Férfi kézilabda-vb

50 százalék esélye van a magyar csapatnak - Fazekas Nándor

  • Maruzsa István

A magyar férfi kézilabda-válogatott hétfőn este a Lengyelország elleni nyolcaddöntőben lép pályára a spanyolországi világbajnokságon. Fazekas Nándor, az olimpián negyedik helyezett csapatban még szereplő kapus a hatharom.hu-nak mondta el véleményét az ellenfélről és a világbajnokság többi szereplőjéről.

Ahogy a papírforma is sejtetni engedte, komoly harc folyt a C csoportban, ahonnan a több hasonló képességű csapat közül kapták végül Lengyelországot a mieink. Fazekas Nándor a hatharom.com-nak elmondta, hogy lehetett volna könnyebb és nehezebb is az ellenfél: "Nagyon egyforma erejű a lengyel, szlovén, szerb hármas, és akkor már inkább a lengyelek legyenek az ellenfelek, mint a szlovénok, jobban fekszik nekünk a stílusuk. De az fog dönteni, hogy ki milyen lábbal kelt fel, kinek van jobb napja, 50-50 százalék esélyt adok mindkét csapatnak. A lengyelek felállt fal ellen is nagyon jól játszanak és 2007 óta egy nagyon komplett, egységes csapatuk van, aminek hol jobban, hol rosszabbul jön ki a lépés a világversenyeken. A pech, hogy általában a világbajnokságokon szerepelnek jobban."

Fazekas Nándor és Zubai Szabolcs öröme a londoni olimpia negyeddöntőjében, az Izland elleni mérkőzés után 2012-ben.

A csoportkör utolsó fordulójában a D csoportban több csapat, így a magyar is befolyásolhatta volna, hogy milyen ágra kerüljön, ha nem veszi komolyan a maga mérkőzését. Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezt határozottan elutasította, de kissé meglepő módon Horvátország is keményen odatette magát és győzött is Spanyolország ellen, így pedig nehéz ágra került.

"Úgy tűnik, hogy a horvátok nem spekulálnak, minden meccset meg akarnak nyerni, de mindig is ilyen volt a mentalitásuk. Így összejött egy francia-horvát ág, az elődöntőben pedig a dánok jöhetnek a győztes ellen. Ezzel a spanyolok jártak a legjobban, nekik is erős meccseket kell játszaniuk, de nem ugyanolyan erejű ellenfelekkel a döntőig. Ma a szerbekkel, utána a negyeddöntőben a németekkel találkozhatnak, az elődöntőben pedig az oroszokkal vagy a szlovénekkel. Ez viszont azt mutatja, hogy a horvátok nem számolgatnak, nem elődöntőben vagy döntőben gondolkoznak, hanem meg akarják nyerni a világbajnokságot" - véli az MKB Veszprém kapusa.

Fazekas Nándor a legjobbak eddigi teljesítményéről is elmondta a véleményét: "Az eddigiek alapján a horvátok erősebbek, mint a franciák, de utóbbiak az elmúlt években mindig így kezdtek, aztán az elődöntőben és a döntőben játszottak a legjobban. Persze ezt sem lehet a végtelenségig csinálni, előbb-utóbb nem jön össze nekik. De nem csak a favoritokról kell beszélnünk, rajtuk kívül még sok jó csapatot láttam. A német-macedónt öröm volt nézni, szerintem a fehéroroszok sem mutattak rossz képet magukról. Sok dobogóesélyes csapat van, amelyek még a négy vagy a nyolc közé sem juthatnak majd be. Örülök, hogy ilyen jó színvonalú a világbajnokság, jó meccseket láthatnak a nézők."

A 21:30-kor kezdődő Magyarország-Lengyelország nyolcaddöntőről élő szöveges közvetítést olvashattok a hatharom.com-n!