EURO 2024

Az egyik sztárcsapat elhullhat a halálcsoportban - beharangozó a B-csoportról

Nem kizárt, hogy a továbbjutásnál az is számít majd, ki mennyire tömi ki Albániát.

Embed from Getty Images

 

Ha egy olyan csoportról beszélünk, ahol megtaláljuk az Eb címvédőjét, a regnáló világbajnoki bronzérmest és azt a válogatottat, amely 2008 óta négy tornán három érmet is szerzett, akkor joggal nevezzük halálcsoportnak. Az olasz, horvát, spanyol hármast Albánia egészíti ki, amely az esélytelenek nyugalmával léphet pályára, ugyanakkor alighanem a mérleg nyelve is lehet. Lássuk, mit érdemes tudni a B-csoportról!

{"headTitle":"Melyik csapat nyeri a B-csoportot?","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Spanyolország","odds":"1.78","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"Olaszország","odds":"3","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"Horvátország","odds":"5.4","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"Albánia","odds":"25","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"}]}

Egymást nyírhatja ki a 3 sztárcsapat

Az a faktor, hogy a csoportharmadik is továbbjuthat, fontos tényező lehet valamelyik csapat számára, ugyanakkor ez az a négyes, ahol nem feltétlenül garancia semmire sem a harmadik hely. Egy albánok elleni szűkös győzelem és két vereség például kedvezőtlen szituációba lökheti a csapatokat, viszont egy döntetlen valamelyik nagy ellen elegendő lehet a legjobb 16-hoz.

2020-ban például a 3 pont és negatív gólkülönbség az ukránoknál továbbjutást ért, ám a finnek és a szlovákok így estek ki, miként 2016-ban ugyanígy egy győzelem kellett a kvalifikációhoz, minimum nullás gólkülönbség mellett.

Amelyik csapat tehát 2 vereséget szenved, annak Albániát nagyon meg kell vernie a biztos továbbjutáshoz.

 

Csak a spanyolok helyzete biztos?

A selejtezősorozatot mindössze egy vereséggel abszolváló Spanyolország a bukik szerint egyértelműen a csoport favoritja. Luis de la Fuente válogatottja egyszerre vegyíti a rutinos öregeket a tehetséges fiatalokkal, a dinamikus szélső játék pedig több elemző oldal szerint is nagy erőssége a csapatnak.

{"headTitle":"Meddig jut Spanyolország minimum?","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Döntőig","odds":"4.6","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"Elődöntőig","odds":"2.49","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"Negyeddöntőig","odds":"1.57","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"}]}

Ami viszont probléma lehet a La Rojánál, az a csatárjáték. Álvaro Morata bár kétségtelenül remek támadó, képes rendkívül gyenge tornákra, és bár Mikel Oyarzabal Andorra ellen mesterhármast ért el, ha az Atlético gólvágója nem fog ki jó Eb-t, a spanyoloknak meggyűlhet a baja. A csoportból való kvalifikáció viszont zökkenőmentes lehet, az ilyen feladatokat rutinból szokta megoldani ez a válogatott. Az egyenes kieséses szakaszban viszont már bármi megtörténhet, különösen ezzel a spanyol válogatottal.

Nem árt emlékeznünk rá, ha büntetőkre kerül a sor, akkor nagy a gond, hiszen a spanyol csapat az utolsó négy tornájából háromszor is tizenegyesekkel búcsúzott, ami aligha jó ómen egy egyenes kieséses remi esetén.

 

 

Címvédőként, de messze nem favoritként várja a tornát Olaszország, amely kijutása az utolsó körig nem volt készpénznek vehető. A Squadra Azzurrát persze biztosan nem zavarja, hogy nincs az esélyesek között emlegetve, Luciano Spalletti megmutatta, hogyan is lehet lesajnált pozícióból, underdogként csodát tenni a Napolival. Nagy kérdés persze, hogy benne van-e ebben a csapatban a csoda, hiszen látszólag még a mester is keresi kicsit az ideális csapatát.

