Forma-1

A Mercedes akkora kutya, hogy bármit megtehet

  • P. Kele János

Egyszerre gyáva és következetlen az FIA ítélete a Mercedes ügyében: azt üzeni, hogy ha elég fontos vagy, szinte bármit megtehetsz, következmények nélkül. Azzal ráadásul, hogy a nemzetközi szövetség olyan büntetést rótt ki a stuttgartiakra, amelyet azok korábban saját maguk számára elfogadható alternatívaként kvázi felajánlottak a szervezetnek, egyenesen bohózattá silányította az eljárást. A Pirelli megúszta egy elmarasztalással, de nekik más céljaik voltak az üggyel.

Azok után, hogy a botrány kirobbanását követően Monacóban alig, Montréalban pedig egyáltalán nem volt hajlandó kommentálni a titokzatos illegális teszt ügyét a Mercedes, mindenki nagyobb adura számított tőlük. Ross Brawn, a csapat vezetője ráadásul interjúiban rendre valamilyen rejtélyes ütőkártyára utalt, amivel a párizsi meghallgatáson előállva majd teljesen új megvilágításba helyezik az ügyet. Mint a csütörtöki tárgyaláson azonban kiderült, ilyen ütőkártyáról szó sem volt, a Mercedes egyszerűen blöffölt - vagy még rosszabb, előre és pontosan tudta, hogy  maximum milyen büntetésre számíthat. És ez az, ami miatt az ember különösen rossz szájízzel tekint erre az egész történetre.

Titkolózás és hallgatás

Maga a sztori egyszerű: a Mercedes május 15-17. között három napig tesztelte a Pirelli új fejlesztésű abroncsait Barcelonában. A csapat két pilótája, Lewis Hamilton és Nico Rosberg együtt cirka 1000 kilométert teljesített a gyakorlás során, ráadásul mint utóbb kiderült, a gárda az idei fejlesztésű autóját használta a teszthez. Ami különösen gyanússá tette az egészet, hogy sem a Mercedes, sem a Pirelli nem verte nagydobra a gyakorlást, sőt, tulajdonképpen szigorú titoktartás mellett készültek, a két mercedeses pilóta például egyaránt fekete bukósisakban gurult a pályára, nehogy bárki felismerje őket.

Az eset a Monacói Nagydíjat megelőzően szivárgott ki, de sem a Mercedes, sem a Pirelli nem folyt bele túlzottan a nyilvánosság előtti vitákba, mindkét bírált szereplő a hivatalos meghallgatásra tartogatta érveit. A Pirelli helyzetét ráadásul az is bonyolította, hogy az FIA még nem újította meg az idény végén lejáró kizárólagos gumiszállítói szerződését, annak ellenére sem, hogy a gyártó már jelezte: az idő szorít, és mihamarabb tudni szeretnék, van-e értelme belevágniuk a jövő évi fejlesztésekbe.

Az FIA Nemzetközi Bírósága csütörtökön tartotta meghallgatását az ügyben, ám a várakozásokkal ellentétben sem a Mercedes, sem a Pirelli nem vett elő semmilyen ütőkártyát. A védelem stratégiája tulajdonképpen szövegértelmezési aggályokra szorítkozott, illetve arra, hogy a rivális Ferrari egyik korábbi tesztjét jogalapul felhasználva bizonyítsa, a Mercedes büntetése tulajdonképpen kettős mércét jelentene. De nézzük a főbb kérdéseket, sorjában.

Volt-e engedélye a tesztre a Mercedesnek?

A Mercedes csapatmenedzsere, Ron Meadows először május 2-án, telefonon beszélt a teszt lehetőségéről Charlie Whiting versenyigazgatóval. A csapat állítása szerint már ekkor világosan vázolták a helyzetet: a Pirelli kereste meg őket, és igen, a 2013-as autójukat akarják használni a gyakorláshoz. Később, mintegy tudatosítva a Mercedes elhatározásának szilárdságát, a csapatfőnök, Ross Brawn is beszélt Whitinggal.

Másnap, május 3-án Whiting azonnal az FIA jogi igazgatójához, Sebastien Bernard-hoz fordult állásfoglalásért abban a tekintetben, hogy van-e lehetősége egy csapatnak a 2013-as autójával tesztelni szezon közben.

Nem szabad elfelejteni, hogy mind az FIA-nak, mind a Pirellinek nagy szüksége volt egy szezon közbeni gumitesztre. A csapatok ugyanis nagyon hevesen bírálták a gumiszállítót a gyenge minőségű abroncsok miatt, ráadásul mivel a szezon első futamain többször előfordult, hogy a teljes futófelülete levált a gumiknak, az FIA-nak is lépnie kellett az ügyben. Mivel a gumik miatt a Formula-1-es versenyzők szervezete (GPDA) hivatalosan is panaszt emelt az FIA-nél, a kérdés tulajdonképpen nem is az volt, hogy lesz-e teszt, hanem, hogy kivel és milyen formában.

