Gyász

Elhunyt Karl Erik Böhn, a női kéziválogatott szövetségi kapitánya

Vasárnap hajnalban, hosszan tartó, súlyos betegség után a tonsbergi kórházban életének 49. esztendejében elhunyt Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - közölte a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján.

Nyugodj békében, KEB! - Fotó: MTI

Az 1965-ben született Karl Erik Böhn játékos-pályafutása során 1986 és 1993 között 126-szor szerepelt a norvég férfi kézilabda-válogatottban. Edzői pályafutását a norvég férfi nemzeti csapat mellett kezdte másodedzőként, majd a Drammen trénereként dolgozott. 2002-ben került a Larvik női együtteséhez, amelynél másodedzőként, majd 2005-től vezetőedzőként dolgozott 2011-ig. Ötszörös bajnok, KEK-győztes volt a Larvikkal. Akkori élettársa, Heidi Löke győri átigazolása miatt menesztették. 2011 szeptemberében a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya lett. A csapattal kijutott a 2012-es szerbiai Európa-bajnokságra, 2011 novemberétől 2012 júniusáig pedig párhuzamosan a Győri Audi ETO vezetőedzőjeként is dolgozott. A klubbal megnyerte a magyar bajnokságot és a Magyar Kupát, emellett bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A magyar nemzeti csapattal bravúros szereplést követően bronzérmet szerzett a 2012-es Európa-bajnokságon.

A norvég szakembert 2011. augusztus 30-án neveztek ki szövetségi kapitánynak, s megbízatása a 2016-os riói olimpia végig szólt. Ő volt az első külföldi szakvezető a magyar válogatott élén. Szaktudásával, közvetlen viselkedésével, humorával gyorsan a játékosok és a szurkolók kedvence lett.

2012-ben Európa-bajnoki bronzérmet nyert a nemzeti csapattal Szerbiában. 2013 februárjában azonban akut leukémiát diagnosztizáltak szervezetében, csaknem tíz hónapos kezelése hazájában folyt. A tréner hat kemoterápiás-kezelésen és egy csontvelő-átültetésen esett át.

Böhnt tavaly novemberben gyógyultnak nyilvánították, azt tervezte, hogy januárban Magyarországra utazik, és márciustól ismét munkába áll. Karácsony előtt szörnyű hírt közöltek vele az orvosok, újra rosszindulatú sejteket találtak nála, kiderült, gyógyíthatatlan beteg. Azt tervezte, még egyszer ellátogat hazánkba, elbúcsúzni a válogatottól, magyar barátaitól, a szurkolóktól. Sajnos erre már nem kerülhetett sor.

Karl Erik Böhn január 6-án blogján rögzített üzenetben köszönt el mindenkitől. A kiváló edző megköszönte családjának, barátainak, ápolóinak a támogatást, majd azzal búcsúzott mindenkitől, hogy vigyázzon szeretteire, élje az életét, és ne riadjon vissza a kihívásoktól.

2012. december 16-án Belgrádban készült felvétel Karl Erik Böhnről - Fotó: MTI

"Azt tanultuk, hogy a boldogságot és az örömöt kell keresni az életben, míg a fájdalom és a nehézségek negatív dolgok. Szerintem ez nem így van, mindkettőt meg kell tapasztalnunk. Biztosan mondhatom, hogy az elmúlt évem tele volt kihívásokkal, fájdalommal és nehézséggel, különösen, amikor karácsony előtt megkaptam a halálos ítéletemet. De január 3-án úgy éreztem, most vagyok a legboldogabb és a legharmonikusabb. Nehéz elmagyarázni, hogy mi okozta ezt, de az átélt dolgok segítettek, hogy pozitívan viszonyuljak az élethez, és ne vegyek semmit túl komolyan. Mindannyian tudjuk, hogy egyszer meghalunk" - írta magyarországi barátainak, ismerőseinek küldött utolsó levelében Karl Erik Böhn.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. Mint mondta: a szövetségi kapitányát veszítette el a válogatott. Hajdu János, aki Karl Erik Böhn helyett megbízott kapitányként átmenetileg vezette a csapatot azt mondta: mindenki bízott Böhn felgyógyulásában, még akkor is, amikor azt mondták neki, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kiemelte: azzal a szándékkal vette át tavaly a csapatot, hogy idén márciusban visszaadja neki. Éppen ezért ugyanazzal a stábbal, ugyanazokkal a játékosokkal vívta végig a világbajnokságot - tette hozzá Hajdu János. A csapatot a 2013-as szerbiai világbajnokságon a Hajdu János, Siti Beáta kettős vezette, Görbicz Anitáék a nyolcadik helyen végeztek.

"Szeretném őszinte részvétemet kifejezni Karl Erik Böhn családjának és barátainak - mondta el megrendülten Vetési Iván, az MKSZ honlapjának. - Nagyon nehéz megszólalnom, még akkor is, ha az utóbbi hetekben sajnos tudtuk, hogy elkerülhetetlenül közeledik a vég. Az egész magyar kézilabda-társadalom hálás KEB-nek azért a fáradhatatlan és eredményes munkáért, amit a magyar női kézilabda-válogatott élén végzett. Karl Erik Böhnt a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti. Bennem mindörökre az a jelenet marad meg, amikor 2012 decemberében a válogatott tagjai boldogan dobálják Karl Eriket a levegőbe a győztes Európa-bajnoki bronzmeccset követően."

"Sajnos csak rövid időt töltöttünk együtt Karl Erikkel, nemcsak a klubnál, a válogatottnál is. De ez alatt a pár hónap alatt is megtapasztalhattuk, hogy KEB nemcsak kiváló szakember, hanem emberként is fantasztikus. Egyedülálló módon tudott motiválni bennünket, játékosokat, hatására csodákat műveltünk a pályán. Halála óriási veszteség számunkra!" - idézi Görbicz Anitát a Győri ETO közleménye.


A Magyar Kézilabda Szövetség gyertyagyújtással emlékezik Karl Erik Böhnre vasárnap 17 órától a Magyar Sport Háza Dózsa György úti bejáratánál.

Hasonló megemlékezést szervez a Győri Audi ETO KC. A klub, egykori vezetőedzőjére emlékezve ma este 18 órakor közös gyertyagyújtásra várja a szurkolókat a Magvassy Csarnokhoz. A KEB-bel közösen vívott bajnoki és BL-csaták emlékére ma este a csapat tagjai is gyertyát gyújtanak volt edzőjükért.