PSG

Csatlakozott a brazil szupertehetség, álma, hogy a világ legjobbja legyen

  • Horváth Gergely

Zlatan Ibrahimovic a történelmi mementóként számon tartott Trocadérónál, Thiago Silva pedig a híres Concorde téren lett bemutatva a média képviselőinek, valamint a szurkolóknak a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Ligue 1-ben listavezető Paris Saint-Germain nyári szerzeményei közül. A legújabb érkező, Lucas Moura az öt évre szóló szerződés aláírása után a dohai Iszlám Művészetek Múzeumában tartotta hivatalos sajtótájékoztatóját.

Névjegy
Lucas Rodrigues Moura da Silva

Születési idő: 1992. augusztus 13.
Poszt: irányító, jobbszélső
Utánpótlás csapatai: Juventus-Sao Paulo, Corinthians, Sao Paulo
Felnőtt klubjai: Sao Paulo, PSG
A-válogatottság: 22 meccs/3 gól
Átigazolási díj: 45 millió euró

"Boldoggá tesz, hogy Carlo Ancelotti számol velem, a futball az életem, és mindent meg fogok tenni azért, hogy elérjük céljainkat, valamint hogy örömet szerezzünk a szurkolóinknak" - nyilatkozta hivatalos bemutatásakor a 20 esztendős irányító. "Igyekszem a legjobbamat nyújtani új klubomban, ahogy a Sao Paulónál is tettem. A PSG egy nagyszerű együttes, remek kihívás vár rám itt, Leonardo pedig segített nekem meghozni ezt a döntést. Minden brazil játékosnak az a célja, hogy a világ legjobbja legyen. A példaképeim Ronaldo és Ronaldinho. Tudom, hogy ennek a klubnak brazilok is írták a történelmét, remélem, sikerült folytatnom a sort. Sokat segített nekem Rai (aki 1993 és 1998 között közel 150 meccsen lépett pályára a párizsiak mezében - szerk.), azt tanácsolta, hogy koncentráljak a játékomra és tanuljak meg gyorsan franciául. Úgy vélem, versenyképes gárdához kerültem, hamarosan a sikerek is jönni fognak. Nem félek senkitől, mindig a maximumra törekszem, hogy dicsőséget hozzak a klubomnak és a nemzeti válogatottnak."

Lucas Moura ötéves szerződést kötött a Paris Saint-Germainnel - Fotó: PSG.fr

A jobblábas játékos fiatal kora ellenére már huszonkétszer viselte a brazil válogatott, vagyis a Selecao mezét. Részt vett a 2011-es Copa Americán, valamint a 2012-es londoni olimpián is, utóbbin ezüstérmet szerzett csapatával. Augusztusban a Manchester United is élénken érdeklődött iránta, de a Paris Saint-Germain könnyedén licitált rá a Vörös Ördögök 30 millió eurós ajánlatára, és végül 45 millió euróért szerződtette.

"Nem volt könnyű átigazolni Lucast, ezért szeretnék köszönetet mondani a klub teljes vezetőségének" - mondta Nasszer Al-Khelaifi, a párizsiak elnöke. "A Paris Saint-Germain egy európai klubot épít, amely nem csak a kontinens, hanem a világ legjobbjává válik majd. Teljesen normálisnak tartom, hogy ennyi pénzt költünk a játékosainkra, így teszik ezt mindenhol a legnagyobb klubok, betartva a nemzetközi szabályokat. A féltékenység érthető, de remélem, hogy szurkolóink elégedettek a munkánkkal. Lucast az egyik legjobb futballista a világon. Elsősorban hosszú távú tervekben gondolkodunk, amelynek eléréséhez mindenki segítségére szükség van. Ami a rövid távú célokat illeti, meg kell nyernünk a bajnokságot, és a Valencia kiejtésével be kell jutnunk a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé."

Lucas a második félidőben pályára lépett a Lekhwiya elleni felkészülési meccsen - Fotó: PSG.fr

Leonardo, a PSG brazil sportigazgatója elmondta, Lucas Moura még nem kap végleges mezszámot, előbb megvárják, miként alakul az átigazolási piac. Egyelőre a 29-es mezben futballozhat, de honfitársa, Nene távozása esetében megkapja a legendást 10-est, melyet korábban egyik példaképe, Ronaldinho is viselt Párizsban.

Lucas Moura a hétfői orvosi vizsgálat és keddi bemutatása után szerdán már pályára is lépett új csapatában a katari Lekhwiya elleni felkészülési mérkőzésen, melyen a Paris Saint-Germain 5-1-re győzött.

Így futballozik Lucas Moura