Bundesliga

Stieber-gól a Dortmundnak, a Bayern két pontot Nürnbergben hagyott

A Bundesliga 12. fordulójában a Borussia Dortmund 3-1 arányban győzte le a Greuther Fürthöt, a vendégek találatét Stieber Zoltán szerezte. A Bayern München mindössze 1-1-es döntetlent ért el a Nürnberg otthonában, s Huszti Szabolcséknak sem volt jó napjuk: a Hannover hazai pályán kapott ki a Freiburg ellen.

Dortmund-Fürth

A hazaiak egyik legjobbjuk Marco Reus nélkül léptek pályára, ennek ellenére már a negyedik percben vezetést szereztek. Götze egy lövőcsellel elküldte védőjét, a labda Lewandowskihoz került, aki néhány méterről a kivetődő kapus mellett a hálóba pofozta a labdát (1-0). A válasz két perc múlva érkezett, Stieber kapott egy kiugratást, s a magyar játékos mintegy 11 méterről átemelte a labdát Weidenfeller felett (1-1). A találat kísértetiesen emlékeztetett Stieber Frankfurt elleni góljára

Stieber a Dortmund ellen is betalált

Az első negyed óra végén ismét előnybe került a Dortmund: Blaszczykowski forgolódott a tizenhatoson belül, Nehrig hátulról belerúgott, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. Nehrig az elmúlt héten a Fürth fennállásának első büntetőjét értékesítette a Bundesligában a Mönchengladbach ellen, ezúttal ő okozta azt. A tizenegyest Lewandowski derékmagasságban a jobb sarokba lőtte (2-1). A címvédő azonban vezetése ellenére nem játszott fölényben, a 29. percben könnyen egyenlíthettek volna a vendégek, de Stieber passza után Sararer tizenhatoson kívüli lövését Weidenfeller szögletre ütötte.

Néhány perccel később a hazaiak növelhették volna előnyüket, de Götze átadását követően Blaszczykowski az ötös sarkáról ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt. A hajrában Sararer ismét lövésre vállalkozott, szinte ugyanonnan, mint mintegy tíz perccel korábban, tekerése pedig a hosszú kapufán csattant. Óriási egyenlítési lehetőség, remek kísérlet volt. Röviddel később növelte előnyét a Dortmund, Götze kapott egy kiugratást, s előbb a kapus Grün, majd a keresztező Schmidtgal mellett húzta el a labdát, mielőtt két méterről az üres kapuba lőtt (3-1).

A szünet után aztán alaposan leült a találkozó, ezen az sem segített, hogy a 65. percben Reust is becserélte Jürgen Klopp - a hazaiak harmadik góljának szerzője, Mario Götze vonult le a pályáról. A Dortmund a második játékrészben a labdatartásra összpontosított, anélkül, hogy veszélyes helyzetet alakított volna ki. A haziak győzelmét ennek ellenére semmi sem veszélyeztette.

Nürnberg-Bayern München

A Bayern München a bajnokság egyik legrosszabb formában lévő csapatához, a Nürnberghez látogatott, s sok időt nem vesztegetett, hogy megszerezze a vezetést. Mindössze a harmadik percben jártunk, amikor Tyimoscsuk előreívelése után Pinola elvétette a labdát, Kroos így begyalogolhatott a büntetőterületen belülre, átadását pedig Mandzukic értékesítette (0-1).

A Bayern előszor vesztett pontot idegenben

A Nürnberg húsz percen át egyáltalán nem találta a ritmust, de később is inkább a Bayern kezdeményezett. A bajorok a legközelebb a 35. percben álltak a 2-0-ás vezetéshez, akkor Shaqiri továbbított Rafinha elé, aki már csak Schäfer kapussal állt szemben, de a hálóőr védte a brazil hátvéd jobb alsó sarokba tartó lövését.

A második játékrész elején szintén született egy gyors gól, de azt meglepetésre a hazaiak szerezték. A Bayern-nevelésű Markus Feulner szerezte meg a labdát Kroos rossz passza után, vitte-vitte azt, majd a kaputól majd' harminc méterre lövésre vállalkozott. A lövésbe Neuer még beleért, de csak beljebb segíteni tudta a játékszert a jobb alsó saroka (1-1).  

