Hoki vb

Az új szabályok kitolhatnak a magyar csapattal

Pénteken Moszkvában és Szentpéterváron rajtol a jégkorong-világbajnokság, ennek apropóján pedig a hatharom.com szakértői taglalták az esélyeket.

A 2014-es téli olimpiát Kanada nyerte Oroszországban, lehet, hogy 2016-ban a világbajnokságot is behúzzák keleten a juharlevelesek?

Tomihmv: Az előző évben Csehországban az oroszok és a kanadaiak döntőztek, amikor is a juharleveselek 6-1-re tudtak nyerni. Idén Oroszország ad otthont a tornának, mit gondolsz, a hazai pálya ezúttal előny lesz a keletieknek, vagy úgy besülnek a vb-n, mint a legutóbbi hazai rendezésű téli olimpiájukon?

Henrik_L: Oroszországban nemzeti sport a jégkorong, szóval alapvetően motiváltabbak lesznek mint talán egyébként lennének, de ez nem minden. Gondoljunk csak a Szocsiban megrendezett téli olimpiára, mindenki úgy vélte, hogy minimum döntőzni fognak, erre már a negyeddöntőben nagyon simán kikaptak a kicsit mindig is alábecsült finnek ellen. Az orosz az a válogatott, amelyben mindig nagyobb a lebőgés lehetősége, mint a jó eredmény elérése. Ez szerintem annak is köszönhető, hogy rendszeresen az aranyérem elvárás feléjük, pedig nem erősebbek semmivel mint mondjuk a már említett finn válogatott. Hiába kiváló tehát az orosz keret, egy fokkal mindig előrébb helyezi őket a közvélemény az erősorrendben, mint ahogyan kellene. Óvatosan fogalmaznék tehát velük kapcsolatban, azonban tény, hogy a kanadai, az orosz és a finn keret kiemelkedik a mezőny többi tagja közül.

Henrik_L: Te melyik alakulatban látod azt a bizonyos "sötét lovat", amelyikben bizony benne van a meglepetés, illetve melyik válogatott teljesíthet szerinted az elvárások alatt?

Tomihmv: Az elvárások alatt szerintem egyértelműen az amerikaik teljesítenek majd, akiknek a játékoskerete nagyon fiatal, ráadásul többen közülük nem is az NHL-ben játszanak. A "sötét lóban" pedig a mi csoportunkban szereplő fehéroroszokat látom, akiknél szinte csak KHL-es játékos van, köztük ráadásul három honosított kanadai. Szerintem benne van a pakliban, hogy bejutnak a legjobb nyolc közé, például az előbb említett amerikaik vagy a szlovákok testén keresztül, ez pedig szerintem egyenesen a meglepetés kategóriájába tartozna.

Tomihmv: Te hogyan vélekedsz erről?

Henrik_L: Egyetértek, a fehérorosz válogatottra simán igaz a "bárkit és bárkitől" megállapítás. Masszív a keret, talán ez a legjobb szó rájuk. Kapuban pedig az általad is említett honosításnak köszönhetően Lalande bárkinek ki tudja védeni a szemét. Szlovákia jelenleg építkezik, őket kicsit nehéz belőni az erősorrendben, nem csoda, hogy óvatosan fogalmaz a kitűzött célokkal kapcsolatban a kapitányuk. Az USA pedig... Első gondolatom nekem is az volt, hogy mi a túrót akarnak az amik a nem kevés egyetemi játékossal? De aztán jobban elmélyülve a kérdésben, megvizsgáltam még egyszer a tavalyi USA-keretet, akiket tavaly szintén nagyon lenéztek - holott teljesen jól játszottak az utazó kerethez képest. Ki védett akkor a kapuban? Hellebuyck, aki idén a Winnipegben mutatkozott be újoncként az NHL-ben, és egészen parádésan védett. Védelemben ott volt a Seth Jones, Mike Reilly, Connor Murphy trió is, akiknek szintén jó évük volt idén, a támadósorban pedig az akkor még abszolút ismeretlen Dylan Larkin is szerepet kapott - ebben a szezonban pedig az egyik legjobb újonc volt az NHL-ben. Nem volt tehát világverő az a keret, de a potenciál rengeteg volt bennük, és ezt az idő meg is mutatta végül. Miért ne lehetne ez idén is így? A kapuban ott lesz Condon és Kinkaid (elitnek egyik sem nevezhető, de ha elkapják a fonalat, akkor tudnak alakítani), a védelem is nagyon fiatal, de semmiképp nem rossz. A legfiatalabb srác például a tavaly ötödik helyen draftolt Hanifin, a támadók között ott van az idén jó eséllyel 1/1-es Auston Matthews, illetve a már említett Larkin is, szóval én erre azt tudom mondani, hogy nem ok nélkül kerültek be ezek a fiatal srácok a keretbe, még akkor sem, ha első ránézésre azonnal lesöpörjük őket az asztalról. Nyilván nem fognak nyerni, mert ilyen kerettel nem lehet, de nagyon könnyedén megtréfálhatják a "nagyokat", ha nem veszik komolyan őket. Semmiképp nem nézném le tehát őket.

Magyarország bennmarad az A csoportban?    
Igen Nem
5.00 1.10

Henrik_L: Térjünk rá a magyar válogatottra! Én azok közé tartozom, akik nem csodaként tekintenek a feljutásra, hanem egy teljesen tudatosan felépített vérprofi munka végtermékére. Évről évre egyre jobbak vagyunk, egyre több a fiatal magyar tehetség, és ezt nagyon jó látni. Ez minden idők legjobb magyar válogatottja, ez aligha lehet kérdés. Te kinek emelnéd ki a játékát a keretből? Ki lehet az, aki kiemelkedhet a jó értelemben vett átlagból, és kulcsjátékosként viselkedhet?

