Magyar válogatott

Izrael ébresztőt fújt az Egervári-legénységnek

A szeptemberben kezdődő világbajnoki selejtezősorozat főpróbáját tartotta a magyar labdarúgó-válogatott szerda este a Puskás Ferenc Stadionban. A mieink ellenfele Izrael nemzeti csapata volt, Egervári Sándor csapatának célja, az önbizalomszerző győzelem azonban elmaradt. Dzsudzsák Balázs góljával ugyan vezetést szereztünk a második félidő elején, a vendégek azonban Tomer Hemed révén a hajrában egyenlítettek, így alakult ki az 1-1-es végeredmény.

Az izraeli Omer Damarit (k) támadja a magyar Mészáros Norbert (b) és Varga József a Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen a budapesti Puskás Ferenc Stadionban 2012. augusztus 15-én. MTI Fotó: Beliczay László Egervári Sándor 4-1-4-1-es felállást választott a tétmérkőzések előtti utolsó felkészülési találkozóra, amely azt is jelentette, hogy a Koman Vladimir-Szakály Péter duóra hárul a támadójáték szervezése. A védelem tengelyébe bekerült a DVSC-Teva játékosa, Mészáros Norbert, aki harmadszor lépett pályára a nemzeti csapat színeiben. Gera Zoltán és Hajnal Tamás kisebb sérülés miatt nem állhatott a szövetségi kapitány rendelkezésére, így a jobb oldalon a júniusi, Csehország ellen mérkőzésen (2-1) győztes gólt szerző Gyurcsó Ádám kapott lehetőséget.

A szerda esti találkozón az izraeliek alakították ki az első veszélyes helyzeteket, Itaj Sekter kétszer is közel járt a gólszerzéshez, ám a Swansea City támadóját először Juhász Roland állította meg - gyanús körülmények között -, majd Varga József szerelte becsúszva a kapu felé iramodó játékost. A magyar válogatott kezdetben a szélről beívelt labdákkal próbálkozott játékba hozni Szalai Ádámot, ám ezeket a kísérletek nem vezettek eredményre. Szakály Péter átadása ellenben tiszta gólszerzési lehetőséget jelenthetett volna, ha a Debrecen csapatkapitánya nem Szalait, hanem az üresen álló Gyurcsót választja. Hiába támadott az Egérvári-legénység, az akciókból hiányzott a lendület, a fantázia és az átütőerő. A vendégek a kezdeti próbálkozások után alig-alig jutottak el Bogdán Ádám kapujáig. A hajrában aztán egy támadáson belül kétszer is gólt szerezhettek volna a mieink, ám Dzsudzsák Balázs lövését blokkolták, Szalai pedig lemaradt Szakály centerezéséről.

A fordulás Egervári Sándor pályára küldte Németh Krisztiánt, aminek hamar meg is lett az eredménye. A 51. percben ugyanis Szalai körülményeskedését megunva a Roda csatára lövésre szánta el magát, és bár a labda kipattant az alumíniumról, a lendületből érkező Dzsudzsák ballal nagy gólt ragasztott a kapu bal alsó sarkába. (1-0)

A gólt követő két kimaradt helyzet- Németh blokkolt próbálkozása és Koman pontatlan lövése - után "elfogyott" a magyar csapat támadójátéka, az izraelieké ugyanakkor éledezni kezdett. A csereként pályára lépő Tomer Hemed első kísérletét még sikerült hatástalanítani, a 80. percben azonban labdája már megtalálta az utat a magyar kapuba. Egy szöglet utáni fejest Bogdán még hárított, a Mallorca játékosa azonban mindenkinél gyorsabban eszmélt és Varga József mellett közelről egyenlített. (1-1)

Pintér Ádám, a magyar válogatott középpályásak küzd egy izraeli védővel - Fotó: AFP

A folytatásban mindkét együttes megnyerhette volna a mérkőzést, hazai oldalon Szalai hibázott ordító ziccerben, Eli Guttmann csapatának rohamait az időközben pályára lépő Korcsmár Zsolt-Vanczák Vilmos párosnak kellett elhárítania. Újabb gól már nem született, így nemzeti csapatunk halovány játékkal és döntetlennel hangolt a szeptember 7-i, Andorra elleni első világbajnoki selejtezőre. Ez a teljesítmény a miniállam válogatottja ellen talán elég lesz, de a négy nappal később esedékes Hollandia elleni találkozón biztosan nem.