 

Bár a kapus posztján és a védelemben irigylésre méltó a helyzete, a középpálya közel sem olyan erős, a támadósor pedig rendkívül sok kérdést vet fel. Maga a 3-4-2-1-es felállás is előrevetíti, hogy több játékrendszert is tud alkalmazni a csapatában Spalletti, de a torna rajtjához közeledve például fogalmunk sincs, ki lesz majd a klasszikus ék elől. Retegui, Raspadori és Scamacca is pályázik a posztra, ami egyszerre szülhet motiváló versenyhelyzetet és fájó bizonytalanságot. A kezdőben talán csak Chiesa helye tűnik biztosnak a szélen, és akkor még például Zaccagnit vagy El Shaarawyt nem is említettük a rutinosabbak közül.

 

Embed from Getty Images

 

Nagyon sok függhet az olaszoknál Jorginho teljesítményétől, aki hőse volt az előző Európa-bajnokságnak, a középpálya legrutinosabb tagjaként rá egyértelműen kulcsszerep hárul. Ha a hátsó szekció hozza az elvártakat és a csatártrió valamelyik (vagy mindegyik) tagja jó hónapot fog ki, az Azzurrik akár álmodozhatnak is egy sikeres tornáról. Ráadásul a B-csoport másodikja az A-csoport másodikjával találkozik a nyolcaddöntőben, amely lehet egy viszonylag könnyű feladat is.

 

 

Méretes hibát követnénk el, ha bármilyen szinten kicsit is le akarnánk írni Horvátország együttesét, a legutóbbi világbajnokság bronzérmesét. Zlatko Dalic legénysége a törökök mögött a második helyen végzett a selejtezők alatt, kikaptak például Walesben is, de joggal nevezik a nagy tornák csapatának a horvátot, mintsem egy "selejtező-menőnek".

A rutin mindenesetre sokat érhet, hiszen négyen is 100 válogatottság felett állnak, szerencsés esetben pedig Brozovic még az Eb-n feliratkozhat közéjük. Luka Modricnak szinte biztosan az utolsó tornája ez, de Perisic, Vida, Budimir, Brozovic és Kovacic is lassan pályafutása B-oldalán jár, de azért vélhetően ők még elutaznak majd az Egyesült Államokba.

 

⚽️🏆 Próbáld ki a Vegas.hu-t és emeld új szintre a játékot ⚽️🏆

 

Bár felkészülési meccsen Egyiptomnak 4, Észak-Macedóniának pedig 3 gólt lőttek a horvátok, azért a legnagyobb kérdés az, hogy a spanyol és olasz kaput majd ki veszi be. A selejtezők alatt rúgott 13 gól igen gyenge teljesítmény, és ne felejtsük el, a keret egyetlen 29 évnél fiatalabb támadója a Rijeka játékosa, Marco Pasalic.

Ugyanakkor a horvátok számolhatnak azzal, hogy egy albánok elleni kiizzadt 1-0 és valamelyik gigász elleni 0-0 elég lenne a továbbjutáshoz, de őszintén szólva mi most kevésbé látjuk a fantáziát ebben a horvát csapatban. És tessék, lehet, hogy elkövettük az első bekezdésben írtakat: leírtuk Horvátországot.

 

 

Története második világeseményére készül Albánia, amely a 2016-os Eb-n egy románok elleni győzelemmel mindent megtett, hogy büszkévé tegye az otthoniakat. És persze kiindulni kár lenne a Franciaországban történtekből, azért nem árt emlékezni, Svájc nyolc éve csak 1-0-ra verte a balkániakat, míg a franciák ellen Marseille-ben még a 90. percben is 0-0-t mutatott az eredményjelző.

