Sportdiplomácia

2020 hiba volt, de 2024-re Róma újra pályázni akar

  • VNA

A gazdasági válság hatásai miatt kudarcba fulladt pályázat után a 2024-es nyári olimpiára is szeretne pályázni Róma.

Az olasz főváros, Róma is ott volt azon városok között, amelyek pályáztak a 2020-as nyári olimpia megrendezésére. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által korábban leszűkített mezőnybe (ahol már csak Isztambul, Tokió és Madrid kandidációja maradt versenyben) az olaszok már ugyan nem fértek be, de mégsem adják fel. Róma polgármestere, Gianni Alemanno erre utalt pénteki sajtótájékoztatóján, ahol azt is elmondta, hogy szerinte hiba volt a 2020-as rendezésben gondolkozni, az akkor elkövetett stratégiai hibákból viszont azóta már okultak.

Mint ismeretes, Róma még a NOB-döntése előtt önként szállt ki a versenyből, mivel nem tudta az olimpiai bizottság által elvárt pénzügyi garanciákat teljesíteni. Akkoriban ugyanis a gazdasági válság miatt az olasz miniszterelnök, Mario Monti nem írta alá az olasz állam garanciavállalását. "Ez egy olyan város, amelynek igazi olimpiai tradíciói vannak. A 2020-as pályázatot politikai okokból nem tudtuk sikerre vinni, de itt vagyunk megint és szeretnénk otthont adni a 2024-es nyári olimpiának" - üzente a küldötteknek Alemanno az Európai Olimpiai Bizottságok vezetőinek ezen a hétvégén zajló római kongresszusán. Róma 1960-ban már rendezett nyári olimpiai játékokat.

A mostani bejelentést amúgy aligha fogadták kitörő lelkesedéssel Spanyolországban és Törökországban. A NOB földrészek közötti rotációs politikája (amely szerint az egymást követő játékokat rendre más-más kontinens városainak ítélik oda) miatt ez azt jelenti, hogy a 2020-as nyári olimpia rendezéséért zajló versenyfutásban az olasz NOB-tagok vélhetően Tokiót fogják majd támogatni Isztambul és Madrid helyet...