Hatharom / Blog / Bejegyzések
Mire érdemes fogadni 2021-ben?
Az előző részben leírtam, hogy mit várok az idei évtől a Forma-1-ben, most nézzük meg, hogy fogadási szempontból mit tartogat nekünk 2021. A cikkben a Bet365 és az Unibet kínálatából válogattam. Előrebocsátom, van néhány nagyon elszabott odds, amit érdemes lehet kihasználni.

1. Egyéni világbajnok

Kezdésnek rögtön a világbajnoké: Lewis Hamiltonra ugyanis 1,55-ös szorzót ad az Unibet, miközben szinte készpénznek vehető, hogy meglesz neki az a bizonyos 8. világbajnoki cím. A csapból is az folyik, hogy mennyire erős a Red Bull, de csak ismételni tudom magam: a Mercedes hülyített mindenkit a teszten. Az egyensúlygondjaik valósnak tűnnek, de ne legyenek kétségeink: a Bahreinben szerzett adatokat használva a gyári szimulátorban hamarabb találnak erre egy jó beállítást, mint hogy én megírom ezt a bejegyzést. És a hosszú etapokon becslések alapján még az összevissza csúszkáló autóval is 0,39 másodpercet vertek körönként a Red Bullra, ami alig kisebb a tavalyi előnyüknél. Hamiltonnak maximum a járványtól, vagy egy sérüléstől kell tartania, a pályán ellenfele nem lesz.

Tipp: Hamilton (1,55) (Unibet)

2. Konstruktőri világbajnok

Amit Hamiltonra leírtam, a csapatra hatványozottan igaz. És itt még abba sem kapaszkodhatnak az ellenfelek, hogy Hamiltonnal történik valami, ugyanis ebben az esetben Russell azonnal (be)ugrásra kész, és láttuk tavaly, hogy simán fogja hozni a szükséges pontokat. Esélyt adhatna a Red Bullnak a Perez-Bottas csörte, amire majd még kitérünk, most csak röviden a következtetés: felejtős.

Tipp: Mercedes (1,35) (Unibet)

3. Egyéni bajnokság legjobbja – Hamilton nélkül

Ez már egy érdekesebb történet, nyilvánvaló, hogy Bottas és Verstappen között fog eldőlni az egyéni pontverseny 2. helye. Verstappen az elmúlt 3 évben a megszerezhető maximális pontszámnak nagyjából a felét gyűjtötte be (átlag: 48,9%), míg Bottas teljesítménye jóval hullámzóbb, de inkább a rosszabb éveiben hoz ilyen számokat (az átlaga, amióta a Mercedesnél van: 54,6%). Tavaly hajszállal ugyan, de Bottasé lett a 2. hely, úgy, hogy ő magához képest igen gyenge szezont futott, míg Verstappen nagyjából az átlagát, de rengeteg pontot vesztett a kiesésekkel. Enélkül – ne feledjük, sokkal kevesebb riválissal, mint korábban – jóval többet kihozhatott volna a helyzetből. Fele-felében nem tippelnék, nagyjából egyforma esélyekkel indulnak, ehhez képest a bukik elképesztően eltolták az oddsokat. A 4 körüli Bottas-szorzókban bőven van érték, így – kisebb összeggel, ahogy underdogvadászatkor szokás – érdemes megpróbálni.

Tipp: Bottas (4,33) (Bet365)

4. Konstruktőri bajnokság legjobbja – Mercedes és Red Bull nélkül

A konstruktőri 3. helyért elképesztő harc fog zajlani, bár talán a McLarennek van némi előnye a másik három aspiránssal szemben. Az 1,72-es odds csábító, de én inkább egy hármas fogadást néztem ki. A Bet365 3,87-es szorzóval a Ferrarit hozza ki a csoport második helyére, miközben róluk jelenthető ki a legnagyobb bizonyossággal, hogy nem fognak odaérni e kvartett élére. Ha őket kivesszük a képből, a maradék három csapatra szétosztható úgy a tét, hogy bármelyikük is nyeri ezt a négyes küzdelmet, mi pluszban fogunk zárni. Egységnyi tétre kb. 0,18-as profit jut, ekkora csodát szinte biztosan nem tettek a motorral Maranelloban.