A gumikkal szemben felmerülő biztonsági aggályok miatt ráadásul a Pirelli szerint az is egyértelmű volt, hogy olyan autó szükségeltetik a teszteléshez, ami releváns adatokkal szolgál. Ezért nem lehetett ismét ahhoz az eszközhöz nyúlni, amihez korábban már többször, jelesül, hogy egy 2011-es Ferrarit használjanak a gyakorláshoz.

Whiting így aztán arról informálta a Mercedest, hogy a szabályok értelmében lehetséges a 2013-as autó használta, mindössze annyi kell hozzá, hogy a Pirelli az összes többi csapatnak is felajánlja a teszt lehetőségét. Mivel a Mercedes pontosan tisztában volt azzal, hogy az olasz gumigyártó 2012 márciusa óta többször is tesztelésre hívta a bajnokság összes csapatát, úgy vélte, elegendő felhatalmazása van a tesztre. Az FIA értelmezésében viszont Whiting beleegyezése nem számít, a szabályok értelmében az FIA Motorsport Világtanácsának kellett volna kimondania a döntő szót.

Miért titkolták?

A legégetőbb kérdés persze az, hogy ha a Mercedes biztos volt benne, hogy teljesen legálisan tesztel az idei autójával, vajon miért tett meg mindent annak érdekében, hogy eltitkolja a gyakorlást. A szereplők maguk persze végig tagadták, hogy titokban teszteltek volna, ők a jogilag sokkal finomabb privát kifejezést használták. A gyakorlatban azonban, mint azt látni fogjuk, nagy különbség nem volt a kettő között.

A Pirelli ugyanis nem tájékoztatta a csapatokat sem a teszt időpontjáról, sem a lehetőségéről. Korábban ugyan voltak megkeresések más csapatok felé is ( a Ferrari ugye kétszer is gyakorolt a két évvel korábbi autójával), és a Monacói Nagydíjat követően, valamint a meghallgatást megelőző estén is kiment egy köremail az istállóknak egy esetleges teszt lehetőségéről, de a Mercedes konkrét gyakorlásáról senki nem tudott.

Nem úgy, mint 2012 márciusában, amikor a Ferrari körözött egy korábbi autójával. Akkor az összes csapathoz befutott egy formális megkeresés, és bárki részt vehetett volna a teszten - más kérdés, hogy csak a maranellóiak válaszoltak a Pirelli megkeresésére. A Mercedes védekezése ebben a  viszonylatban arra épült, hogy hiába tesztelt formailag két évvel korábbi autóval a Ferrari, az az autó ugyanúgy megfelelt minden idén is érvényes szabálynak, így lényegi eltérés nincs a két eset között. Az FIA szerint azonban van, sőt, mivel a szabály világosan kimondja, két évvel korábbi konstrukcióval engedélyezett a tesztelés, ideivel viszont nem, a vitának sincs helye. Arról nem is beszélve, hogy miközben a Ferrari egy mindenki számára felajánlott lehetőségre csapott le, a Mercedes gyakorlásáról még csak tudomást sem szereztek a többiek.

A Mercedes a tárgyalás során elismerte, hogy hibáztak a helyzet kezelésénél, de azt végig tagadták, hogy szándékosan titkolóztak volna a riválisok előtt. Rosberg és Hamilton fekete sisakját ugyan nehéz volt kimagyarázni, de ügyvédjük, Paul Harris ezt is megtette, mondván a biztonsági személyzet hiánya megkövetelte, hogy a sztárpilóták felismerhetetlenek legyenek.

Szerződés, vagy szabályzat?

A védekezés egyik sarokpontja mindvégig az volt, hogy a Pirelli és az FIA között kötött (egyébként nem nyilvános) szerződés egyik pontjaként rögzítve van: a gumigyártó bármikor jogosult 1000 km-nyi _privát_ teszt lefolytatására. Ebben a szerződésben nincsen szó autókról, évjáratokról, mindenki számára kötelező felajánlásról, csakis arról, hogy a teszt privát (vagyis a Pirelli szervezi és bonyolítja, választja ki a résztvevőt, stb.), és 1000 km lehet a maximális távolsága.

A Pirelli és a Mercedes ezt a maga oldaláról úgy értékelte, senkinek semmi köze ahhoz, hogy a Pirelli egy privát, vagyis a saját égisze alatt zajló, és önálló forrásokból fedezett gyakorlásán mi történik. A tárgyalás során az érintettek olykor szó szerint is idézték a gumigyártó és a nemzetközi szövetség között kötött szerződést, amelynek negyedik szekciója (a tesztekről rendelkező) valóban nem szól arról, hogy a privát teszteknek hogyan kell viszonyulniuk a szabályzathoz.

