London 2012

A hosszútávúszóknál Risztovot idegenként kezelték - Orendi Mihály

A maratonúszás újdonsült olimpiai bajnoknőjének, Risztov Évának debreceni klubja szerint sajnálatos, hogy "tulajdonosvita" alakult ki a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), valamint a Magyar Hosszútávúszó Szövetség (MHÚSZ) között a londoni aranyérem kapcsán, de álláspontja szerint nem kérdés, hogy Debrecen város kiemelkedő támogatása mellett a MÚSZ vállalt fontos, kiemelkedő szerepet a versenyző olimpiai felkészülésében.

Risztov Éva, a 10 km-es úszás olimpiai bajnoka Londonban"A MÚSZ mind erkölcsileg, mind a pénzügyi finanszírozás terén végig és következetesen a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola, illetve versenyzőnk, Éva mellett állt. Hazai és külföldi edzőtáborainak a költségét, valamint a Széles Sándor szakmai közreműködését egyaránt a MÚSZ biztosította. Sajnos ugyanezt nem állíthatjuk a Magyar Hosszútávúszó Szövetségről. Évát mindig is "idegenként" kezelték! - áll abban a közleményben, amelyet Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola ügyvezető igazgatója szerdán juttatott el az MTI-hez. A dokumentum szerint az igaz, hogy a MHÚSZ az ez évi eilati EK és a setubali VK hosszútávúszó versenyeinek költségét fedezte, "de ezek a költségek az eredményes felkészülésének csupán a töredékét jelentették! És a versenyző nevezését ezekre a viadalokra - ugyanúgy, mint a korábbi nyíltvízi versenyeken - a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) és a LEN (Európai Úszó Szövetség) által Magyarországon elismert országos szakszövetségen, a Magyar Úszó Szövetségen keresztül nyújtották be, illetve fogadták el".

Az ügyvezető felidézte, hogy Risztov Éva 2009-ben a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola színeiben, Debrecen város támogatásával, a Magyar Úszó Szövetség akkori főtitkárának, Ruza Józsefnek a hathatós közreműködésével tért vissza az úszás világába.

"A sportoló pályafutása azóta is töretlen. Ha csak az idei eredményeket említjük, három számban lett országos bajnok, a debreceni rendezésű úszó Európa-bajnokságon pedig egy ezüst- és egy bronzéremmel tudatta, ez az ő éve lesz. Éva sikerrel harcolta ki az olimpiai indulás jogát két medencés szám mellett 10 kilométeres, nyíltvízi úszásban is. Ez utóbbiban augusztus 9-én, Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett. Véleményünk szerint a nyíltvízi úszás is része az úszósportágnak. Nem lehet különválasztani az úgynevezett medencés versenyszámoktól! Ez egy sportág! Egy európai (LEN) és egy nemzetközi szövetséggel (FINA) - szögezte le Orendi Mihály, majd így folytatta: - Úgy gondoljuk, hogy Risztov Éva olimpiai aranyérmét elsősorban saját kitartásának, szorgalmának és tehetségének köszönheti! A Debreceni Sportcentrum - Sportiskola ezt a diadalt az egyetemes magyar úszósport sikerének tekinti, és ezt a sportágat - véleményünk szerint - hazai szövetségi szinten kizárólag a Magyar Úszó Szövetség képviseli!"