Vélemény

A tudás biztosan nem, a szerénység viszont hiányzik ebből a válogatottból?

  • varin

Ha tényleg ajándékba vártuk Svájc ellen a 3 pontot, akkor rendet kell tenni a fejekben.

Nagyon bölcs mondás, hogy a "vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra", de igaz :) Az én véleményem alighanem megosztó lesz, így semmiképpen sem képezi le a teljes szerkesztőség álláspontját, ezt fontos leszögezni.

Amikor valaki megkérdezi, hogy melyik válogatottnak szurkolok az Európa-bajnokságon, és nem rögtön Marco Rossi csapatát vágom rá, az esete túlnyomó részében habzó szájjal esnek nekem, hogy mi az, hogy "elsősorban az olaszoknak?". Azt maximálisan el tudom fogadni, hogy a magyar válogatott nemzeti ügy, neki minden körülmények között illik/kötelesség/ajánlott/érdek szurkolni - ki-ki húzza alá a saját meggyőződését. Ez politikai hovatartozástól, haszonszerzéstől és minden egyéből szerintem egy közös érdek.

Szoboszlai nem tudott a válogatott vezére lenni - Fotó: MTI

De látom ennek a válogatottnak a gyengéit, a legnagyobb gyengeséget pedig még csak nem is a pályán vagy a kispadon vélem felfedezni, sokkal inkább a fejekben. Nekem sajnos ettől lesz ez a csapat sokkal kevésbé szerethető, mint az elmúlt években, hiába sokkal eredményesebb. Ez pedig szombaton pontba, pontokba is kerülhetett... Pedig nagyon szurkoltam, hogy ne így legyen!

Ajándék 3 pontot vártunk?

Nem volt ez másként szombaton délután Svájc ellen sem, fogadásommal szembemenve szorítottam a fiúk pontszerzéséért, ám végül a valóság kicsit fájdalmas módon találkozott az elvárásokkal. Nincs is ezzel baj, a hibák benne vannak a fociban, kikaptunk egy jobb csapattól, részemről még az is belefér, hogy ennyire pocsék játékkal. Bár zárójelben hozzáteszem, a nálunk talán gyengébb szlovénok a Svájcnál talán jobb dánok ellen igencsak jó futballit produkáltak és meg is nyerhették volna azt a találkozót.

Felesleges azon morfondírozni, hogy nem akartak a srácok, nem haltak meg a pályán és rögtön sózzuk is be a pályákat, egyszerűen csak Svájc jobb csapat, nagyon okos és frusztráló taktikával.  Ha az első félidő után 4-0 oda, nem szólhatunk semmit, így már az is eredmény, hogy voltak labdáink a 2-2-höz. Na mindegy, majd legközelebb!

Lefújják a meccset, kesergünk, bosszankodunk, esetleg bizakodunk a második félidei játék miatt, majd jön Szoboszlai Dominik, és olyat mond, ami a mélabús tekintetemet rögtön csodálkozóvá tette.

Nem mehetsz bele úgy egy meccsbe, hogy azt hiszed, ajándékba fogod kapni a három pontot. Ilyen szinten semmit nem adnak ingyen, ezért meg kell dolgozni - nyilatkozta a kapitány.

Bár az első felindulásból történő nyilatkozatok sosem szerencsések a játékosok számára - cserébe a média imádja ezt a felfokozott idegállapotot, hiszen ilyenkor hangzanak el a legkomolyabb szavak -, ez a két mondat azért megütötte a fülemet.

Mondjuk ki: ezek szerint a világranglistán 7 hellyel előttünk álló, kétségtelenül jobb nevekből összerakott, a csoportkörökből rendre továbbjutó Svájc ellen a magyar csapat úgy futott ki a pályára, hogy ajándékba várta a 3 pontot.

{"headTitle":"Továbbjut Magyarország az A-csoportból?","headSubTitle":"","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Igen","odds":"2.6","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"},{"eventTitle":"Nem","odds":"1.44","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"vegashu"}]}

Alighanem Dominik nem a legjobb szavakat használta, de azért nem ez lenne az első alkalom, amikor a túlzott magabiztosság jelét mutatja akár a cséká, akár a válogatott. Elég ha csak az észtek elleni kő-papír-ollózásra gondolunk, amely jelenetből messzemenőkig hiányzott az alázat és az ellenfél tisztelete. Ez a pökhendiség pedig szerintem nem volt jellemző a korábbi csapatainkra.

 

Van mire büszkének lenni, de lenne mire szerénynek is

A magyar válogatott 2022 szeptembere után kapott ki ismét tétmeccsen, akkor az olaszok győzték le Marco Rossi csapatát. A veretlenségi széria kétségtelenül nagyon szépen fest, ám azt azért tegyük hozzá, hogy a szerbeket  leszámítva csupa SOKKAL gyengébb válogatottal találkoztunk az Eb-selejtezők alatt, de még a barátságos találkozókon is csak Csehország és Törökország érdemel említést.