Az FIA ugyanakkor végig úgy érvelt: egyértelmű, hogy a Pirelli által foganatosított teszteknek is alkalmazkodniuk kell az általános szabályrendszerhez, hiszen az azokon részt vevő csapatra vagy csapatokra az vonatkozik. A Mercedes ezzel szemben ismét a szabály betűjével érvelt, vagyis, hogy a szabályzat a csapatok által szervezett tesztekre vonatkozik, itt pedig a Pirelli saját hatásköréről volt szó.

Szerzett-e előnyt a Mercedes?

Bár a tárgyalás elsősorban nem ezt a kérdést járta körül, mégis, az egész ügy talán leglényegesebb aspektusa az, juthatott-e bármilyen előnyhöz a Mercedes annak köszönhetően, hogy 1000 km-t tesztelt az idei autójával.

Az FIA szerint, ha sikerült volna minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a Mercedes ellenfeleihez képest előnyre tett szert a vitatott legalitású tesztnek köszönhetően, akkor a csapatot az FIA Nemzetközi Spórtkódexébe ütköző magatartás miatt is el lehetett volna ítélni.

A teszten begyűjtött telemetriai adatok egyébként a Mercedeshez kerültek, és azokat titkosan, saját hatáskörében kezeli.

Az FIA ugyanakkor biztos benne, hogy már önmagában az 1000 km teljesítése is jelentős plusz információkhoz juttatta a Mercedest, akár az autó megbízhatóságát, akár mechanikai vagy épp aerodinamikai tulajdonságait illetően. Ezt az állítást egyébként - valljuk be - nehéz is tagadni, az 1000 km ugyanis nagyjából három versenytávnak felel meg.

A Pirelli új szerződést kaphat, a Mercedes röhög a markába

Összességében a Mercedes semmilyen megnyugtató érvet nem tudott felhozni vitatott húzása mellett. Ahhoz képest, hogy valódi, konkrét ütőkártyákat ígértek, tulajdonképpen nem történt egyéb, mint, hogy belementek egy nagyon durva szövegértelmezési vitába, és a szabály szelleme helyett megpróbálták annak betűjét érvényesíteni. Ez alapján persze akár még ártatlannak is lehet őket tekinteni, de valljuk be, ez csak gyakorló jogászok szemében ér valamit, aki kicsit is tisztában van a dolgok természetével, pontosan látja: a Mercedes bizony vaskos előnyhöz jutott 1000 km-nyi teszt formájában, ráadásul ennek tényét még meg is próbálta elrejteni a riválisok elől.

A Pirelli helyzete némiképp más, ők ugyanis tényleg kényszerpályán mozogtak, egyrészt a csapatok, másrészt az FIA oldaláról érkező nyomás miatt. Muszáj volt valakivel tesztelniük, de el sem tudom képzelni miképp gondolhatták, hogy nem lesz baj a Mercedes 2013-as autójából. Azzal ugyanis, hogy a stuttgartiak az idei konstrukciójukat használják, pontosan tisztában voltak, ne áltassuk magunkat.

A nyilvános megrovás az ő szempontjukból is győzelem, lévén az FIA nem viszi polgári bíróságra a dolgot, bár - és ebben a szakértők és a jogászok is egyetértenek - megtehetné. Hogy nem teszi, az akár jelzés is lehet a jövő évi szerződés megkötésének szándéka felé, ugyanis ne legyenek illúzióink, egy esetleges per az FIA és a gumiszállító között ennek lehetőségét is elfojtotta volna. Most már viszont az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Pirelli marad, bár az is igaz, valószínűleg nem lesz minden feszültség nélküli az ismételt szerződéskötés.

A Mercedes büntetése viszont tulajdonképpen nem büntetés, úgy pedig, hogy tulajdonképpen ők maguk javasolták a bíróságnak, egyenesen vicc. Mintha felcserélődtek volna a szerepek, a vádlott sorolja fel, hogy milyen büntetéseket tartana elfogadhatónak egy nyilvános bocsánatkérés fejében, miközben röhög a markába, mert a telemetriai adatok persze megvannak, jó helyen, titkosítva. Az egész ügy üzenete pedig nagyjából annyi, hogy ha elég nagy kutya vagy (és a Mercedes, mint az egyik utolsó gyári szereplője a sorozatnak, bizony elég nagy), akkor tulajdonképpen bármit megtehetsz, se meg nem büntetnek, se tisztára nem kell mosnod magad.

Az alábbi képen pedig a csapat két pilótája, Hamilton és Rosberg látható abban a pillanatban, amikor tudomást szereztek a bíróság döntéséről (a találatot a motorsportal.hu-nak köszönjük).