Tipp: McLaren (1,72) és Aston Martin (4,50) és Alpine (21,00) (Bet365)

5. Bottas az első háromban végez

Az Unibetnél lehet fogadni arra, hogy a delikvensünk benne lesz-e az első háromban a világbajnoki pontversenyben. Hamiltonra és Verstappenre értelemszerűen nagyon minimális a szorzó, Bottas bajnoki dobogója viszont 1,65-szörös pénz fizet, ami az erőviszonyok ismeretében ajándék. Ha Verstappen meg is előzi, a 3. hely akkor is biztosított Valtteri számára. Hamiltonhoz hasonlóan csak egy sérüléstől vagy a járványtól kell tartania, bármely más esetben borítékolható a tipp zöldülése.

Tipp: Bottas (1,65) (Unibet)

6. Fogadás párosra: Ricciardo-Norris

Klasszikus underdogvadászat: bár Ricciardot esélyesebbnek tartom, nagyon minimális köztük a különbség. Elég néhány balszerencsés futam Danieltől, hogy csapattársa mögött találja magát. Ehhez képest mindkét iroda 3 körüli szorzót ad Norrisra, ami számomra teljesen érthetetlen. Ennyivel biztosan nem jobb Ricciardo, nosza, dobjunk csak egy kis aprót Landora, hátha bejön…

Tipp: Norris (3,10) (Unibet)

7. Fogadás párosra: Leclerc-Sainz

Ugyanez vörösben: Leclerc az esélyesebb, de nem ennyivel. Sainzra is igen magas szorzót kapunk, holott biztosra veszem, hogy közel lesz nagyra tartott csapattársához. Ráadásul ahogy hátrafelé haladunk az erősorrendben, egyre nagyobb a véletlen, egy-egy kiugró helyezés szerepe, ami miatt kevésbé érvényesül a versenyzők (és persze az autók) közti képességbeli különbség.

Tipp: Sainz (3,25) (Bet365)

8. Fogadás párosra: Russell-Latifi

Ez utóbbi jelenség szélsőséges példáját láthatjuk a Williamsnél. Bár Russell komoly szintekkel jobb versenyző, mint Latifi és erőből biztosan előtte végezne, a mezőny egyik legkisebb csapatán belüli párharcot az fogja eldönteni, hogy ki tud egy-egy jobb helyezést megcsípni egy sok kiesős futamon. Ez nagymértékben a szerencsén múlik, ami viszont teljesen kiszámíthatatlan, 50-50-es esélyeket eredményez. Ezek után az ajándékpénz szótári definíciója lehetne a Latifire adott 7-szeres (!) odds. Ebbe egyedül az rondíthat bele, ha valamelyik Mercedes-versenyzőt helyettesíteni kell, hiszen akkor egyértelműen Russell a beugró, és (hacsak nincs akkora pechje, mint tavaly) bizonyára masszív pontokkal távozik az adott hétvégéről. (Ha nincs az a bizonyos lehetőség Bahrein Külsőn, akkor Latifi végzett volna előrébb a tavalyi pontversenyben a jobb helyezéseinek köszönhetően, ami alátámasztja az elméletünket.) Erre természetesen van esély, bár abból kiindulva, hogy tavaly mindössze 3 versenyzőnek kellett futamokat kihagynia Covid-betegség miatt (ez a fő rizikó, a sérüléssel járó balesetek ma már elég ritkák, bár pont tavaly történt egy Romain Grosjeannal), és ugyan ebből az egyik éppen Hamilton volt, azért nem túl nagy a valószínűsége, hogy ez ismét valamelyik mercedesest fogja érinteni. Ebből a valószínűségből kiindulva egy gyors számolás után (az egymás elleni esélyeket 50-50%-nak feltételezve) nagyjából 31%, hogy Latifi nyeri ezt a párharcot. Így pedig bőven megéri az a 7-es szorzó.

Tipp: Latifi (7,00) (Bet365)

9. Fogadás párosra: Vettel-Stroll

Az underdogok után most következzen egy abszolút esélyes: Sebastian Vettel és Lance Stroll párosáról van szó, amihez túl sokat nem lehet hozzáfűzni. Stroll ugyan fejlődget, de még így is messze van attól a szinttől, amit a közvetlen riválisai képviselnek. Az előző évben például Perez pontjainak kereken 60%-át gyűjtötte, ami egy hajszállal még az agyonszidott Bottasénál is rosszabb arány csapaton belül úgy, hogy Stroll eggyel kevesebb futamot hagyott ki, mint csapattársa. Mindezt azzal a Perezzel szemben, aki bár szenzációs évet hozott össze, inkább tűnik a középmezőny fenegyerekének, mint valódi élversenyzőnek. Az ő helyére érkezik egy négyszeres világbajnok, aki bár messze van az akkori formájától, még a 2019-es önmaga (aki, ne feledjük, a hibái ellenére alig kapott ki Leclerc-től) is jópár polccal van Stroll fölött. Ehhez képest az Unibet 1,72-szeres pénzt fizet Vettelre, ami jól fog mutatni év végén a karácsonyfa alatt. Ha csak Perez szintjét hozza, akkor sem kérdés a végkifejlet.

