Nemzetközi foci

Így reformálják meg a büntetőket a labdarúgásban

  • varin

A FIFA már teszteli a büntetőrúgások pszichológiáját alapjaiban megváltoztató rendszert.

Az elmúlt hetekben több szabályváltoztatási javaslat is napvilágot látott, amellyel megreformálnák a modern labdarúgást. Több közülük vélhetően csak terv marad, így például Marco van Basten korábbi javaslatai is csak elméletben válhatnak a futball részévé, ám az igencsak valószínű, hogy a tizenegyesek lebonyolítása hamarosan változni fog.

A jelenlegi rendszerben az elsőként büntetőt végrehajtó csapat átlagosan 60%-ban nyeri a párharcot egy kimutatás szerint.

A nemrég kezdődött U17-es Eb-n már tesztelik az úgynevezett ABBA-szisztémát, amely megváltoztatná a hosszabbítást követő büntetők sorrendjét az egyenes kieséses szakaszban.

Mint az a betűkombinációból is látszódik, "A" csapat kezdené a párbajt, majd "B" csapat jönne kétszer, végül ismételten "A" csapat lőne egyet. A metódus ezután pedig tovább ismétlődik, amíg döntésre nem viszik a felek a kérdést. Az ABBA-rendszert egyébként a teniszben is használják a rövidített játék során.

Az UEFA állítása szerint ez azért lehet különösen hasznos, hiszen így mindig más kezdené az adott párban a büntetőrúgást, amely elvenné azt az előnyt az egyik csapattól, hogy mindig elsőként lőhet, vagyis az igazi nyomás mindig azon a félen lenne, amely kiesik, amennyiben hibázik. A büntetőrúgások elején a játékvezető pénzfeldobással döntené el azt is, hogy melyik kapura rúgjanak és azt is, hogy melyik csapat kezdje a tizenegyeseket.

Fogadj a Tippkirályban a hét mérkőzésére dupla pontért és nyerd meg értékes nyereményeink egyikét! Részletek a képre kattintva!