Jégkorong

Fájdalmas magyar blama, elbuktuk az olimpiai selejtezőt

  • Molnár Dávid - Szabó Tamás

A Papp László Budapest Sportarénában rendezett olimpiai selejtezőtorna utolsó mérkőzésén a magyar jégkorong-válogatott a hollandokkal mérkőzött meg a csoportelsőségért. A 6-6-os rendes játékidő után a hosszabbításban sem született gól, a rávezetéseket viszont a vendégek nyerték meg 2-1-re, így ők jutottak tovább a februári dániai selejtezőcsoportba, míg a mieink a második helyen zárták a tornán.

A budapesti Papp László Sportarénában rendezett olimpiai előselejtező tornán a várakozásoknak megfelelően a "döntő" mérkőzést a holland és a magyar jégkorong-válogatott vívta, miután a két csapat magabiztosan hozta az első két játéknap meccseit Litvánia és Horvátország legjobbjai ellen.

A találkozót a hollandok kezdték nagyobb vehemenciával, amivel meg is lepték a magyarokat, akik az első emberelőnyig csak keresték önmagukat. Az egész torna során jól működő speciális egység azonban rögtön éneklésre késztette a majdnem telt házas közönséget, miután Hári János révén értékesítette az emberelőnyt (1-0). A vezető gól megszerzése azonban túlságosan is megnyugtatta a hazaiakat, és a hollandok ezt megbosszulták, miután az utolsó nyolc percben három gólt is berámoltak a ma bizonytalanul védő Bálizs Bence kapujába (1-3).

A második harmadot egy átnyúló büntetés miatt emberelőnyben kezdte meg a magyar válogatott, és a kihasználással ezúttal sem akadt gond. Sikorcin Ladislav alig pár másodperce tért vissza a büntetőpadról, amikor visszahozta egy gólra a magyarokat egy kipattanó belövése után (2-3). Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanis a hollandok gyorsan visszaállították a kétgólos különbséget. Bálizsról egy újabb korong jött ki, amire ezúttal Joly csapott le, és varázsolta be a hálóba a játékszert (2-4).

A negyedik holland találat megint megfogta a magyarokat, akik közel tíz percen keresztül csak kergették a pakkot: a passzok is pontatlanok voltak, valamint a hollandok is remekül helyezkedtek, amivel elejét vették a magyar támadásoknak. Végül, ahogy ez ilyenkor lenni szokott, egy egyéni megmozdulás hozta vissza az életet a közönség soraiba. Mihály Árpi tört be a támadó harmadba, átcselezte magát az egyik védőn, majd köténybe felavatta Ian Meierdrest (3-4). A gól felpörgette a játékosokat a pályán, azonban a következő találat inkább a szerencsének volt köszönhető, mintsem a tudásnak. Ladányi Balázs lövése ugyanis elkerülte a kaput, azonban a palánkról pont az üresen álló Vas Marci elé pattant a korong, akinek már könnyű dolga volt a játékszer gólvonal mögé juttatásával (4-4).

A záró játékrészre tehát még mindig nyílt volt a kérdés, hogy vajon ki végez a csoport első helyén, és jut így tovább a februári Dániában rendezendő következő csoportkörbe. A harmad közepén Bálizs egy újabb bizonytalan mozdulata után de Jong ártatlannak tűnő lövése vánszorgott át a kapuson, és így a hollandok ismét visszaszerezték a vezetést (4-5). A közönség ráérzett, hogy egy hatalmas buzdítással segíthetik a legjobban a játékosokat, és erre különösképp szükség volt, mivel sorban állították ki a magyarokat a bírók. Az emberhátrányos egység azonban jól működött, és a kivédekezésekből erőt merítve az egyenlítés is összejött.

Ismét egy egyéni megmozdulás volt a kulcs, Hári János három (!!) védekező játékoson hámozta át magát, majd a mellette érkező Vas Jankónak passzolt, aki kapásból bevarrta a hálóba a pakkot (5-5). A java azonban csak ezután jött, hiszen fél perc sem telt el, és Ladányi az első harmad után ismét előnyhöz juttatta a magyarokat - a veterán csatár lövése előbb a védő, majd a kapus lábai között suhant át, és landolt a kapuban (6-5).