Tipp: Vettel (1,72) (Unibet)

10. Fogadás párosra: Gasly-Cunoda

Néhányszor már előkerült a téma, de még egy erősen eltolt oddspár egy kiscsapatnál. Bár Gasly a középmezőny viszonylatában kimondottan jó versenyző, Cunoda sem ügyetlen, ahogy azt láthattuk a Forma-2-ben. Szerintem nyers tempóban sincs köztük ekkora különbség, ami indokolná a 4,5-ös oddsot Cunodára, ráadásul itt is előjön a szerncsefaktor: ha Jukinak beugrik egy-két kiugró eredmény (Gasly ugye ily módon még futamot is nyert tavaly), rögtön behozhatatlan előnyt szerezhet csapattársával szemben.

Tipp: Cunoda (4,50) (Bet365)

11. Fogadás párosra: Bottas-Perez

A „hátvédek csatája” a két élcsapatnál, amire azonban ugyanaz érvényes, mint Hamiltonra és Verstappenre: bár a két versenyző hasonló képességekkel rendelkezik (Bottas is nagyjából azt hozta a Williamsnél, mint Perez a Racing Pointnál), a Mercedes annyival gyorsabb a Red Bullnál, hogy nem lehet kérdés a csata kimenetele. Ha Bottas nagyon megcsömörlik a hiábavaló harctól Hamilton ellen, azzal is csak a 2. helyet veszíti el Verstappen ellenében. Ehhez mérten az Unibet által kínált 1,5-ös szorzót szintén az „ajándék” szóval tudom jellemezni. Bár ennek a tippnek gyakorlatilag szinonimája, hogy Bottas az első háromban végez, amit fentebb tárgyaltunk és több pénzzel kecsegtet.

Tipp: Bottas (1,50) (Unibet)

12. Fogadás párosra: Perez-Leclerc

Egy Red Bull egy Ferrari ellen. A második csapat az 5-6. ellen. Többet azt hiszem, nem kell mondanom. Ha Pereznek nehezen megy a beilleszkedés, akkor sem fog annyira megégni, mint tavaly Albon, főleg, hogy a továbbfejlesztett Red Bull vezethetőbbnek tűnik a tavalyi verziónál. Ha Pereznek gondjai is lesznek a 4. hely megszerzésével, akkor is a két McLarennel és Vettellel kell megküzdenie, nem a Ferrarikkal. Igazából a tipp csak egy komolyabb sérülésen mehet el, egy-két kihagyott futam sem elég ahhoz Leclerc-nek, hogy veszélyt jelentsen Perezre.

Tipp: Perez (1,36) (Bet365)

13. Fogadás párosra: McLaren-Ferrari

Az eddigiek után szerintem nem kell nagyon részletezni: a McLaren a harmadik legjobb csapat, a Ferrari pedig valahol az 5-6. hely környékén van. Igen, ez a mezőny legsűrűbb része, ennek ellenére nem sok minden szól Olaszország büszkesége mellett. A Mercedesre váltó McLaren motorikusan szinte biztos, hogy többet fejlődött, mint a Ferrari, tavaly pedig óriási volt köztük a különbség. Korábban 1,61 volt az odds Andreas Seidl együttesére, de szerintem még ez a lecsökkentett 1,53 is vállalható.

Tipp: McLaren (1,53) (Bet365)

14. Leclerc futamgyőzelmeinek száma

A futamgyőzelmes piacokon szintén vannak érdekességek. Eleve nem fogadnék arra, hogy a két nagycsapaton kívül bárki fog-e versenyt nyerni, de arra is igen érdekesek az oddsok, hogy az esetleges lepattanót ki halászhatja el. Az aspiránsok többségénél 1,1 és 1,2 között mozog, hogy nem nyernek idén, ehhez képest a két Ferrari messze túl van árazva. Már Sainz 1,28-as szorzója is elgondolkodtató, a Leclerc-re kínált 1,53-szoros pénzt viszont tényleg nem tudom mire vélni. Valószínűleg az elvakult ferrarisokra vadásznak a bukik, akik még a teljesen kilátástalan helyzetben is mantraként ismételgetik, hogy „De hát olyan, hogy a Ferrari egymás után két évben nem nyer versenyt, az utoljára 1992-93-ban volt, és egyébként is, nehogy már egy Ferrari ne nyerjen…” Hiú ábránd. Ahogy tavaly Gaslynak, úgy persze nekik is leeshet valami, de ilyen szorzón, sokadszor leírva: ajándék.

