Ligue 1

A történelem Lille-ben íródik, bemutatkozik a Grand Stade - fotók

  • Horváth Gergely

A francia labdarúgó-bajnokságban, a Ligue 1-ben szereplő LOSC Lille-nél már számolják a napokat, péntek este ugyanis felavatják a klub vadonatúj létesítményét, a Grand Stade Lille Métropole névre keresztelt stadiont.

Még zajlanak a munkálatok, de pénteken már megtelik élettel a Grand Stade - Fotó: LOSC.fr

"A történelem most íródik" - hirdeti a klub szlogenjét hivatalos honlapján a 2011-es bajnok LOSC Lille Métropole. Az észak-franciaországi klub életében piros betűs ünnepnapként kerül a históriás könyvekbe a 2012-es év augusztusának 17. napja. A Ligue 1 második fordulójában sorra kerülő AS Nancy elleni mérkőzésen lép pályára először vadonatúj stadionjában Rudi Garcia csapata. Az együttes játékosai kedden próbálhatták ki először a létesítmény gyepszőnyegét, az edzést követően pedig mindenki elégedetten nyilatkozott.

"Le vagyunk nyűgözve" - mondta Florent Balmont, az együttes középpályása. "Sejtettük, hogy nagy élmény lesz belépni a stadionba, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire fantasztikus a létesítmény."

A munkagépek és vezetőik serényen dolgoznak, hogy a péntek esti találkozóra minden tökéletes legyen. Csak akkor iktatnak be rövid szünetet, amikor lehetőségük nyílik autogramot kérni valamely futballistától.

"Alig várom, hogy lássam a pirosba öltöző szurkolókat, akik megtöltik a lelátókat" - árulta el Rudi Garca vezetőedző. "Ha minden még nem is kerül a helyére péntekig, a legfontosabb az, hogy a drukkerek kitűnő körülmények között élvezhetik a mérkőzést, a játékosok pedig tökéletes talajú pályán futballozhatnak."

A létesítmény minden igényt kielégít - Fotó: LOSC.fr

A stadionépítés gondolata 2004-ben merült fel először, amikor a nemzetközi porondra is kilépő klubnál úgy döntöttek, kibővítik a 21 néző befogadására alkalmas Stade Grimonprez-Joorist. Két évvel később azonban Lille város beruházási kérvényét elutasította az Államtanács. Ezután határozták el, hogy egy vadonatúj létesítményt építettnek, a kiírt pályázatot pedig az Eiffage építőipari vállalat nyerte, amely látványos terveket vázolt fel. A munkálatok 2009-ben kezdődtek, a kivitelező ígéretéhez híven 2012 júliusában át is adta a kulcsokat.

A beruházás összesen 618 millió euróba került, amelybe beletartozik a stadion, a kiegészítő épületek, a parkolók, a szállodák, az éttermek és a közlekedés infrastruktúrájának építési költsége is. Az összeget Lille város, a LOSC Lille klub és Nord-Pas-de-Calais régió önkormányzata teremtette elő. A franciák arra az új rendeletre is figyelmet fordítottak, melyet a 2011-es tóhokui földrengés és szökőár után hoztak. Eszerint a létesítményben el kellett helyezni egy, a szeizmikus hullámok mérésére alkalmas berendezést, amely további 91 millió euróval növelte a költségeket.

Mikael Landreau kapus is letesztelte az új gyepszőnyeget - Fotó: LOSC.fr

A Grand Stade Lille Métropole közel 31 méter magas, összesen 50 186 néző befogadására alkalmas. Az üzletemberek számára 4965, a sajtó képviselőinek 326 hely van fenntartva. 1842 szurkoló az úgynevezett "luxus-boxokba" is jegyet válthat. A gyepszőnyeg mozgatható, így a létesítményben koncertek vagy más programok is megrendezhetők. A Grand Stade behúzható tetővel is rendelkezik, az elektromos ellátás biztosítása érdekében pedig napelemeket és szélkerekeket is felszereltek.

A stadion természetesen öt csillagos minősítést kapott az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), 2016-ban pedig több Európa-bajnoki mérkőzésnek is otthont ad majd.

  • Lille - Nancy 2012-08-17 20:45:00