Négy percet kellett volna kibírnia a magyaroknak, azonban a slusszpoén mégis a hollandoké lett, akik az 59. percben ismét nyílttá tették a mérkőzést. Van Oorschot bődületes lövésénél a védelem és Bálizs is tehetetlennek bizonyult (6-6). Az utolsó percben megadatott a lehetőség, hogy eldöntse a magyar együttes a meccset, mivel negyedszer is emberelőnybe kerültek, azonban hiába dolgoztak ki nagy helyzeteket, a holland háló rezdületlen maradt.

Következett az ötperces ráadás, aminek az elején négy a három ellen támadhatott a hazai csapat, de a hollandok képesek voltak még a vésztartalékjait felélni, amivel elkerülték a mindent eldöntő találatot. Míg a vendégek egyre elszántabbak lettek, addig a magyar játékosok egyre frusztráltabbá váltak, miután több nagy helyzetet is hárított a holland portás. Végül azonban nem született több gól, így büntetőlövésekre került sor.

A hollandok kezdték meg a rávezetéseket, és az első kísérletezőnél Bálizs briliánsan szúrt ki az ütőjével, megakadályozva Postmát a gólszerzésben. A magyaroknál Hári volt az első próbálkozó, ő egy lövőcselsorozat után durrantott mellé, nagy sóhajt kiváltva a közönség soraiból. A második körben már nem volt szerencséje Bálizsnak, a holland játékos magabiztosan értékesítette a helyzetet, míg Kovács Csaba köténypróbálkozása nem járt sikerrel. A harmadik holland játékos, Marcel Kars már úgy léphetett ki a pályára, hogyha belövi, akkor azzal el is dönti a mérkőzést, és így is történt. A büntetőlövéseket 2-0-ra, a találkozót pedig 7-6-ra megnyerte a narancsmezes együttes, és továbbjutott a februári, Dániában rendezendő következő csoportkörbe, ahol a házigazda dánokon kívül a szlovének és a fehéroroszok lesznek még az ellenfeleik.

A magyar válogatottnak így meg kellett elégednie a csoport második helyével, ami csalódást keltő, főleg azok után, hogy négy éve az előselejtező csoportból sikerült továbbjutniuk hazai körülmények között. A szurkolók szimpátiáját azonban természetesen nem vesztették el, akik a győztes csapatnak járó holland himnusz lejátszása után elénekelték a magyart.

Magyarország - Hollandia
6-7 (1-3, 3-1, 2-2, 0-0, 0-2)
Gólok: Hári (9.), Sikorcin (22.), Mihály (32.), Vas M. (37.), Vas J. (55.), Ladányi (56.) illetve Postma (12.), van den Heuvel (16.), K. Bruijsten (20.), Joly (24.), de Jong (49.), van Oorschot (59.), Hagemeijer (65.)
Kiállítások: Horváth (13.), Kovács (19.), Sikorcin (19.), Orbán (23.), Mihály (42.) illetve csapatbüntetés (8.), van Lieshout (19.), Kars (19.), Bastings (20.)

A hollandoknál Marcel Kars belőtte a harmadik körben, ezzel pedig eldöntötte a mérkőzést. Nyertek a hollandok, így ők jutottak tovább a februári Dániában rendezendő következő csoportkörbe.

A narancsmezesek második lövője magabiztosan értékesíti a kísérletét. Kovács Csaba kötényben próbálkozott, de a holland kapus zárta a rést.

A hollandok kezdik a rávezetést, Bálizs azonban kiszúrt, így Postma kísérlete érvénytelen. A mieinktől Hári János próbálkozik először, a lövőcsel után azonban mellélő.

Három-három játékos próbálkozik az első körben, ha az sem hoz döntést, akkor addig folytatódnak a rávezetések, míg az egyik csapat be nem talál és a másik viszont kihagyja.

