Premier League

A City kikapott Sunderlandban, elhúzott a háromszor is talpra álló United

A címvédő Manchester City meglepetésre vereséget szenvedett a Sunderland pályáján karácsony másnapján, az angol labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában. A listavezető Manchester United háromszor is egyenlített, majd a legvégén fordított a vendég Newcastle United ellen, így a Vörös Ördögök előnye már hét pont.

A szigetországban karácsonykor sem szünetel a labdarúgás, sőt, most kezdődik a nagyüzem, a következő nyolc napban három fordulót rendeznek a Premier League-ben. Karácsony másnapján a Boxing Day-jel indult az ünnepi futballprogram.

Man. United-Newcastle

Sir Alex Ferguson a meccsdömping okozta megterhelést csapatának változtatásával próbálja meg a lehető legeredményesebben ellensúlyozni, ennek megfelelően jócskán változtatott kezdőcsapatán, a Swansea ellen (1-1) gyengén játszó Wayne Rooney például a keretben sem volt, míg Chris Smalling, Paul Scholes, Ryan Giggs és Javier Hernández a kezdőcsapatban kapott helyet

A 5. percben a semmiből vezetést szerzett a Newcastle: Carrick hibázott a középpályán, Demba Ba meglódult, 20 méterről kapura lőtt, a labda kijött David De Geáról, az érkező Perch a hálóba vágta (0-1). A Manchester United hiába rohamozott, sokáig helyzetig sem jutott, a szakadó esőben a csúszós, felázott talaj megnehezítette mindkét együttes dolgát.

A 25. percben egy jobb oldali szabadrúgás után ide-oda pattogatott a labda, Hernándeztől Evans elé került, aki közelről bepasszolta a kapuba (1-1). A középkezdés után Demba Ba lőtt a 16-os vonaláról a kapu mellé. A 29. percben Simpson jobb oldali beadását a menteni igyekvő Evans továbbította a saját csapata hálójába (1-2). Cissé közben lesen állt, és zavarta De Geát is, azonban hosszas tanakodás után megadták a gólt.

A 39. percben Marveaux 19 méterről, szabadrúgásból a felső lécre tekert. A Vörös Ördögök rengeteg hibát vétettek hátul, és a középpályán Giggs és Scholes is rendre elvesztette a párharcokat, a Szarkák jóval veszélyesebben játszottak.

Robin van Persie veszélytelen emelésével indult a második félidő, a hazaiak továbbra is erőtlenek voltak, első szögletükre az 58. percig kellett várni. A sarokrúgás veszélytelen volt, de támadásban maradt a United, jobbról ívelték be a labdát, Perch Patrice Evra elé csúsztatott, a francia védő tolt egyet a labdán, és 17 méterről kilőtte a bal alsót (2-2). A Newcastle nem tört meg, harmadszor is megszerezte a vezetést: Obertan balról laposan adott középre, Papiss Cissé kapásból a kapu közepébe helyezett (2-3). A United viszont harmadszor is egyenlített: Van Persie 15 méteres löketét még kiütötte Tim Krul, de másodjára a holland a bal alsóba lőtt (3-3). A 73. percben Hernández szórakozott el egy ziccert, majd Valencia lőtt mellé-fölé. A 77. percben van Persie balról, 11 méterről a hosszú alsó mellé perdített, nem sokkal később Hernández fejelt tisztán a jobb alsó mellé.

A hajrában Shola Ameobinak volt egy kapufája, a másik oldalon Hernández közelről Krul kezébe bólintott. A vendégek húzták az időt, hiába, a végén Javier Hernández közelről passzolt a hálóba (4-3). Vurnon Anita komolynak tűnő sérülése miatt közel 100 percig tartott a találkozó, amit ha nehezen is, de megnyert a Manchester United, és mivel a Sunderland legyőzte a Manchester Cityt, a Vörös Ördögök hét ponttal vezetik a tabellát. A Newcastle 1972 óta nyeretlen az Old Traffordon.

Sunderland-Man. City

A Manchester City ahhoz a Sunderlandhez látogatott, melyet októberben magabiztosan győzött le hazai környezetben, idegenben azonban újfent balszerencsésnek bizonyult Roberto Manciniék találkozása a Macskákkal. A hazaiak nyerőemberének ráadásul a világoskékek korábbi játékosa, Adam Johnson bizonyult, aki az 53. percben jobbról, a vonal mellől befelé cselezett, majd a tizenhatos csücskének közeléből óriási gólt lőtt a rövid sarokba. (1-0) Joe Hart kapust alaposan meglepte a lövést, ugyanis hiába vetődött el, testéről a hálóba gurult a labda.

A vendégek hiába rohamoztak a folytatásban, túlságosan kiismerhetően, kevés fantáziával szövögették támadásaikat. A labdaszerzések után inkább a Sunderland növelhette volna előnyét, ha precízebb az utolsó passzoknál. A tavalyi szezonhoz hasonlóan a City ismét üres kézzel távozott a Fény Stadionjából, ezzel az idényben elszenvedte első idegenbeli vereségét a címvédő.

Norwich City-Chelsea

Fergusonhoz hasonlóan Rafa Benítez is rotált, Eden Hazard pihenőt kapott, Viktor Moses került a kezdőbe, míg David Luiz újfent a középpályán szerepelt. A Kékek nyomasztó fölényben futballoztak az első percekben, de komoly gólhelyzetig nem jutottak, aztán lassacskán magára talált a hazai csapat is. A 34. percben Juan Mata az oldalhálót találta el, pár perccel később Obi Mikel 19 méterről centikkel suhintott a felső léc fölé. A 38. percben Oscar cselezgetett a 16-os előterében, majd Matához passzolt, aki 19 méterről, középről a bal alsóba csavart (0-1).

A londoniak domináltak a második félidőben, a 70. percben Moses lőtt kapufát. A legutóbb az Aston Villának nyolc gólt vágó Chelsea Norwichban csak egy gólig jutott, de ez is elég volt a három ponthoz. A Chelsea négy pontra megközelítette a Manchester Cityt.

A többi mérkőzésen

A játéknap előtt ötödik Everton hozta a kötelezőt a már hat bajnoki óta nyeretlen Wigan ellen, a liverpooliak hét forduló óta nem találtak legyőzőre, Phil Neville győzelemmel ünnepelte 500. Premier League-mérkőzését. A Reading hat vereség után szerzett pontot, a Swansea-vel ikszelt.

Premier League, 19. forduló:
Everton-Wigan Athletic 2-1 (0-0)
gólszerző: Osman (52.), Jagielka (77.), ill. Koné (82.)
 
Fulham-Southampton 1-1 (1-0)
gólszerző: Berbatov (8.), ill. R. Lambert (85. - 11-esből)
 
Manchester United-Newcastle United 4-3 (1-2)
gólszerző: Evans (25.), Evra (58.), Van Persie (71.), Hernández (90.), ill. Perch (5.), Evans (29. - öngól), p. Cissé (68.)
 
Norwich City-Chelsea 0-1 (0-1)
gólszerző: Mata (38.)
 
Reading-Swansea City 0-0
 
Sunderland-Manchester City 1-0 (0-0)
gólszerző: A. Johnson (53.)
 
Később:
Queens Park Rangers-West Bromwich Albion 16.15
Aston Villa-Tottenham Hotspur 18.30
Stoke City-Liverpool 20.45
 
Az Arsenal-West Ham United mérkőzést a londoni metróvezetők sztrájkja miatt január 26-án rendezik.