Síugrás

A szlovénok énekelték ki a sajtot a lengyelek szájából

  • VNA

Sokáig úgy tűnt, hogy meglesz a Világkupa sorozat történetének első lengyel síugró csapata győzelme - végül Szlovénia előzött.

Pénteken este 15.000 néző előtt rendezték meg a síugró Világkupa sorozat idei szezonjának második csapatversenyét. A zakopanei verseny elején úgy tűnt, hogy a hazai közönség által buzdított lengyelek simán győznek, ám hiába vezettek fölényesen az első kör után 25 ponttal, végül nem sikerült nyerniük. Az első szériában Maciej Kot és Kamil Stoch is 133 méterig jutott, így övék volt a leghosszabb ugrás a teljes verseny során. Ők mindketten a második sorozatban is jól ugrottak, ám a harmadik lengyel ember, Krzysztof Mietus rontott (108 méterig jutott csupán), aki ezzel közel húsz pontos előnyből ugyanekkora hátrányt szedett össze. 

A győzelem végül a szlovén válogatotté lett, amelyben mind a négy ugró stabilan és jól ugrott, így a tavalyi oberstdorfi győzelmük után most másodszor nyertek csapatversenyt a Világkupában.
Az osztrákoknak a magas lázzal küzdő Gregor Schlierenzauer nélkül nem volt esélyük a győzelemre, végül közepes teljesítménnyel a harmadik helyen végeztek. A norvégok szereplése volt a legnagyobb csalódás ezúttal Zakopanéban, akiknél a Négysáncversenyen remeklő Bardal-Jacobsen-Hilde trió tagjai egyaránt rontottak.

Tom Hilde ráadásul kis híján nagyot bukott is, a végül 90 méterig tartó ugrását csak nagy szerencsével tudta megmenteni. Az első emberek (Rune Velta jól ugrott) után pedig még az élen álltak az északiak, akik végül a hetedik helyen fejezték be a versenyt. A síugró Világkupa sorozat szombaton délután a csütörtökről elhalasztott egyéni selejtezővel, majd ezt követően egy egyéni versennyel folytatódik Zakopanéban.

Síugrás Világkupa - Zakopane (POL) - csapatverseny
1. Szlovénia (Jurij Tepes, Robert Kranjec, Jaka Hvala, Peter Prevc) 963,5 pont
2. Lengyelország (Piotr Zyla, Maciej Kot, Krzysztof Mietus, Kamil Stoch) 954,4 pont
3. Ausztria (Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Stefan Kraft) 931,1 pont
4. Németország (Andreas Wank, Andreas Wellinger, Richard Freitag, Severin Freund) 908,4 pont
5. Csehország (Jakub Janda, Roman Koudelka, Lukas Hlava, Jan Matura) 833,7 pont
6. Oroszország (Alexej Romasov, Ilja Rosljakov, Gyenyisz Kornyilov, Dmitirj Vasziljev) 822,0 pont