"Nem tudtuk megismételni a júniusi felkészülési mérkőzések játékát" - mondta Egervári Sándor a Magyar Televíziónak a lefújás után "Kényszerűségből sokat kellett változtatnom, talán ezért is kaptuk a gólt a szöglet után, nem tudtuk jól elosztani az embereket. Sajnáljuk, hogy nem sikerült kiszolgálni a közönséget. A hozzáállással nem volt gond, remélem, hogy szeptemberre jobb formába kerülnek a játékosok, és képesek leszünk Andorra és Hollandia ellen is eredményesen játszani. Az ellenfél védő és középpályás sora között nem volt játékosunk, Németh Krisztián ezt a problémát jól megoldotta a második félidő első 20 percében. Utána sokan belefáradtak, két fáradt csapat küzdelme zajlott a pályán. Nem azok a taktikai elemek jelentek meg, amelyeknek kellett volna."

Felkészülés
Barátságos mérkőzés
Magyarország-Izrael 1-1 (0-0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 12 ezer néző, v.: Ivan Kruzliak (szlovák)
 
Gólszerzők: Dzsudzsák (51.) illetve Hemed (80.)
Sárga lap: Varga (92.) illetve Natko (29.), Jadin (75.)
Kiállítva: -
 
Magyarország: Bogdán - Varga J., Mészáros N., Juhász (Korcsmár, a szünetben), Laczkó - Pintér Á. (Halmosi, 79.) - Gyurcsó (Németh K., a szünetben), Koman (Koltai, 78.), Szakály P. (Vanczák, 63.), Dzsudzsák - Szalai Á. (Szabics, 86.)
Cserék: Király (kapus), Korcsmár, Vanczák, Halmosi, Koltai, Németh K.
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
 
Izrael: Avat - E. Tibi, Mori, Spungin (Gabaj, 35.), Gershon - Natko, Jadin (Kajal, 85.), Melikszon (Ben Haim, 88.), Refaelov (Vermouth, a szünetben) - Sekter (Hemed, 67.), Damari (Ben Szahar, 57.)
Cserék: Harush (kapus), Ben Haim, Tzedek, Kajal, Hemed, Vermouth, Ezra, Ben Szahar, Gabaj, Amos, Scheimann
Szövetségi kapitány: Eli Guttmann

Vége a mérkőzésnek!

90+2. perc: Varga is besárgult, szabálytalanul állította meg ellenfelét.

90. perc: Kruzliak sporttárs három percet hosszabbít.

88. perc: A vendégeknél a korábbi Chelsea-védő, Ben Haim állt be Melikszon helyére.

Ez elmúlt percekben két veszélyes akciót is vezetett az izraeli válogatott. Előbb Vanczáknak kellett szerelnie a kapura törő támadót, majd egy jobb oldali beadás suhant el centikkel a középen berobbanó csatár feje fölött.

86. perc: Szabics Imre is lehetőséget kap az utolsó percekben, a Strum Graz támadója Szalai Ádámot váltotta.

84. perc: Óriási gólhelyzet! Koltai labdája tisztán találta meg Szalait, aki 6 méterről, senkitől sem zavartatva lőhetett, de a gyenge kísérletet könnyedén fogta a kapus.

80. perc: Gól! Egyenlít Izrael! A vendégek jobb oldali szöglete után a legmagasabbra emelkedő Gabay fejesét még hárította Bogdán, a kipattanó labdát azonban Hemed két méterről, Varga mellől a hálóba passzolta. (1-1)

79. perc: Egervári Sándor nem csak kényszerből változtat: Pintér Ádám helyén Halmosi Péter folytatja.

78. perc: Az FK Krasznodar légiósa nem tudja folytatni a játékot, Koltai Tamás érkezett a helyére.

75. perc: Jadin lépett rá Koman bal bokájára, sárga lap a büntetése.

70. perc: Németh ütközött az előle fejjel mentő Avat kapussal, a magyar támadót és az izraeli kapust is ápolni kellett.

69. perc: Melikszon pörgetett a védőink között kilépő Ben Szaharhoz, aki nem jutott lövéshez, Hemed azonban tüzelt, de sikerült blokkolni a próbálkozást.

67. perc: Újabb csere, ezúttal a vendégeknél. A veszélyesen futballozó Sekter helyett Hemed lépett pályára.

63. perc: Egervári Sándor változtat: Szakály Péter elhagyta a pályát és Vanczák Vilmos állt be.

