":"Megnyeri az Aranylabdát ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-10-28 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Kylian Mbappé ","odds":"9.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}

 

  • Jude Bellingham

Megnyert címek terén egálban van Viníciusszal, az őszi idényben pedig abszolút róla szólt a Real Madrid. Ő lett a BL legjobb fiatal játékosa idén. Ugyanaz igaz lehet rá is, mint Harry Kane-re. Ha az angolok megnyerik az Eb-t, Bellingham pedig brillírozik, akkor bizony talán neki van a legnagyobb esélye, hogy elhódítsa az aranygömböt. Ezt mutatják a szorzók is, Bellinghamé a legkisebb odds Vinícius után. 

{"headTitle":"Megnyeri az Aranylabdát ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-10-28 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Jude Bellingham","odds":"3.65","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}

 

  • Toni Kroos

A németek klasszisa bejelentette visszavonulását a profi futballtól és az Eb lesz az utolsó megmérettetése. A Real Madriddal megnyerte ugyanazt, mint Vinícius. Az Eb-n a németek házigazdák lesznek és bár az elmúlt versenyeken nem remekelt a Nationalelf, most jóval bizakodóbbak velük szemben a szakértők.

A 34 éves Toni Kroos aranylabdája amolyan karrier-Aranylabda lehetne. A német irányába is megindultak a lobbizások, egy német Eb-arannyal bizony-bizony akár Kroos is beleszólhatna a győzelemért zajló versenybe. 

{"headTitle":"Megnyeri az Aranylabdát ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-10-28 00:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Toni Kroos ","odds":"11.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}