Nemzetközi foci

Meddig tart a spanyol csapatok brutális dominanciája?

Legyen szó akár a BL-ről, akár az EL-ről, vagy az egyéni díjakról, a spanyol bajnokság földbe döngölte a többi európai topligát.

A Real Madrid 4-1-re verte a Juventus, és ezzel megvédte a címét, ami korábban senkinek nem sikerült, mióta Bajnokok Ligájának nevezik a legnagyobb presztízsű európai kupasorozatot.

A Real sikere csak megerősítette a spanyol klubfutball dominanciáját, a legutóbbi négy BL-kiírást a Primera Divisónból érkező csapat nyerte (hármat a Real, egyet a Barcelona), az elmúlt hét győztesből pedig öt spanyol, mert a Barca 2011-ben is sikerrel vívott meg egy döntőt.

Ráadásul, ha hozzátesszük, hogy a Real 2014-ben és 2016-ban is az Atlético ellen vívott madridi házifinálét, akkor még egyértelműbb a helyzet.

Az Európa Ligában is hasonló tendenciát fedezhettünk fel az utóbbi években, idén a Manchester vitte el a pálmát, előtte viszont zsinórban háromszor a Sevilla ért révbe, úgyhogy az elmúlt hat évben a spanyolok és az angolok osztoztak a dicsőségen, mert a Sevilla és a MU mellett a Chelsea (2013) és az Atlétco (2012) pezsgőzhetett.

A fentiekből következik, hogy az európai Szuperkupában az utolsó három évben mindig spanyol házidöntő volt, az Európa Liga-győzteseként a Sevilla háromszor játszhatott a trófeáért, de egyszer sem tudott győztesen kijönni a csatákból, bár két alkalommal is hosszabbításig nyúzta a Realt, illetve a Barcát.

2014 óta harmadszor láthattuk a Real ünneplését

Ha nem a csapatokat, hanem az egyéni díjakat nézzük, akkor is hasonló a helyzet, az Aranylabda-választáson 2008 óta Cristiano Ronaldo és Lionel Messi osztozott az első helyen, és bár a portugál első sikerénél még a MU játékosa volt, azóta háromszor nyert a realosként, a Barca ikonja pedig ötször, vagyis ezt a kategóriát is a spanyol bajnokság két nagyágyúja uralja.

A legjobb európai góllövőnek járó Aranycipő esetében a legutóbbi tizenegy győztes közül kilenc a La Ligából érkezett, kettő pedig a Premier League-ből, őket pedig úgy hívják, Cristiano Ronaldo és Luis Suárez, akik azóta összesen négyszer lettek a legjobb gólvágók spanyol csapatot erősítve.

Ideje lassan összekapnia magát a többi nagy topligának, mielőtt a spanyol klubok miatt unalomba fulladnak az európai kupasorozatok.

Ki nyeri a BL 2017-2018-as idényét?
Barcelona 6.00
Real Madrid 6.00
Bayern München 6.50
Juventus  11.00
Chelsea 13.00
Manchester City 13.00