61. perc: Natko jobbról tekert a kapu elé szabadrúgásból, védelmünk pedig döbbenten nézte, amint a labda az öt és felesen megpattanva elhagyja a pályát. Szerencsére az izraeliek is ezt tették...

57. perc: Cseréltek az izraeliek: Damari helyet Ben Szahar érkezett.

55. perc: Varga ívelése után Németh szelídítette meg a labdát, 16 méteres lövését azonban blokkolták a védők. A szöglet után Koman lőtt jobbról, de nem talált kaput.

54. perc: Dzsudzsák a kaputól 30 méterre végzett el szabadrúgás, amely elakadt a sorfalban.

51. perc: Góóól! Vezet Magyarország! Szalai tiszta helyzetben, a kaputól 16 méterre körülményeskedett, nem úgy Németh Krisztián, aki azonnal tüzelt, de lapos kísérlete a kapufán csattant. A kipattanó labda a felszabadítani képtelen védők között Dzsudzsák elé került, a Dinamo Moszkva szélsője pedig kissé balról, 10 méterről, nagy erővel lőtt laposan a hálóba. (1-0)

49. perc: Sekter a magyar kaputól 12 méterre Mészáros szorításában huppant a földre, a szlovák játékvezető nem ítélt büntetőt. Másodpercekkel később a debreceni védő röviden gurított Bogdánhoz, így kevés híján az ellenfélé lett a labda. A vendég akciót egy izraeli átlövés zárta le, amely kapu mellé szállt.

46. perc: Kezdetét vette a második játékrész. Egervári Sándor kettős cserét hajtott végre, Juhász Rolandot Korcsmár Zsolt, Gyurcsó Ádámot pedig Németh Krisztián váltotta. A vendégeknél Refaelov helyére Vermouth érkezett.

A magyar válogatott ötször próbálkozott kapura lövéssel az első félidőben, de csak kétszer célzott pontosan. A túloldalon kettőből nulla az arány.

46 percnyi játék után nincs gól a Puskás Ferenc Stadionban. A magyar csapat mezőnyfölényben futballozott az első játékrészben, ám támadásaiban nem volt kellő átütőerő. A szélről középre adott labdákat rendre hatástalanították az izraeliek, az átlövési kísérletek száma minimális volt, Szalai Ádámot pedig egyelőre nincs sikerült "kihagyhatatlan" helyzetbe hozni. A vendégek egy-egy kósza ellenakciója okozott némi zavart védelmünkben, de szerencsére mindig volt valaki, aki az utolsó pillanatban javította társa hibáját.

Vége az első félidőnek.

45. perc: 1 perc hosszabbítás következik.

38. perc: Dzsudzsák átlövési kísérletét blokkolták a védők, a labda viszont a jobb oldalon zárkózó Gyurcsó elé került. A Videoton szélsőjének beadását Avat kiütötte, az izraeli kapu azonban továbbra sem szabadult fel. Szakály balról, az alapvonal közeléből ollózta középre a játékszert, de Szalai lemaradt az átadásról.

35. perc: Koman állt a labda mögé, ám a balösszekötő helyéről jobbal tekert a kapu fölé. A kirúgás előtt a vendégek cseréltek, Spungin helyére Gabaj állt be.

34. perc: Dzsudzsák balról húzott középre, mielőtt azonban lőni tudott volna, buktatták az izraeliek. Veszélyes helyről végezhetünk el szabadrúgást.

30. perc: Damarit szerették volna játékba hozni a társak, de a hosszú átadás Bogdán zsákmánya lett.

29. perc: A mérkőzés első sárga lapját a vendégek középpállyása, Natko kapta, amiért felborította Komant.

28. perc: Koman passzát Szakály vette át a kaputól 20 méterre, egy csellel két izraeli védőt is becsapott, ám 17 méterről, ballal gyengén lőtt, Avat könnyedén védett. Ezúttal Szalai várta volna az átadást.

26. perc: Dzsudzsák balról emelt középre, Szalai a rövid saroknál eltűnt védője szorításában, Gyurcsó elől pedig bevetődve mentettek az izraeliek.

19. perc: Egy izraeli szögletet követő kontratámadásunk során Szakály próbálta kiugratni Szalait, a Mainz csatára azonban éppen a passz pillanatában változtatott irányt, így oda lett a lehetőség. A jobb oldalon Gyurcsó bántóan egyedül várta a gólpasszt...