65. perc: Vége a hosszabbításnak, büntetőlövések következnek.

63. perc: Korongot szereztünk a hollandok harmadában, de a holland kapus nagyon elszánt.

61. perc: Kivédekezték a hátralévő emberhátrányt a hollandok, négy a négy ellen folytatódik a játék.

61. perc: Elkezdődött a ráadás, a magyarok szokás szerint elhozták a bulit.

60. perc: Nem sikerült gólt lőni, így jöhet a hosszabbítás! Három perc szünet után öt perc ráadás következik.

60. perc: Vas Márton kapott pontos passzt Bálizsból, de felé lőtte a ziccert!

59. perc: A negyedik magyar emberelőny következik a találkozón. Eddig kettőt kihasználtunk!

59. perc: GÓÓÓL! A hollandok kiegyenlítettek! Jordy van Oorschot kilőtte a felsőt, Bálizs tehetetlen volt. A közönség hirtelen elcsendesült! (6-6)

59. perc: Utolsó két percébe lépett a találkozó!

58. perc: A közönség buzdításával a magyarok kivédekezték az emberhátrányt.

A közönség a csapattal együtt új fokozatba kapcsolt.

56. perc: Sikorcint küldik ki a zebrák, miután védekező harmadból kilőtte a korongot a nézőtérbe.

56. perc: GÓÓÓÓL! És a vezetést is megszereztük, alig fél percen belül! Ladányi Balázs lövése kötényben átment a védőn és a kapuson is, majd a pakk a hálóban kötött ki! (6-5)

55. perc: GÓÓÓL! Hári átcselezte magát az egész holland védelmen, majd a vele tartó Vas Jankóhoz passzolt, aki kapásból bevarrta! (5-5)

53. perc: Kivédekeztük az emberhátrányt, ideje kézbe venni a dolgokat.

53. perc: Az emberelőny utolsó másodperceiben Kevin Bruijsten próbálkozhatott körülbelül egy méterről, de Bálizsba lőtte a pakkot.

51. perc: A lehető legrosszabbkor ismét megfogyatkozunk, Bartalist száműzték a pályáról a bírók.

50. perc: A holland védők már mind a jégen csúszkáltak, de így sem sikerült a korongot bevarázsolni a kapujukba.

49. perc: GÓÓÓL! A hollandok visszavették a vezetést. Nick de Jong lövése ártatlannak tűnt, de Bálizs félrenyúlt, a pakk pedig a hálóban kötött ki. (4-5)

48. perc: A holland kapus gyors egymásutánban hárított kétszer. A közönség már benn látta a pakkot...

47. perc: Ezt az emberelőnyt ezúttal nem sikerült gólra váltania a magyaroknak.

47. perc: Emberhátrányól a hollandok tesztelték le, hogy mennyire zárja jól Bálizs a mammutjait. Szerencsére nem volt közöttük rés.

45. perc: Kovács Csabát védekezte le szabálytalanul Mitch Bruijsten, így két percig bűnhődhet a büntetőpadon.

44. perc: Magabiztosan védekeztük ki az elmúlt 2 percet.

42. perc: Emberhátrányba kerültünk, miután Mihály Árpit kiszórták a bírók testre ütésért.

41. perc: A harmadik harmad kezdőbedobását is mi hoztuk el.

Megmutatták a fiúk, hogy ők is képesek egy harmadban három gólt lőni, bár a negyedik holland találat után félő volt, hogy összeesnek a nyomás alatt Sofronék. A zavarodottságon azonban sikerült úrrá lenni Mihály zseniális egyéni megmozdulása után, majd utána a szerencse is mellénk állt Vas Márton találatánál. A képlet most már igazán egyszerű, aki a záró harmadot nyeri, az jut tovább a februári következő csoportkörbe.

40. perc: Véget ért a második harmad, a magyarok kétgólos hátrányt lefaragva 4-4-es döntetlenről vághatnak neki az utolsó játékrésznek!

