Ligue 1

Beckham könnyek közt, gólpasszal búcsúzott, a Nancy-nak befellegzett

Noha a bajnoki trófea egy hete, a Paris Saint-Germain Lyonban aratott győzelmével a fővárosba került, számos érdekességet tartogatott a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Ligue 1 utolsó előtti, 37. fordulója. A nemzetközi kupaindulást jelentő helyekért négy, a kiesés elkerüléséért pedig hat csapat vívott ádáz küzdelmet. A Lille pontokat hullajtott, a Saint-Étienne közelebb került álmaihoz, ugyanakkor a Lyon vasárnap biztosíthatja helyén a Bajnokok Ligája-selejtezőben. A Nancy kiesett, míg a Troyes életben tartotta reményeit.

David Beckham elbúcsúzott a párizsi közönségtől és a futballvilágtól - Fotó: AFP

Paris Saint-Germain-Stade Brestois

Noha a legkevesebb izgalmat a bajnoki elsőségét egy hete bebiztosító Paris Saint-Germain, és a sereghajtó, a következő szezont már biztosan a másodosztályban kezdő Brest mérkőzésétől várhattuk, mégis a Parc des Princes-ben kezdjük az este történéseinek összefoglalását. Merthogy a futballvilág a sporttörténelem egyik élő legendájától, a 38 esztendős David Beckhamtől búcsúzott. A szezon végén visszavonuló angol klasszis pályafutása utolsó hivatalos mérkőzésén megkapta a csapatkapitányi karszalagot, majd az első félidőben egy gólpasszt is kiosztott. Carlo Ancelotti fiai aranyérmeshez méltó, közönségszórakoztató játékkal rukkoltak ki, Clément Chantome átadása és Zlatan Ibrahimovic egyéni villanása után (1-0) Beckham szögletből ívelt a frizuráját több társával egyetemben párizsi színekre festő Blaise Matuidi lábára, aki a labdát eltörve szerezte a második párizsi gólt (2-0). A góllövőlistát toronymagasan, immár 29 góllal vezető svéd óriás a szünet előtt szabadrúgásból bombázott a léc alá, így alakult ki a 3-0-ás eredmény a félidőre. A fordulás után a 81. percben hozta el a búcsú pillanatát, Beckham helyére Ezequiel Lavezzi érkezett, az angol, spanyol és francia bajnok, Bajnokok Ligája-győztes középpályás könnyeivel küszködve, a szurkolók, családtagok és díszvendégek vastapsával kísérve hagyta el a gyepszőnyeget. A találkozó krónikájához tartozik, hogy Charlison Benschop révén a Brest a megható jelenetsor előtt szépített (3-1), ez a mérkőzés azonban nem elsősorban a futballról szólt. Egy legenda búcsúzott.

Nemzetközi kupaindulás

Mivel a nemzetközi kupaindulást jelentő helyezések szempontjából döntő fontosságú Nice-Lyon rangadót a Cote d'Azur-ön végigsöprő vihar miatt vasárnap délutánra halasztották, a közvetlen riválisnak számító Lille és Saint-Étienne mérkőzésére irányult figyelmünk. Előbbi a címvédő Montpellier otthonában vendégszerepelt, de hiába rohamozott, nem tudta bevenni a hazaiak kapuját (0-0), így lépéshátrányba került riválisaival szemben.

Esős csatát nyert meg a Saint-Étienne, ami még BL-indulást is érhet - Fotó: AFP

A Zöldek hazai pályán fogadták a már biztosan ezüstérmes Olympique Marseille-t, és gyorsan jelezték, számukra komoly tétje van az összecsapásnak. Christoph Galtier együttese a Francia Ligakupa megnyerésével ugyan kivívta az Európa Liga-indulás jogát, de még a Bajnokok Ligája-szereplésre is maradt esélye a bajnoki bronzérem megszerzésén keresztül. Ezért aztán már az első félidőben megalapozta győzelmét az ASSE, előbb Loic Perrin továbbította a kapuba közelről a Brandao által középre fejelt labdát (1-0), majd a brazil támadó fejelt korábbi csapata kapujába Faouzi Ghoulam beadása után (2-0).

