Vizes vb

Hosszú Katinka 400 vegyesen is verhetetlen volt!

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen vasárnap, a barcelonai vizes világbajnokság zárónapján.

Hosszú ismét leiskolázta a mezőnyt - Fotó: MTI

A rövidebbik vegyesúszú számban világbajnok Hosszú a legjobb és a világranglistán első helyet érő időeredménnyel (4:32.72) került be az esti döntőbe. A döntő másik magyar résztvevője, Jakabos eddigi egyéni rekordjánál úszott jelentősen jobbat (4:34.93), s a teljes rangsorban harmadikként végzett, az olimpiai bajnok kínai Je Si-vennel holtversenyben.

Hosszú remekül rajtolt, 50 méteren elsőként fordult Mireia Belmonte és Ocuka Miju előtt. A pillangóról világcsúcs-részidőn belül fordult a hátúszásra, Jakabos a negyed helyen haladt. 200 méternél már egy bő testhossz volt az előnye Katinkának az amerikai Elizabeth Beisel és a világcsúcs előtt! A kritikus mellúszás alatt sem olvadt a Vasas sportolójának előnye, míg Jakabos hatodikként fordult a gyorsúszásra. Hosszú elképesztő előnnyel verte az egész mezőnyt, a hazai közönség előtt versenyző Belmonte hajrázott, de nem tudta ledolgozni tetemes hátrányát, a világcsúcs ugyan elmaradt, ám így is nagy fölénnyel nyerte a számot Hosszú Katinka!

"A végére annyira elfáradtam, attól féltem, be sem érek a célba" - nyilatkozta Hosszú az MTI-nek. "Az tartotta bennem a lelket, hogy ha megérintem a falat, vége a világbajnokságnak, és boldogan megyek haza. A vb előtt simán kiegyeztem volna a két arany- és egy bronzéremmel is."

A magyar versenyző pályafutása harmadik vb-győzelmét szerezte meg, ezzel ő az első háromszoros világbajnok magyar úszónő, ezt Kovács Ágnes és Egerszegi Krisztina sem mondhatja el magáról. Legutóbb 2007-ben dupláztak a női vegyesúszó számokban, akkor az amerikai Katie Hoff érte el ezt a bravúrt.

Jakabos szintén kiválóan úszott, s 4:34.50 perces egyéni csúccsal csapott célba hatodikként.

Női 400 m vegyes, végeredmény:
1. HOSSZÚ KATINKA (magyar) 4:30.41
2. Mireia Belmonte García (spanyol) 4:31.21
3. Elizabeth Beisel (amerikai) 4:31.69
4. Madeline Dirado (amerikai) 4:32.70
5. Hannah Miley (brit) 4:34.16
6. JAKABOS ZSUZSANNA (magyar) 4:34.50
7. Je Si-ven (kínai) 4:38.51
8. Ocuka Miju (japán) 4:39.21