37. perc: GÓÓÓL! Viszonylag szerencsés körülmények után kiegyenlített a válogatott! Egy magyar lövés elkerülte a kaput, de a palánkról pont az üresen álló Vas Márton elé pattant, akinek pár centiméterről kellett bekotornia a kapuba a pakkot. (4-4)

36. perc: Bálizsról újabb korong jött ki, de ebből most nem lett nagyobb baj.

35. perc: Kovács kapott remek passzt, amivel kiugorhatott a védők szorongatásából, de Meierdres a vállával védett.

Bár a telt ház sajnos nem jött össze, de a közönség így is nagyon együtt él a játékkal. A szurkolásra nem lehet panasza a játékosoknak.

32. perc: Egy percen belül két nagy helyzetet is kidolgoztunk a megszeppent hollandok ellen, de először a kapus volt a helyén, majd a lövés tévesztette el a célterületet.

32. perc: GÓÓÓL! Mihály Árpi vette kezébe a dolgokat! Középre tört, egy lövőcsellel áthámozta magát a holland védőn, majd köténybe belőtte a magyarok harmadik találatát. (3-4)

Láthatóan jól felkészültek belőlünk a hollandok, remekül helyezkednek. Ha meg éppen szabadon van valaki, akkor a passzba csúszik hiba.

30. perc: A saját harmadunkban szereztek korongot a hollandok, de a sistergő lövés szerencsére elkerülte a magyar kaput.

Nagyon összezavarta a mieinket az újabb bekapott találat. Sok a pontatlan passz és nehezen reagálunk a pályán történtekre.

23. perc: GÓÓÓL! Orbánt küldték ki a büntetőpadra, és gyorsan kihasználták a hollandok az emberfórt. Szinte lemásolták a harmadik találatukat, ezúttal Raphael Joly váltotta gólra a kipattanót. (2-4)

Az emberelőnyöket szerencsére továbbra is kiválóan használjuk ki, már csak az egyenlő létszám melletti játékon kéne javítani.

22. perc: GÓÓÓL! Mi is tudunk kipattanóból eredményesek lenni! Tokaji Viktor hatalmas bombát eresztett el a kék vonalról, a kipattanóra előbb Hári csapott le, de végül a büntetőpadról pár másodperccel korábban visszatérő Sikorcin tudta belőni a pakkot a gólvonal mögé. (2-3)

21. perc: Kezdetét vette a második harmad, ismét mi hoztuk el a bulit. Emberelőnyben leszünk még másfél percig.

Már a harmad elején is megleptek minket a hollandok, azonban a kezdeti rohamokat sikerült átvészelni, majd fokozatosan átvettük az irányítást. Az első emberelőnyt az előző két meccs hatékonyságához hasonlóan rögtön kihasználtuk Hári János révén, azonban ez túlságosan is megnyugtatta a magyarokat, a hollandok pedig minden elpuskázott lehetőséget megbosszultak. Érdekes módon pont az öt az öt elleni játékban múlnak minket felül a vendégek, amit eddig csak dicsérni lehetett.

20. perc: Véget ért az első harmad. A magyarok hiába szerezték meg a vezetést, utána zsinórban három gólt kaptak, és így kétgólos hátrányból folytatják a szünet után a játékot.

20. perc: GÓÓÓL! A védelem ezúttal nem állt a helyzet magaslatán. Bálizs Bence előbb védte Mitch Bruijsten lövését közvetlen közelről, azonban utána nem vette észre, hogy a korong ott maradt a lába mellett. Kevin Bruijsten így a kipattanót senkitől sem zavartatva helyezte be a magyar hálóba. (1-3)

19. perc: Egy óriási helyzet után kisebb csetepaté alakul ki a holland kapunál. Két-két játékost kiküldenek mindkét oldalról a bírók.

18. perc: Egy megnyert buli után Mihály Árpi lőtt azonnal kapura, azonban Meierdres magabiztosan védett.