Kiesőzóna és környéke

A hátsó régióban csak annyi volt bizonyos a fordulót megelőzően, hogy a Brest már menthetetlen, a többiek, különösen a Nancy, a Troyes és az Évian még izgulhatott. Utóbbi, az utolsó két tétmérkőzését 4-0-ás sikerrel abszolváló Évian meglehetősen gyorsan meg is nyugodhatott aztán, mert előbb Saber Khalifa lépett ki a védők között (1-0), majd a tunéziai támadó beadására érkezett Fabrice Ehret (2-0), így a bennmaradás máris közelebbinek tűnhet.

A Troyes-nak deja vu érzése lehetett, öt napon belül másodszor találkozott a Bordeaux-val, a Francia Kupa elődöntőjében elszenvedett vereség után azonban a bajnokságban már nem hibázhattak Jean-Marc Furlan fiai. Az első félidőben eredménytelenül hajtotta ellenfelét az ESTAC, a térfélcsere után azonban Fabien Camus olyan átadást kapott társától, melyet muszáj volt gólra váltania (1-0). Az utolsó félórára ráadásul megfogyatkozott a Girondins - Julien Faubert állították ki -, így a Troyes életben tartotta reményeit, de a zárófordulónak a 18., kiesőhelyről kell nekivágnia.

Hiába küzdött a Nancy, kikapott a Basitától és kiesett - Fotó: AFP

A kilátástalan ősz után tavasszal valamelyest magára találó Nancy a gól nélküli első játékrészt követően bajba került a vendég Bastia ellen, a sakk-mattra kijátszott akció végén Ilan vette be Damien Gregorini kapuját. (0-1) A házigazda Sébastien Puygrenier révén nem sokkal később válaszolt - a rutinos védő elől nem tudtak felszabadítani egy szöglet után, így néhány méterről belsőzhetett a hálóba (1-1) - ám a Nancy-nak nem volt szerencséje ezen az estén. Claudio Beauvue megpattanó beadását követően Anthony Modeste kapásból lőtt, a labda a kapufáról pattant a gólvonalon túlra. (1-2) Mivel az Évian győzött, a Nancy kiesett az élvonalból, Patrick Gabriel csapata túlságosan későn indította a hajrát...

Ligue 1
37. (utolsó előtti) forduló
Évian TG-Valenciennes 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Khalifa (2.), Ehret (12.)
 
Montpellier Hérault-LOSC Lille 0-0 (0-0)
Kiállítva: Pedretti (90+2.)
 
AS Nancy-SC Bastia 1-2 (0-0)
Gólszerzők: Puygrenier (60.) illetve Ilan (48.), Modeste (72.)
 
Paris Saint-Germain-Stade Brestois 3-1 (3-0)
Gólszerzők: Ibrahimovic (7., 37.), Matuidi (32.) illetve Benschop (80.)
 
Stade Reims-FC Lorient 1-0 (1-0)
Gólszerző: Krychowiak (34. - büntetőből)
 
Stade Rennais-AC Ajaccio 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Erding (45.) illetve F. Diawara (7.)
 
Saint-Étienne-Olympique Marseille 2-0 (2-0)
Gólszerző: Perrin (25.)
 
Sochaux-Toulouse 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Sio (42.) illetve Sylla (16.), Akpa-Akpro (21.)
Kiállítva: Capoue (75.)
 
ESTAC Troyes-Girondins Bordeaux 1-0 (0-0)
Gólszerző: Camus (56.)
Kiállítva: Faubert (63.)
 
Vasárnap rendezik:
15:05: OGC Nice-Olympique Lyonnais