Viszont ez a csoport joggal nevezhető megoldhatatlannak számára, még akkor is, ha a selejtezők alatt kiváló teljesítményt nyújtott. A csehek elleni 4 pont vagy a lengyelek elleni hazai 2-0 szépen fest, de azért mindkét válogatott egy kategóriával a mostani riválisok alatt található. Nem véletlen, hogy a fogadóirodák is csodaként tartanák számon, ha ebből bármi olyan sülne ki, ami nem a 4. hely.

Cikalleshi és Uzuni meglepő mellőzésével azonban az albánok támadó potenciája konvergál a nullához, a csapat legeredményesebb tagja Rey Manaj a maga 7 góljával. 

Az albánoknak bizonyosan hátul kell majd megnyerniük a meccseket, a kemény 90 perctől pedig nem fognak visszariadni Sylvinho tanítványai. A 2016-os tornát 10 sárgával sikerült abszolválniuk és most is érdemes lesz a lapokban gondolkozni, ha Albániáról beszélünk. Ámbátor abban biztosak lehetünk, hogy mindhárom meccsükön szívüket-lelküket kiteszik majd a balkániak, 1 pont pedig nem csak hatalmas dicsőséget jelentene számukra, de lehetséges, hogy a riválisnak az Eb-álmok végét.

{"headTitle":"Hány ponttal végez Albánia?","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"0","odds":"2.75","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"1","odds":"3.1","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"3","odds":"5","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"9","odds":"150","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"}]}

 

Mit mond a mesterséges intelligencia?

Az Opta szuperszámítógépe 10 ezer szimuláció alapján arra jutott, hogy a spanyol csoportelsőség eléggé biztosnak tűnik, ennél csak az albánok utolsó pozíciója biztosabb tipp. A hispánok után az erősorrendben egyértelműen az olaszok jönnek, míg a horvátok valószínűleg a csoportharmadikok között izgulhatnak majd a továbbjutásért.

 

Így szerepelnek az Opta szimulációi alapján a B-csoport csapatai - Fotó: Opta

 

Érdekesség, hogy az oddsokban ez nem mutatkozik meg annyira, hiszen a spanyolok csoportgyőzelmére és a balkániak utolsó helyére is jóval a %-os esély alatti szorzón fogadhatunk, így szigorúan statisztikai alapon például Hysajék első helyére éri meg fogadni 25-szörös profit reményében.

 

Legjobb tippek a B-csoportra

A helyzet továbbra is tisztának tűnik, mindhárom nagynak muszáj számolnia az albánok elleni 3 ponttal, ez pedig valószínűleg Olaszországnak és Spanyolországnak nem okoz majd különösebb problémát. Ha a horvátok támadósora összeáll, akkor ismét egy szép tornát láthatunk szomszédainktól, de mi erre most kevesebb esélyt látunk.

Ami a fogadásokat illeti, nekünk legjobban talán a horvátok 5,5 gól alatti tippje tetszik a Vegas kínálatából, de még akár a 0 albán pont is játszható tippnek tűnik a merészebb kategóriából.

Büntető lapos szempontból mindenesetre érdemes lesz nagyon figyelni ezt a csoportot, főleg mondjuk egy horvát-albán rangadót, abban ugyanis van bőségesen potenciál, ha az albánok hozzák a szokásos stílusukat.

 

⭐️🍀 Játssz a Vegas.hu-n Te is! 🍀⭐️

 

 • Biztonságos, engedélyezett fogadóiroda 🔐
   
 • Akár 50. 000 HUF üdvözlő sportfogadás bónusz 🎁
   

 • Magyar nyelvű felület, magas szorzók 🇭🇺
   
 • Bankkártya, Paysafecard, Skrill gyors be- és kifizetések 🪪
   
 • Vegas.hu mobilapplikáció 📲
   
 • Élő stream közvetítések 📺
   
 • Cash out, Fogadáskészítő, Korai kifizetés, Szuperfokozó, 0:0-s pénzvisszafizetés 🏆🔝

   

>>Vegas.hu számlanyitás<<