16. perc: GÓÓÓL! Ivy van den Heuvel megszerzi a vezetést a hollandoknak. Egy ártalmatlan lövésbe kapott bele az utolsó pillanatban a holland csatár, a pattogó korong meg Bálizs lábai között a hálóban kötött ki. (1-2)

15. perc: Komolyabb holland helyzet nélkül telt le a két perc emberhátrány.

13. perc: Horváth Andrást küldték ki a bírók játékkésleltetésért. Hiába fütyül a közönség, ez egy automatikus kiállítás, amit be kellett fújjanak a kartársak.

Érezhető volt, hogy a hollandok büntetni fognak, ugyanis a vezető találat óta egy fokkal visszavettek a magyarok.

13. perc: GÓÓÓL! Marco Postma kiegyenlítette a mérkőzést, kapáslövése átment Bálizs lepkés kesztyűje alatt. (1-1)

12. perc: Sikorcin került hatalmas helyzetbe, a holland hálóőr azonban a botjával vagy a botos kesztyűvel ért bele a lövésbe, elkerülve így a nagyobb bajt.

10. perc: A hollandok közvetlen közelről kísérletezhettek, de Bálizs Bence útját állta a korongnak.

9. perc: GÓÓÓL!  Gyorsan kihasználtuk az emberfórt, Hári János az előző két nap trendjéhez hasonlóan a kapu hátteréből tört az előtérbe és behelyezte a pakkot a holland kapuba! (1-0)

8. perc: Emberelőnybe kerülünk, miután elcserélték magukat a hollandok.

A hollandoknak az utóbbi percekben az is nehezére esik, hogy bevigyék a korongot a magyarok harmadába.

A magyarok átvették a tempó diktálását, ez elnyerte természetesen a közönség tetszését is.

5. perc: Mihály Árpi lövésénél volt ismét a helyén a holland portás.

5. perc: A negyedik sorunk szorította be a hollandokat. Benk András játszott középre, amibe belekapott Magosi Bálint, de a lövés elkerülte a kaput.

A közönség érzi, hogy kell a biztatás, zúg is a "Magyarok!"

5. perc: Vas Jankó bombáját hárította Meierdres a botos kesztyűjével.

4. perc: Ladány Balázs viharzott el a bal oldalon, majd éles szögből tesztelte le a holland kapus reflexeit.

A magyarok egyelőre csak futnak a korong után, a hollandok nagy vehemenciával jöttek ki az öltözőből.

2. perc: A hollandok kezdték jobban a meccset, egy kettő az egy elleni helyzetet azonban felé lőttek.

17:30: Elkezdődött a meccs, a mieink hozták el a bulit.

17:27: A Magyar és Nemzetközi Jégkorongszövetség képviselői búcsúztatnak hat olyan játékost, akik tavaly, illetve idén akasztották szögre a korcsolyájukat: Jánosi Csaba, Ondrejcik Rastislav, Majoross Gergely, Holéczy Roger, Svasznek Bence, és az élő legenda, Palkovics Krisztián.

17:26: A magyar játékosok után a hollandokat is bemutatja a hangos bemondó, Gundel-Takács Gábor.

17:25: Végül megérkeznek a főszereplők, Bálizs Bencével az élen. A magyarok ezúttal fehér-fekete mezben szerepelnek.

17:23: A lányok után bekorcsolyáznak az utánpótlás legfiatalabb reménységek, miközben a gondnokok behelyezik a kapukat a megfelelő helyükre.

17:22: A műkorcsolyázó lányok alapozzák meg éppen a hangulatot a pályán.

17:20: A szervezők telt házat várnak a mai meccsre, egyelőre még akadnak üres sorok a lelátón.

17:17: A holland válogatott a 24. helyet foglalja el a világranglistán, míg a mieink a 19.-ek. Legutóbb a tavalyi hokivébén találkoztunk velük, akkor simán nyertünk 7-3-ra ellenük.

17:16: A játéknap kora délutáni mérkőzésén a litvánok 3-1-re leverték a horvátokat, így a baltiak végeztek harmadik helyen a csoportban.

17:15: Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már túl vannak a bemelegítésen, alig negyed óra múlva kezdődik a találkozó!