Premier League

A fél Premier League kieshet - körkép a hátsó régióról

Tíz csapat kiesésére is van esély a fogadóirodák szerint. Elemeztük az esélyeket és tippeltünk is.

Noha az előző Premier League-szezon nem tobzódott az izgalmak sem az élmezőnyben, sem a hátsó szekcióban, ezt a fajta viszonylagos unalmat az utolsó fordulóban azért nem kellett megszokjuk az elmúlt években. A kiesés ellen vívott küzdelem ugyanis szinte minden idényben parázs izgalmakat és kiélezett csatákat ígér, amely talán még érdekesebb is, mint a bajnoki versenyfutás. Az élmezőny csapatainak kielemzése után következzen a "kiscsapatok" mustrája, lássuk, idén kik szeretnék majd elkerülni a 18-20. helyet.

Az elmúlt évekkel ellentétben idén sok jót nem lehet jósolni a frissen feljutott csapatoknak, legalábbis a Huddersfield Townnak és a Brightonnak - nem véletlenül ez a két gárda a legesélyesebb az azonnali búcsúra.

Melyik csapat esik ki?
Huddersfield 1.66
Brighton 2.20
Burnley 2.25
Watford 2.75
Swansea 3.00
Newcastle 4.50
Crystal Palace 6.00
Bournemouth 7.00
West Bromwich 7.00
Stoke 7.00

Meglepő módon Chris Hughton Brightonja igen simán vette a Championship akadályát, csakhamar kiderült, hogy a Newcastle United mellett a Sirályok jutnak majd fel. Az előző szezonhoz képest volt némi játékosvándorlás a csapatnál, meglepő módon távozott például az egész évben kitűnően védő Stockdale kapus és helyét a valenciai Mathew Ryan vette át.

A csapat a másodosztály szintjén rendkívül ütőképes, masszív csapat volt, kemény, de nem látványos futballjuk kifizetődő volt. Megvan bennük a támadópotenciál, Glenn Murray és Anthony Knockaert remek játékosok, de többségében ismeretlen spílerekből kell csapatot építsen az ír mester. Noha a Premier League hátsó régiója talán az eddigi éveknél is szorosabb mezőnyt ígér, nehéz elképzelni, hogy a B&H ebből úgy tudjon kijönni, hogy az bennmaradást ér majd.

Szó se róla, a Hudderfieldnél is megpróbálják a szinte lehetetlent, 43 millió euró értékben már vettek is játékosokat, így felkészülten várhatják a Premier League-évet. David Wagner kerete azonban még így is rendkívül gyenge - hogy mást ne mondjuk, csapatértékük még a 19. Brightonnál is kategóriákkal lejjebb van. A Terrierek történetük első PL-szereplésére készülnek, feljutásuk igazi bravúrnak számított. A gárdának azonban hatalmasat kell előre lépnie, ha nem akarnak ők lenni a következő szezon Middlesbrough-hoz hasonló impotens csapata, a 46 bajnokin szerzett 56 gól nem ígér sok jót a kemény PL-csapatokkal szemben.

A Premier League-ben a kiesés elkerüléséhez az elmúlt öt esztendőben átlagosan 36 pontot kellett gyűjteni.

A negatív gólkülönbséggel végző Huddersfieldnél elsősorban támadókat szerződtettek, Tom Ince és Steve Mounie mellett véglegesítették az év játékosának megválasztott Aaron Mooy szerződését is. Szakértők szerint azonban érdemes lesz figyelni a Town játékára, hiszen Jürgen Klopp jó barátjától, David Wagnertől várható néhány meglepő technikai húzás, agresszív, letámadásra épülő futballjuk pedig kuriózum is lehet a kiscsapatok között. Bennmaradásukra azonban egy forintot tenni is bátorság lenne.

Sorban a harmadik feljutót kell megemlítenünk, de több csapat kiesése is valószínűbb, mint a Newcastle Unitedé. A Szarkák kerete telis-tele van rutinos játékossal, miként Rafa Benítez nevét sem kell egyetlen futballfanatikusnak sem bemutatni. Azonban meglepő módon a nagy igazolások egyelőre el-elmaradoztak a Tyne-partján, a Mike Ashley-féle híresen nagy - de sokszor felelőtlen - költögetés most még nem indult be, ami miatt már a szurkolók és Benítez is felszólalt.

A csapat támadójátékával nincs gond, a gárda még úgy is 85 gólig jutott, hogy az első számú gólvágó, Dwight Gayle a szezon egyharmadában sérült volt, de ehhez még szerződtette a gárda Jacob Murphyt is a Norwichtól, aki képes lehet egy jó szezonra a jobb szélen. A Szarkák kiesésének nincs sok realitása, Benítez fiai a középmezőny végét, a 11-13. helyet célozhatják meg reálisan.

Ha nem a harmadik feljutó, akkor vajon ki? A szakértők egyértelmű és egybehangzó véleménye az, hogy a harmadik kieső a Burnley gárdája lesz, amely tavaly szenzációsan teljesített hazai pályán. Sean Dyche fiai 33 pontot szereztek a Turf Mooron, amely elsősorban a kiváló védelemnek köszönhető.

Michael Keane személyében azonban talán a legjobb játékosa távozott a Burnley-nek, márpedig az Evertonhoz szerződő hátvédet még nem sikerült pótolni. A csapat támadójátéka nagyon gyenge, Andre Gray a Championship után a Premier League-et már nem tudta meghódítani, Sam Vokes 12 gólja sem kirívóan nagy teljesítmény. A támadójáték eddig nem kapott vérfrissítést, Michael Keane nélkül pedig a hátsó négyesben is hatalmas lyuk tátong. Egyszerű következtetés jön: a harmadik feljutó, a Newcastle United nem fog kiesni, valakinek viszont mennie kell, ez pedig a Burnley lesz, hacsak nem tudják megismételni a tavalyi parádés hazai teljesítményüket.

A legtöbb kérdőjel idén a Watfordot övezi majd, amely tavaly sem volt messze a veszélyzónától, ám végül a 16. helyen végzett. A csapat élére Marco Silvát nevezték ki, aki a Hull Cityt nem tudta ugyan megmenteni, de 22 meccsből sikerült a portugál mesterrel 8-at megnyernie a Tigriseknek, amely nem rossz eredmény.

Nyáron volt jövés-menés a Darazsaknál, érkezett a brazil tehetség Richarlison a támadósorba, valamint véglegesítették Tom Cleverley szerződését és elhappolták a Chelsea tehetséges játékosát, Nathaniel Chalobah-t. Vélhetően a Watfordnak a következő szezonja is ingatag lesz, keretük azonban hangyányival erősebb, mint a Burnley-é, így kettejük nagy csatározásában - elsősorban az edző személye miatt - mi a Darazsak bennmaradására voksolunk.

Sigurdsson jövője erősen kérdéses

Hatalmas menekülést mutatott be a Swansea csapata, köszönhetően elsősorban Paul Clement kiváló munkájának. Az idei szezonra azonban egy brutálisan nagy kérdőjel áll még a walesi gárda neve mellett, ez pedig Gylfi Sigurdsson átigazolása. Az izlandi sztár iránt az Everton érdeklődik, ha pedig távozik Liverpoolba a szabadrúgáskirály, akkor 40-50 millió fontért erősíthet tovább a csapat. Sigurdsson azonban hatalmas értéke a Hattyúknak, messze a legfontosabb játékosa a Swansea-nak, így bárkivel is próbálnák őt pótolni, aligha sikerülne. A védelembe érkezett Roque Mesa, de a hátvédsor így is gyenge, erősítésre szorul. A képlet jelenleg szerintünk egyszerű: ha Sigurdsson marad, a Swansea-nak nem lesz baja, ha távozik, esélyes a kiesésre, de még akkor is van náluk 3-4 gyengébb csapat.

Az oddsok alapján négy csapatot sorolhatunk a veszélyzóna együttesei közé, ám a Crystal Palace, a Bournemouth, a Stoke City és a WBA búcsúja is hatalmas meglepetés lenne. Különösen Eddie Howe gárdája erősített szépen, a Bournemouth szerződtette Nathan Akét, Asmir Begovicot és Jermaine Defoe-t is, így akár egy masszív középcsapat, szélsőséges esetben top10-es gárda is lehet Dél-Angliában.

Az eszmefuttatás végeredménye nem tartogat nagy meglepetést, a fogadóirodákkal egyetértünk, valóban a Brighton, a Huddersfield és a Burnley búcsúja a legvalószínűbb.

Melyik csapatok esnek ki?
hatharom.com-tipp: Brighton, Burnley, Huddersfield
Odds: 17.00
2017-08-11;47
2017-08-12;47
2017-08-13;47