A gól után egyből megélénkült a találkozó, kár, hogy ez nem helyzetekben, hanem lapokban mutatkozott meg. Hat perc alatt négyszer mutatta fel a játékvezető a sárga kártyát, a hazaiaktól Chandler, Polter és Gebhart a vendégektől Schweinsteiger kapot figyelmeztetést. A 76-ban Gebhart ráadásul másodszor is "besárgult", így idő előtt mehetett zuhanyozni. A müncheniek azonban képtelenek voltak kihasználni az emberelőnyt, legközelebb Shaqiri járt a gólhoz, de a svájci lövése kapu mellé szállt.

A Bayern először kapott idén idegenben gólt, s először vesztett pontot vendégként a Bundesligában.

Hannover-Freiburg

A Hannoverben Huszti Szabolcs kezdőként kapott lehetőséget, de csapatának korán nem várt pofont kellett elszenvednie. A 12. percben Daniel Caligiuri tört be a tizenhatoson belülre a bal szélről, az alapvonalról középre gurított, ahol Rosenthal még elhibázta a lehetőséget, de mögötte érkezett Schmid, akinek csak az üres kapuba kellett továbbítania (0-1)

A Hannover a múlt héten a Stuttgart ellen megmutatta, hogy hátrányból is képes nyerni, ezúttal ismét futhattak az eredmény után a hazaiak. Ezt eleinte nem túl sikeresen tették, 25 percet követően 5-1 volt a kapura lövési arány a Freiburgnak, a 33. percben azonban büntetőhöz jutottak Husztiék. A vendégek addigi legjobbja, Caligiuri kezezett a tizenhatoson belül. Ugyan a szezon elején a magyar játékos lőtte a büntetőket, a Stuttgart ellen Abdellaoue betalált, s ismét ő állt a labda mögé. A norvég csatár magabiztosan talált be, annak ellenére, hogy a kapus jó irányba ment (1-1).  
A fordulás után szinte hasonló forgatókönyv szerint zajlott a mérkőzés, mint előtte, a Freiburg ismét korán vezetést szerzett. Az a Rosenthal, aki Schmid gólja előtt elvétette a labdát, most elvette Eggimanntól a játékszert, kényszerítőzött Kruséval, majd az üres kapuba lőtt (1-2). A folytatásban a Hannover próbálkozott ugyan, s Ya Konan fejesei révén több alkalommal veszélyeztetett, de képtelen volt betalálni.

A Hannover nemrég még közel másfél éven át veretlen volt hazai pályán a Bundesligában, most rövid idő alatt másodszor szenvedett vereséget.

A többi mérkőzésen

A Szalai Ádámot foglalkoztató Mainz egy alacsony színvonalú meccsen maradt alul Hamburgban, a Hajnal Tamás nélkül felálló Stuttgart győzött a Mönchengladbach otthonában. Az Eintracht Frankfurt 4-2 arányban verte az egyre nagyobb gödörbe kerülő Augsburgot.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239572  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239567  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239570  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239574  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239568  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/bundesliga-I-2012-2013/1239575 
Bundesliga
12. forduló
Borussia Dortmund-SpVgg Greuther Fürth 3-1 (3-1)
Gólszerzők: Lewandowski (4., 15., a másodikat tizenegyesből), Götze (42.) ill. Stieber (6.)
 
1. FC Nürnberg-FC Bayern München 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Feulner (46.) ill. Mandzukic (3.)
Kiállítva: Gebhart (76.) - Nürnberg
 
Hannover 96-SC Freiburg 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Abdellaoue (33., 11-esből) ill. Schmid (12.), Rosenthal (55.)
 
Hamburger SV-1. FSV Mainz 05 1-0 (0-0)
Gólszerző: Szon (63.)
 
VfL Borussia Mönchengladbach-VfB Stuttgart 1-2 (1-1)
Gólszerzők: Stranzl (7.) ill. Harnik (8.), Brouwers (72., ö.g.)
 
Eintracht Frankfurt-FC Augsburg 4-2 (2-1)
Gólszerzők: Mölders (7., ö.g.), Aigner (33.), A. Meier (52., 75. a másodikat tizenegyesből) ill. Koo (45.), Mölders (64.)