Tomihmv: Ahogy te is fogalmaztad, ez egy tudatosan felépített folyamat volt, amelyben nem lehet egy játékost kiemelni, hanem magát a csapatot kell. Korábban mindig egy-két játékosra építettünk, akiknek ha nem ment, akkor borítékolható volt a vereségünk. Most viszont eljutottunk arra a pontra, hogy gyakorlatilag a játékoskeretből bárki húzhat váratlant, és lehet az adott mérkőzés kulcsfigurája. Ha mégis ki kellene emelnem valakiket, akiktől sokat várok, azt, hogy a csapat vezérei legyenek, akkor azok a Vas-testvérek és Sofron István lennének.

Tomihmv: Egyébként neked mi a véleményed, sikerül bennmaradnunk az A-csoportban? 

Henrik_L: Alapvetően, ha a szokásos szabályokat néznénk, akkor nagy bravúrral, jó körbeveréssel és egy adag szerencsével talán képesek lehetnénk rá, erre azonban Szentpéterváron hatványozottan kevesebb esélyünk van sajnos.

A-csoportos jégkorong-világbajnokság
Csoportok
A csoport (Moszkva) B csoport (Szenpétervár)
Csehország Magyarország
Dánia Finnország
Lettország Franciaország
Norvégia Németország
Oroszország Fehéroroszország
Svédország Kanada
Svájc USA
Kazahsztán Szlovákia

Tomihmv: Mely szabályváltozásokra gondolsz?

Henrik_L: Arra, hogy nem tud kiesni a német és francia duó, mivel jövőre közösen rendezik a világbajnokságot. Alapesetben a két csoport - a szentpétervári és a moszkvai - utolsó helyezettje esne ki a divízió I/A-ba. uUgyanakkor amennyiben Szentpéterváron a német vagy a francia válogatott végez a nyolcadik helyen, akkor az utolsó előtti - adott esetben a magyar csapat - eredményét számszakilag összevetik a másik csoport utolsójáéval, és amelyiknek a mutatói rosszabbak, az esik ki, a 2016-os divízió I/A vb-ről pedig csak a győztes jut fel a helyére. Egy feljutó lesz abban az esetben is, ha a német és a francia csapat végez az utolsó és az utolsó előtti helyen, mert akkor a szentpétervári csoportból nem lesz kieső, s csak a moszkvaiból búcsúzik egy. Felfogni is nehéz sajnos, annyira esetleges az egész. Az előző válaszomban külön kiemeltem, hogy a feljutás esetén nem beszélhetünk, nos, ebben az esetben viszont már csodaszámba menne a megnehezített feltételek miatt. Ami azért is szomorú, mert jövőre pokolian kemény lenne a divízió 1-es csoport. Idén például az utolsó forduló előtt a kiesett Japánokon kívül öt csapat is feljuthatott volna, ami jól szemlélteti a kiegyensúlyozott erőviszonyokat. Tényleg nagy kár ezért a lebonyolításért, mert például a francia válogatottból hiányzik majd a Fehérváron hokizó Manavian, aki bordasérülést szenvedett, így játéka kérdéses ellenünk, illetve a csapat két legnagyobb sztárjából egyik sem játszik majd. Stephane Da Costa sérülés miatt hagyja ki a vb-t, a Dallast erősítő Antonie Rousselt pedig nem engedték el, még akkor sem, ha a legrövidebb idő alatt kizúgnak a rájátszásból.

Válogatottunknak óriásit kell harcolnia a bennmaradásért.

Tomihmv: Mennyire befolyásolhatja a világbajnokság kimenetelét, hogy a rájátszásban olyan világsztárok is bekapcsolódhatnak a küzdelmekbe, akik klubcsapataikkal kiestek az NHL-playoffjából menet közben?

Henrik_L: Alapvetően nagy előnnyel járhat, hiszen aki játszik az NHL-rájátszásában, az mindenképp minőségi játékos. Svájc edzője például már most kijelentette, hogy megvárja Roman Josit, aki azonban jelenleg még harcban van a Nashville együttesében. Svájci példánál maradva, egy olyan válogatottnál mint ők, sokkal fontosabb lenne Josi szerepvállalása mint a klasszikus nagy csapatoknál, akik egyébként sem szoktak nagyon változtatni menet közben. Miért is tennék?! Nézz rá a keretekre, félelmetes játékosok lesznek kint a favoritoknál, örömünnep lesz a magyar válogatottnak ilyen játékosokkal játszani. A hideg is kirázott, ahogy belegondoltam. Visszatérve tehát a kérdésedre: a valamivel gyengébb válogatottak kovácsolhatnak nagy előnyt a menet közben csatlakozó játékosokkal, de nem ezen múlik majd az aranyérem sorsa.

A hatharom.com a jégkorong világbajnokság alatt folyamatosan jelentkezik a magyar válogatott mérkőzései előtt felvezető cikkekkel, a találkozók után pedig összefoglalókkal. A Protipp-rendszerünkben tippmestereink minőségi tippekkel jelentkeznek a torna egésze alatt.

Ki nyeri a 2016-os vb-t?    
Válogatott Odds
Oroszország 2,95
Kanada 3,30
Finnország 5,00
Svédország 7,25
Csehország 13,00
USA 19,00
Svájc 54,00
Szlovákia 78,00
Fehéroroszország 200,00
Norvégia 210,00
Németország 250,00
Lettország 250,00
Dánia 330,00
Franciaország 400,00
Kazahsztán 620,00
Magyarország 1450,00