Tipp: 0,5 alatt (1,53) (Bet365)

15. A Ferrari futamgyőzeleminek száma

Kicsit bevállalósabbak megfogadhatják ugyanezt a csapatra is, valamivel nagyobb oddson. Ez persze annyival kockázatosabb, hogy két jelentkező is van az esetlegesen adódó lehetőségre, de ha lesz is ilyen, akkor is a McLaren vagy Vettel az Aston Martinnal sokkal jobb helyzetből indul. Az 1,61-es odds kb. 62% esélyt sejtet, aminél jóval nagyobb a valószínűsége, hogy Binotto és társasága ismét győzelem nélkül marad.

Tipp: 0,5 alatt (1,61) (Bet365)

16. Perez futamgyőzelmeinek száma

Ez már érdekesebb. Egy a tavalyinál erősebb Red Bullal Pereznek jó esélyei lennének, ha azonban a Mercedes előnye nem csökken számottevően, akkor közel sem biztos, hogy Checo képes lesz idén versenyt nyerni. A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is három, nála erősebb riválist kell kiimádkoznia maga elől, annyival viszont jobb helyzetből indul, hogy erőből a 4. helye többé-kevésbé biztosítva van. Tavaly mindez bejött, de evidensnek távolról sem nevezhető, hogy most is be fog. Egyszerű tippelésnél inkább azt mondanám, hogy egy győzelem összejön neki, de a 3,25-ös odds elég magas ahhoz, hogy kis téttel megpróbáljuk.

Tipp: 0,5 alatt (3,25) (Bet365)

17. A Red Bull futamgyőzelmeinek száma

Tavaly a Red Bull szánalmasan kevés, két futamgyőzelemmel zárt. Idén 5,5-re lőtték be a határt, ami jelentős ugrás lenne az eddigiekhez képest. Ilyen nyomasztó Mercedes-fölény mellett (pláne ha Bottas magára talál) nem biztos, hogy két és félszeres javulás bekövetkezik egyik évről a másikra. Ne feledjük, az autók lényegében ugyanazok, mint tavaly, ezért csak minimális változás várható az erőviszonyokban. Valamivel persze több futam is lesz, de ezt sem tudjuk biztosan: a jelenlegi oddsot a bukik 23 versennyel számolták, ha feltételezzük, hogy ennél kevesebbet tudnak csak megrendezni, az az under felé tolja el az esélyeket. (Ez igaz a fentebbi tippekre is.) Én a magam részéről 3 vagy 4 győzelmet várok tőlük. Ezt figyelembe véve az 5,5 alatt jó ötletnek tűnik kereken kettes szorzóért.

Tipp: 5,5 alatt (2,00) (Bet365)

Bónusz: Bahreini Nagydíj győztese

Az első versenyre is kijöttek az oddsok, amik elképesztően hízelgőek a Red Bullra.  Ez nem meglepő, hiszen a nagydíj ugyanazon a pályán lesz, mint a teszt, amit a Red Bull nagy fölénnyel behúzott. Igen ám, de ha helyes az elméletünk a Mercedes altatásáról, akkor ők érkeznek toronymagas favoritként az idénynyitóra. Ennek ellenére a bukik szerint Verstappen az esélyes, már a kezdet kezdetén Hamiltonnal azonos oddsot kapott, amit azóta a fogadók 2,5-ig (sőt, Bet365-ön 2,37-ig) nyomtak le. Hamilton győzelme 2,75-szörös pénzt fizet, ami több mint jó befektetés a borítékolható Mercedes-fölény mellett. Egy-egy versenyre fogadni persze mindig rizikós egy technikai sportban, így aki szeretne biztos(abb)ra menni, levédheti a tippjét Bottasszal. Valtteri győzelme kerek 6-szoros oddson fogadható, ami szintén tartogat értéket. Bottas gyakran kezdi jól a szezont, inkább az év közepe táján szokott végzetesen lemaradni Hamilton mögött. Igaz, Bahrein nem tartozik a legerősebb pályái közé, de ott lehet a lepattanón, ha Hamiltonnal történik valami. Megfelelően elosztva a tétet, bármelyikük győzelme esetén vaskos pluszban zárhatjuk a versenyt.

Tipp: Hamilton (2,75) és Bottas (6,00) (Unibet)