Liverpool

Carragher a legnagyobb Scouser a világon - Alonso

Utolsó mérkőzésére készül Jamie Carragher, a Liverpool bekkje, aki a szezon végén visszavonul. A Vörösök ikonját korábbi csapattársa, Xabi Alonso méltatta a védőről készülő dokumentumfilmben.

"Mit mondhatnék Carráról? Amikor megérkeztem Liverpoolba és először találkoztunk, azonnal tudtam, hogy különleges ember. Megtestesíti Liverpoolt, nemcsak a klubot, hanem a várost. Talán ő a legnagyobb Scouser (A város lakói magukat nem angoloknak, Scouser-öknek tartják, ami a dialektust is jelenti - a szerk.) a világon, tökéletes példája annak, mit jelent ez a klub és a város. Öt éven át nagyon közeli barátok voltunk, most is szoros kapcsolatban vagyunk " - nyilatkozta a spanyol középpályás, akit öt éven át játszott együtt Carragherrel.

"Kemény fickó, vezéregyéniség a pályán. Azonnal felismertem, hogy mindannyiunknak példát mutat. Nagyon intenzív személyiség, sokat kiabál a társakkal és sokat követel, viszont ő az első, aki teljesít. Ez az, amit tennie kell egy vezérnek" - folytatta Alonso.

"Az öltözőben mindig viccelődött, szerette ugratni a többieket, különleges liverpooli humora van. Nagyszerű ember, az édesapjához és a fivéréhez hasonlóan."

"Minden gondolata a klub körül forgott, nemcsak a csapat, hanem az intézmény körül. És a játék körül, imádja a futballt, órákig lehetett vele beszélgetni róla. Rengeteg magazint, szakkönyvet tart, egykori játékosai életrajzait."

"Persze mi is sokszor kiabáltunk egymással. Nagyon intenzív és kicsit ijesztő játékos, de amint megismered, tudod, miért teszi ezt. Sosem volt problémánk egymással. Emlékszem, egyszer kiabált Arbeloával, agresszív volt, odamentem hozzá és azt mondtam: 'Carra, oké, lassíts egy kicsit'. A gyepen mindig hajtotta Álvarót, eléggé agresszív volt. Nem is agresszív, hanem impulzív." A jelenleg Alonsóval együtt a Real Madridban futballozó Arbeloa 2007 és 2009 között volt a Liverpool játékosa.

"Volt egyszer egy meccsünk Birminghamben, a lefújás után mondtam neki: 'Tudjuk, hogy ilyen vagy, de vegyél vissza egy kicsit a pályán. Azt válaszolta: 'Igen, Xabi, de tudod, ha valami nem tetszik nekem a pályán, azonnal ki akarom javítani.' Ilyen Carra."

Carragher 1990-tól a Liverpool akadémiáján nevelkedett, 1997 januárjában, 18 évesen debütált a felnőtt csapatban, első gólját egy hónappal később, egy Aston Villa elleni bajnokin szerezte. Eddig összesen 723 alkalommal öltötte magára az együttes mezét, amivel a klub örökranglistájának második helyén áll Ian Callaghan (857) mögött. A Liverpoollal legnagyobb sikerét 2005-ben érte el, amikor elhódította a Bajnokok Ligáját, ráadásul minden idők egyik legelképesztőbb döntőjében úgy győzte le csapatával büntetőkkel az AC Milant, hogy az olasz gárda már 3-0-ra vezetett a félidőben. Carragher a BL mellett két UEFA Kupát, Európai Szuperkupát, két FA Kupát és három Ligakupát nyert a Vörösökkel Az angol válogatottban 1999 áprilisában a magyarok elleni összecsapáson debütált, a háromoroszlános mezben 38-szor szerepelt.