A játék pedig nagyon sokszor akadozott, ritka volt a jó meccs, mint a fehér holló, különösen a litvániai és bulgáriai 90 perc maradhatott meg bennünk, mint kínos emlék.

Nem árt viszont megjegyezni: hiába a könnyű sorsolás, hiába a 24 csapatos Eb, a tornára kijutni minden körülmények között elismerést érdemel.

 

De sokan itt már Eb-győzelemről álmodoztak, miközben egy Litvánia lefocizott bennünket. Egyszerűen muszáj visszaszállni a földre, mind a szurkolóknak, mind a játékosoknak, mind pedig a sajtónak. Ebben pedig nagy szerepe lehet a csapatkapitánynak is, akinek nem feltétlenül "felejthetetlen Eb-t" kell ígérnie, hanem kicsit reálisan kezelnie az esélyeinket és a vágyainkat.

 

Sztárjátékos, de egyben csapatkapitány is?

Szoboszlai szavai szombat délután óta folyamatosan visszacsengenek a fülemben, rávilágítva valamire, amit határozottan gondolok régóta. Ha a gyepen az általa vezetett válogatott egy Eb-nyitómeccsre úgy fut ki, hogy ajándékba várja a 3 pontot, akkor ott vagy ő vagy Marco Rossi nagyot hibázott.

Ezt az ajánlatot ne hagyd ki!

Kétségtelen, hogy Dominik óriási tehetség, szép jövő állhat előtte, ehhez a talentumhoz pedig csordultig rendelkezik önbizalommal és csibészséggel. De meggyőződésem, hogy Szoboszlai csapatkapitánynak nem megfelelő típus.

Külső szemmel nézve sokkal jobb lenne egy olyan tapasztaltabb játékos, aki igazán képes irányítani is a pályán, és a beszélőkéje is jobb, mint Szoboszlainak. Nem megbántva a Liverpool középpályását, élek a gyanúval, hogy nem ő a legtanultabb, legintelligensebb játékos a keretben, márpedig egy kapitánynak sok szempontból hasznos, ha van tekintélye, képes tüzelni a társakat és mindemellett a pályán és azon kívül is azt tudja mondani, amit kell. Ezt erősítette meg bennem Esterházy Márton is, aki az Indexnek az alábbiakat nyilatkozta: "Nézze, a csapatkapitánynak nem csak az a feladata, hogy amikor a meccs előtt a bíró feldobja a pénzérmét, ő térfelet válasszon. Ennél valamivel több. Például amikor meglátja, hogy a csatár Sallai Roland a saját térfelünk közepén passzolgat Willi Orbánnal, akkor rászóljon, hogy »Te, öreg, neked nem ez a helyed, menj fel támadni!« Ő az edző meghosszabbított keze a pályán, és azonnal reagálnia kell arra, hogy az ellenfél más formációban játszik, mint ahogy azt elképzeltük.

Mindkét kapusunk, de akár Nagy Ádám, de még Fiola Attila is alkalmasabb szerintem, hogy viselje a karszalagot, mint Szoboszlai, nem véletlenül nem szokás szalagot adni 23 éves játékosoknak...

Attól, hogy egy játékos kimagasló kvalitásokkal bír, még nem biztos, hogy bír azokkal a képességekkel, amelyek kellenek az öltözőben. Szalai Ádám például határozott, tekintélyt parancsoló játékos volt, akit a szurkolók is nagyon szerettek az elszántságáért és az őszinteségéért. Dominikból szerintem az a jellegű szerénység hiányzik, amely azért hasznára lehet néhány társának az ilyen meccsek előtt - igaz, valószínűleg ezért is jutott el egy Liverpoolig és nem ragadt le mondjuk a belga I-ben.

 

Nincs katasztrófa, de valamit ki kell találni

A vereség nagyon fájó, de se az Európa-bajnokság nem ért véget, sem pedig az elmúlt évek konzisztens munkája nem kerül a szemetesbe. Az, hogy zsinórban a harmadik Eb-nkre jutunk ki, önmagában csodálatos eredmény, amely elvitathatatlanul legitimálja mind a szövetség, mind a játékosok és a szakmai stáb munkáját, még akkor is, ha Marco Rossi nagyon sokszor a saját kimondott elveit köpi szembe egy-egy játékos miatt.

 

⚽️🏆 Próbáld ki a Vegas.hu-t és emeld új szintre a játékot ⚽️🏆

 

Nyilván innen már a továbbjutás bravúr lenne, de a fokozatos építkezés kimondhatatlanul fontos, és nem csak az eredményekben, hanem az elvárásoknál is. Irreális minket Angliákkal, Németországokkal és Franciaországokkal egy lapon említeni, valószínűleg a következő 69 évben ismét nem fogunk 4 gólt rúgni Angliában, de ezzel nincs is semmi gond.

Nem tudom, egy 0 pontos Eb vagy bármilyen egyéb eredmény képes arra, hogy kicsit mindenkit visszaragasszon a földre, de valahogy ami most körülveszi a nemzeti csapatot, az nem tűnik igazán egészségesnek, és látszólag nem is tudják a helyén kezelni ezt a helyzetet.