16. perc: Laczkó húzódott előre, beadását azonban Avat lehúzta az érkező Szalai elől.

13. perc: Gyurcsó jobbról próbálkozott félmagas beadással, de nem jól találta el a labdát, így az a kapu előtt keresztbe zúgva elhagyta a játékteret.

7. perc: Megint Sekter okozott zavart a magyar kapu előtt, egy az egyben vezethette Bogdánra a labdát, Varga az utolsó pillanatban becsúszva tudott menteni.

6. perc: Sekter jobbról húzott középre, a tizenhatoson belülre érve elesett Juhász szorításában, a játékvezető nem fújt a sípjába. Szerencsénk volt, mert az Anderlecht védője nem ért hozzá a labdához, de a csatár lábát hátulról eltalálta.

5. perc: Dzsudzsák kis szöglete után Gyurcsó adott középre jobbról, de Avat kapus kiütötte a labdát az érkezők elől.

4. perc: Laczkó tört előre a bal oldalon, beadását azonban nem tudta megszelídíteni Szalai Ádám, aki új frizurával, pontosabban kevés hajjal, de annál nagyobb szakállal készül a gólszerzésre.

1. perc: A magyar csapat kezdte a mérkőzést.

20:29: Elhangzott a magyar Himnusz is, így pillanatokon belül kezdődhet a találkozó.

20:28: Megérkeztek a csapatok a pályára, az izraeli himnusz alatt enyhe fütty hallatszik a nézőtérről.

20:25: A vendégek budapesti programjába az is belefért, hogy meglátogassák a Dohány utcai zsinagógát.

20:20: Az izraeliek legismertebb játékosa, a Chelsea-ben, a Liverpoolban és az Arsenalban is megforduló Josszi Benajun noha elutazott Budapestre, nincs az izraeliek keretében. Feleségénél ugyanis megindult a szülés, így hazautazott Londonba. Az 1. FC Nürnberg középpályása, Almog Cohen sem lép pályára a Puskás Ferenc Stadionban, mivel a mérkőzés előtti taktikai értekezleten vitába keveredett Eli Guttmann szövetségi kapitánnyal, aki eltávolította az együttesből.

20:15: A mieink eddig négyszer találkoztak az izraeliekkel, legutóbb 2009 februárjában, akkor 1-0-ás vereséget szenvedtünk. Egyetlen győzelmünk 2000. júniusára datálódik, a Fáy utcában lejátszott találkozón Illés Béla és Horváth Ferenc góljának köszönhetően 2-1-re nyertünk.

20:10: Egervári Sándor szövetségi kapitány már délelőtt kijelölte kezdőcsapatát a szeptemberi világbajnoki selejtezők előtti utolsó felkészülési mérkőzésre. A védelem tengelyében a Juhász Roland-Mészáros Norbert kettős kap bizonyítási lehetőséget, a középpályán pedig Koman Vladimir és Szakály Péter feladata lehet a támadások szervezése. A kezdőtizenegyben négy NB I-es játékos szerepel.

20:00: Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Magyarország-Izrael barátságos labdarúgó-mérkőzés a Puskás Ferenc Stadionban.

Felkészülés
Barátságos mérkőzés
Magyarország-Izrael 1-1 (0-0)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezeti: Ivan Kruzliak (szlovák)
 
Magyarország: Bogdán - Varga J., Mészáros N., Juhász (Korcsmár, a szünetben), Laczkó - Pintér Á. (Halmosi, 79.) - Gyurcsó (Németh K., a szünetben), Koman (Koltai, 78.), Szakály P. (Vanczák, 63.), Dzsudzsák - Szalai Á. (Szabics, 86.)
Cserék: Király (kapus), Korcsmár, Vanczák, Halmosi, Koltai, Németh K.
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
 
Izrael: Avat - E. Tibi, Mori, Spungin (Gabaj, 35.), Gershon - Natko, Jadin (Kajal, 85.), Melikszon (Ben Haim, 88.), Refaelov (Vermouth, a szünetben) - Sekter (Hemed, 67.), Damari (Ben Szahar, 57.)
Cserék: Harush (kapus), Ben Haim, Tzedek, Kajal, Hemed, Vermouth, Ezra, Ben Szahar, Gabaj, Amos, Scheimann
Szövetségi kapitány: Eli Guttmann
 
Gólszerzők: Dzsudzsák (51.) illetve Hemed (80.)
Sárga lap: Varga (92.) illetve Natko (29.), Jadin (75.)
Kiállítva: