Wimbledon

Drámai csatában szerezte meg második wimbledoni címét Djokovics

A szerb Novak Djokovics ötszettes győzelmet aratott Roger Federer ellen a wimbledoni torna férfi egyes fináléjában.

Közel négy órás küzdelem után, az első kiemelt Novak Djokovics 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4-es győzelmet aratott a hétszeres bajnok Roger Federer ellen. A szerb világklasszis pályafutása második wimbledoni trófeáját nyerte, összességében pedig a hetedik Grand Slam-győzelmét ünnepelhette. Ezzel a győzelemmel tavaly október után ismét világelső lesz a jövő héttől, míg a svájci legenda a harmadik helyre ugrik előre a ranglistán.

Fantasztikus színvonalon kezdődött a mérkőzés, ami az egész első szett alatt kitartott. Fogadóként egyiküknek sem sok babér termett, így következhetett a rövidítés. A tie-breakben szintén nem bírtak egymással, hol egyikük, hol a másikuk volt előnyben, végül Federer koncentrált jobban, akinek létfontosságú volt az első játszma megnyerése, ugyanis major tornán még soha nem fordított 0:1-ről a szerb ellen.

A második játszmát sokkal összeszedettebben kezdte Djokovics, rögtön bréklabdához jutott. Ezt az adogatójátékot még túlélte Federer, a következőben viszont már brékelt a szerb, és ezt az előnyt nem is adta ki a keze közül. A színvonal egyértelműen esett, ami elsősorban a svájcinak volt köszönhető, aki túlságosan is megnyugodott az első felvonás behúzása után.

A harmadik szett elképesztő adogatócsatát hozott, fogadóként pontot is alig nyertek. Az egyetlen szoros gémet a hajrában játszották, amikor a semmiből jutott Djokovics bréklabdához, de esélye sem fog kihasználni, miután Federer előrántotta a nagy első szerváit. Következhetett a második tie-break, amelyben a szerb játszott stabilabban, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy megnyerje a játszmát.

Az igazi drámára a negyedik szettben került sor. 2:1-nél brékelni tudott a délszláv, és úgy tűnt, hogy innentől esélye sem lesz Rogernek, azonban a 32 éves legenda máshogy gondolta, ugyanis rögtön vissza vette az elveszített adogatását. Nem kellett azonban sokat várni az újabb fordulatra, a következő játékban ismét brék született, majd Djokovics 5:2-re lépett meg, vagyis egy játékra volt a győzelemtől. Federer 5:3-ra zárkózott, majd precíz játékkal ismét visszajött a szettbe. Könnyedén azonban nem tudott egyenlíteni, hiszen "Nole" fogadóként meccslabdához jutott. Kihasználni azonban nem tudta, így 5:5-ről folytatódott a thriller. A szerb egyértelműen megtört az elszalasztott lehetőségek után, így sorozatban öt játékot nyerve kiegyenlített a helvét sztár.

A döntő játszmára összekapta magát Djokovics, akit 2:1-nél ápolni is kellett, igaz, egyáltalán nem úgy tűnt, hogy sérült lenne. Az adogatását elképesztően összerakta, és nem sok esélyt adott Federernek, aki viszont kezdett elfogyni a hajrára. 5:4-nél a szerb mindent egy lapra tett fel fogadóként, és bejött neki, hiszen olyan nyomást helyezett a hétszeres bajnokra, amit nem bírt el a svájci.

Pazar döntőt láthatott a világsztárokkal teletűzdelt londoni publikum. Dráma, látványos labdamenetek, kitűnő füves pályás megoldások és rengeteg érzelem. Minden volt, ami egy jó fináléhoz szükségeltetik. A közönség nagyobb része csalódott lehetett, hiszen nem lett meg Federernek a nyolcadik győzelem az All England Clubban, amivel egyébként rekordot állított volna fel, illetve az Open Éra legidősebb wimbledoni bajnoka lett volna. Így is azonban nagy hőstett volt tőle, hogy 32 évesen döntőbe jutott és egy elképesztő csatára kényszerítette a trónkövetelő délszláv klasszist.

Élő közvetítés: Djokovics-Federer - ÉLŐ_2014_07_06x
  • Pro
    Cesc18
    2014. július 6., Vasárnap 11:17

    Unknown | Novak Djokovics - Roger Federer

    2014. július 6., Vasárnap 15:00
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Szett hendikep: Federer +1,5
    • Odds:1.65
    • Eddig éri meg:1.6
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      Federer pazar játékkal jutott el a döntőbe, várható volt, hogy jól fog szerepelni, hiszen a szezon korábbi szakaszaiban is nagyszerűen teniszezett, Wimbledon pedig a kedvenc tornája. Djokovicsnak voltak jó és kevésbé jó meccsei is a torna folyamán, sok esetben okozott számára kihívást, hogy végig koncentrálja a találkozót. Emiatt többször is túlóráznia kellett, alapvetően viszont nincs rossz formában, nem is lehet, hiszen eljutott a fináléig. Általában nagy meccseket szoktak vívni, füvön viszont csak egyszer találkoztak, 2012-ben amikor a svájci négy szettben kiütötte Djokovicsot. A bukiknál Federer az esélytelenebb, amit abszolút nem értek, hiszen a svájci nem egyszer megmutatta már, többek között idén is, hogy a szerb ellen megvan a tenisze a győzelemhez. Füvön pedig pláne, hiszen ezen a borításon sokkal kevesebb labda jön vissza Djokovics részéről, vagyis a svájci könnyebben be tudja fejezni a pontokat, illetve az adogatásainál sem kell annyira küzdenie, ami stabilitást ad a játékának. A biztosabbat választom, és +1,5 szett hendikepről nyeretem Federet, ugyanis simán benne van, hogy elmennek döntő szettig, ami már kőkeményen az idegek harca lesz, és fizikálisan ott már előnyben lesz a szerb. Arra viszont vajmi kevés esélyt látok, hogy "Nole" sima győzelmet arasson.

    • Eredmény:

      6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4

    • kimenetel
      Nyereség
    • 3.25